Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Блокирање сметка од страна на извршител

Дискусија во 'Правни совети' започната од 2112.19.55, 26 март 2013.

1. goranohrid

goranohrid Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2020
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Fala Mnogu.Premnogu Imajte ubav den

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Бидејќи зимаш социјално можеш да побараш од банката да стават блокада на одземање на тие средства. Се плаќаше нешто мислам.

3. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.190
    Ама ако се вработи ќе му го укинат социјалното.

4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Да и тоа плус.

На DraganMomirov му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DraganMomirov

DraganMomirov Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2021
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    31
    Edno prasanje primer blokirana mi e smetkata . Imam traen nalog a
    Imam rati za kredit dali mozi da se plaka mesto so traen nalog vo banka na salter iako e blokirana smetkata ?

6. TeodorA78

TeodorA78 Нов член

Се зачлени на:
    6 мај 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Kako da doznaam na koj izvrsitel sum dadena i za sto? Kade da se javam

7. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Доколку си блокирана на плата обрати се кај твојот работодавец и ќе те извести од кој извршител има добиено извршно решение и ќе ти даде копија од извршното решение во кое ќе видиш за што од кого и како.
    Доколку е блокирана банкарска сметка истите информации ќе ги добиеш и во банка.
    Потоа појди кај извршителот онака на човечки разговор но никако немој да дозволиш да ти задржува повеќе од дозволените законски рамки.
    1/5 доколку платата е до просечната
    1/3 доколку е над просечната.
    За секој друг правен совет или правна помош можеш да ми се обратиш тука или во порака.

Последна измена: 6 мај 2022
  8. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Здраво, ако извршител ти ја има блокирано сметката со престанок на работен однос, а одобрен е надоместок од од биро за вработување, дали може да се одблокира сметката за да може да се користат тие пари?

9. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Само ако ти се од социјалното тие пари не смеат да ти ги земат све друго што ќе ти легне на сметка ќе ти земе извршителот

10. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Е како така, па неможе, тоа се рачуна исто како плата, кога на плата се пресметува просек за извршување како може се да земе се?

11. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Тоа значи додека не се одолжиш ќе бидеш блокиран? Како ќе функционираш така?

12. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.898
    Допаѓања:
    19.648
    Значи за да се смета како плата треба да однесеш потврда дека си во работен однос кај извршителот и ќе ти одбива или петина или третина од платата, све друго оди кај извршителот

13. Nalicka

Nalicka Нов член

Се зачлени на:
    14 јули 2022
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo
    Se raboti za mojata majka na koja poveke od tri godini i zadrzuvaat 1/3 od penzijata za dolg koj go nema .Znaci za cel ovoj period jas pominuvam golgota barajki ja taa sto i go dala na izvrsitelkata predmetot za zadrska vsusnost zamislete dobila na sud predmet so izvrsna klauzula.Znaci kriminal No ajde da ne dolzam dolga e prikaznata Ke kazam samo deka ja najdov otide na notar potpisa izjava deka go povlekuva baranjeto za naplata i go nosi na izvrsitelkata A se raboti za iznos od nad 1000000 denari I sega izvrsitelkata uste zadrzuva od majkami izvrsitelski trosoci Na moeto prasanje zosto od majkami koga po redot na nestata treba da ja plati taa sto ja angazirala Odgovor nema esnostavno zadrzuva Se konsultirav so advokat koj mi sobwtuvasw da sw obratam do komora na izvrsiteli Toa go storiv no odgovor nema I naredno recw gobija kri icno ke ja izgubi licencata Pa slucajno naidov na forumov i resiv da ja pisam golgotata koja patem bese uzasna i prosledena so dva udari na majkami Bratmi zavrsi kaj Zan Mitrev mu pukna aortat i niz se toa pominav i sum blagodarna na Boga sto se zdravi zivi No rabotava moram da ja dovrsam do kraj barwm da ne i se zadrzuvaat pari na majkami koi ne gi dolzi Pa bi zamolila za informacija dali izvrsitelkata Angelka ima pravo od majkami da gi zadrzuva nejzinite teosoci za koi drugo lice ja angaziralo da zadrzuva i koi se moite prava

14. Luciferka

Luciferka Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2020
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    1.741
    Ако предметот е повлечен, извршителката нема што да задржува трошоци од вашата мајка, трошоците ќе си ги наплати од лицето што си ја ангажирало.
    Потребно е да појдете кај извршиелатката и да и се заканите доколку не го прекине извршувањето и не ги врати неосновано земените средства дека ќе и пуштите кривична пријава до ОЈО и случајот ќе го изнесете јавно по медиуми.
    Доколку не постапи по усменото барање истото ќе и го дадете во хартиена форма во два заверени примероци од кои едното ќе остане кај вас ( најдобро поднесокот лично да го однеси вашиот адвокат )

Ако и после тоа не постапи ќе мора да се обратите и своите права да ги барате по судски пат.

15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Не ги зема извршителот парите од сметката што стигнуваат, си стојат на сметка, само што сметката е блокирана. А тој што должи треба да отиде кај извршителот и да си се договори по колку пари месечно ќе враќа спрема можностите и извршителот потоа да дозволи одблокирање на сметката. Но, после и во банка се плаќа за одблокирање на сметката околу 1.000 денари.

На mari_sa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bibi2222222

Bibi2222222 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2023
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    3
    Здраво, имам некои неподмирени долгови, и сега почнав да работам уште не ме пријавиле итн, ратите од долговите до сега се кинеа од семејната пензија што ја земав а сега знам дека ќе треба од плата, дека коа ќе ми пуштат плата пример ќе ми одземат 1/3 од платата што ми легнува у банка, е сеа сакам да прашам ДАЛИ МОРА тоа да стигне до мојот работодавец? Не би сакала д азнаат сите, зарем не може како ќе ми легне плата во банка директ, обавезно ли е да се извести работодавец..

17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.004
    Штом работодавецот ќе те пријави во фирма, кај него во сметководство ќе стаса извршно решение за 1/3 од плата.
    Тие се должни да те известат.

18. MladiotPropast

MladiotPropast Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2022
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    132
    Nekoj dali moze da mi objasni sto e toa inkasator. Mi se javia od m kesh poradi dolg koj go dolzam 100 dena mi se zakanuvaa deka ke dojde inkasator. Pa sakav da prasam sto e toa i dali smee da doagja?

19. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    2.693
    @MladiotPropast не сум сигурна, ама инкасатор е човек што доаѓа да земе пари. Некој што наплатува сметки.
    На пример во твојот случај тој ќе дојде за парите што ги должиш.

20. MladiotPropast

MladiotPropast Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2022
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    132
    Da ali sto e on lihvar ili? Sto ako nemam