Јас си прибирам за појадок и синко вели Мамо што правиш? Јас:Сине ти ручкаше , сега мене ми е редот. Синко:Мамо мааа , немој многу да јадеш пак ќе ти порасне мешето. Друга ситуација Синко:Мамо оти не одиш на работа? Јас:Сине кој ќе и дава млекце на Ангела ако одам на работа? Синко:Епа татко ти. Јас:Татко ти нема млекце во циц. Синко:Ами мамо а да ја извадиш циц со млекото и да му ја дадеш на тато , сакам сега со него да се чувам.
Седиме дома и му нудам праска да проба (овошје јади само во скриена форма). Ј: Не сакам, постам. (така му велам јас кога ме нуди нешто додека постам) Јас: ако мама, касни си, посна е. Ј: не, не, јади си ти.
Одиме кај пријателка блиска на кафе, а знајме дека ке си иди керка и со дечињата од америка.. Јас: Андреа ајде сега прашај ја баба кога идат дадичките? Андреа : е неможам! Ти ми рече мирна бидам, како да прашам сега Друга ситуација Чекаме да дојди брат ми, да не земи да одиме кај мајка ми... Звони мажот ми и таа крева. Андреа : Тато овај вујкоти не ме земува мене да одам кај баба ти Мажот ми : Зошто бе Деа не те земува? Андреа : Па не земува ти не си дома со ке прај тој сам, не можи сам да збора Изненадува со зборање многу дури и дум среќна бидејки до 2год и 7 8 месеци збораше по нејзино сега е 3год и 10 месец.
Синчето ми вика леле мама жешко ми е Јас му викам па мама изладисе Тој ми враќа немам лепеза со што да се ладам..
Ги слушам од другата соба со татко му. ММ - Кравата прави мууу.. Ајде сега со мене повтори... Кравата прави... Малото - Мамаааа (фала сине)
И давам да јаде, ми вика НЕЕЕ сама. Ајде викам јас ќе ти ставам во лажичка, ти ставај ја во уста. Му се врти на татко и и му вика МАМА ЗАЕБАВА
Се буди утрово и гледа дека сме сами на спална. Ј: мама каде е татико? М: на работа е мами. Ј: на лабота? М: да, на работа. Ј: мама ти лажиш, татико е в кујна, пави каша за мене, мојот тато (името нагалено). Ме престопи и истовремено премногу ми беше жал оти знаев дека ќе се разочара кога ќе стани и ќе види дека навистина е на работа.
На сред цицање застанува и ми вика: муу (кравата) нема веќе м(л)еко. Кравата дава млеко. Мама дава млеко. Значи по некоја логика кравата е мама.
Се шетаме и требаше мост да поминиме. Одеднаш вика мама стој немој одиш таму - падниш мама,после јас плачам и останам сам. Кој мене чува тогаш? Вчера една жена му рече дека имам голтнато лубеница и затоа ми било големо мешето, а тој во моја одбрана и вика: нее внатре е бебето, не знајш ти дека има бебе? Таму е дада. И си се изнасмеа и таа и јас.
Му кажува на татко му дека вчера го виде едно дете со мајка му: Вчера го видов Алек со Трајанка (моето име) му.