Бидејќи зимаш социјално можеш да побараш од банката да стават блокада на одземање на тие средства. Се плаќаше нешто мислам.
Edno prasanje primer blokirana mi e smetkata . Imam traen nalog a Imam rati za kredit dali mozi da se plaka mesto so traen nalog vo banka na salter iako e blokirana smetkata ?
Доколку си блокирана на плата обрати се кај твојот работодавец и ќе те извести од кој извршител има добиено извршно решение и ќе ти даде копија од извршното решение во кое ќе видиш за што од кого и како. Доколку е блокирана банкарска сметка истите информации ќе ги добиеш и во банка. Потоа појди кај извршителот онака на човечки разговор но никако немој да дозволиш да ти задржува повеќе од дозволените законски рамки. 1/5 доколку платата е до просечната 1/3 доколку е над просечната. За секој друг правен совет или правна помош можеш да ми се обратиш тука или во порака.
Здраво, ако извршител ти ја има блокирано сметката со престанок на работен однос, а одобрен е надоместок од од биро за вработување, дали може да се одблокира сметката за да може да се користат тие пари?
Само ако ти се од социјалното тие пари не смеат да ти ги земат све друго што ќе ти легне на сметка ќе ти земе извршителот
Е како така, па неможе, тоа се рачуна исто како плата, кога на плата се пресметува просек за извршување како може се да земе се?
Значи за да се смета како плата треба да однесеш потврда дека си во работен однос кај извршителот и ќе ти одбива или петина или третина од платата, све друго оди кај извршителот
Zdravo Se raboti za mojata majka na koja poveke od tri godini i zadrzuvaat 1/3 od penzijata za dolg koj go nema .Znaci za cel ovoj period jas pominuvam golgota barajki ja taa sto i go dala na izvrsitelkata predmetot za zadrska vsusnost zamislete dobila na sud predmet so izvrsna klauzula.Znaci kriminal No ajde da ne dolzam dolga e prikaznata Ke kazam samo deka ja najdov otide na notar potpisa izjava deka go povlekuva baranjeto za naplata i go nosi na izvrsitelkata A se raboti za iznos od nad 1000000 denari I sega izvrsitelkata uste zadrzuva od majkami izvrsitelski trosoci Na moeto prasanje zosto od majkami koga po redot na nestata treba da ja plati taa sto ja angazirala Odgovor nema esnostavno zadrzuva Se konsultirav so advokat koj mi sobwtuvasw da sw obratam do komora na izvrsiteli Toa go storiv no odgovor nema I naredno recw gobija kri icno ke ja izgubi licencata Pa slucajno naidov na forumov i resiv da ja pisam golgotata koja patem bese uzasna i prosledena so dva udari na majkami Bratmi zavrsi kaj Zan Mitrev mu pukna aortat i niz se toa pominav i sum blagodarna na Boga sto se zdravi zivi No rabotava moram da ja dovrsam do kraj barwm da ne i se zadrzuvaat pari na majkami koi ne gi dolzi Pa bi zamolila za informacija dali izvrsitelkata Angelka ima pravo od majkami da gi zadrzuva nejzinite teosoci za koi drugo lice ja angaziralo da zadrzuva i koi se moite prava
Ако предметот е повлечен, извршителката нема што да задржува трошоци од вашата мајка, трошоците ќе си ги наплати од лицето што си ја ангажирало. Потребно е да појдете кај извршиелатката и да и се заканите доколку не го прекине извршувањето и не ги врати неосновано земените средства дека ќе и пуштите кривична пријава до ОЈО и случајот ќе го изнесете јавно по медиуми. Доколку не постапи по усменото барање истото ќе и го дадете во хартиена форма во два заверени примероци од кои едното ќе остане кај вас ( најдобро поднесокот лично да го однеси вашиот адвокат ) Ако и после тоа не постапи ќе мора да се обратите и своите права да ги барате по судски пат.
Не ги зема извршителот парите од сметката што стигнуваат, си стојат на сметка, само што сметката е блокирана. А тој што должи треба да отиде кај извршителот и да си се договори по колку пари месечно ќе враќа спрема можностите и извршителот потоа да дозволи одблокирање на сметката. Но, после и во банка се плаќа за одблокирање на сметката околу 1.000 денари.
Здраво, имам некои неподмирени долгови, и сега почнав да работам уште не ме пријавиле итн, ратите од долговите до сега се кинеа од семејната пензија што ја земав а сега знам дека ќе треба од плата, дека коа ќе ми пуштат плата пример ќе ми одземат 1/3 од платата што ми легнува у банка, е сеа сакам да прашам ДАЛИ МОРА тоа да стигне до мојот работодавец? Не би сакала д азнаат сите, зарем не може како ќе ми легне плата во банка директ, обавезно ли е да се извести работодавец..
Штом работодавецот ќе те пријави во фирма, кај него во сметководство ќе стаса извршно решение за 1/3 од плата. Тие се должни да те известат.
Nekoj dali moze da mi objasni sto e toa inkasator. Mi se javia od m kesh poradi dolg koj go dolzam 100 dena mi se zakanuvaa deka ke dojde inkasator. Pa sakav da prasam sto e toa i dali smee da doagja?
@MladiotPropast не сум сигурна, ама инкасатор е човек што доаѓа да земе пари. Некој што наплатува сметки. На пример во твојот случај тој ќе дојде за парите што ги должиш.