Dali moze izvrsitel da mi sopre pari sto mi pustaat na payoneer, imam smetka vo americka banka povrzana so ovaa vo mkd, dali moze da mi soprat ako mi pustat pari
Здраво, вака да прашам дали може двајца извршители истовремено да одбиваат од сметка? Имено се работи за мајка ми која веќе е под извршител еден од нејзин кредит а вториов извршител е од тоа кај што е мој жирант а јас сум не вработена? Бев разговарав со извршителот и напоменато му е дека веќе мајка ми е под извршител што на тоа тој ништо не ми одговори и сега не ми е јасно дали можат и двајцата да влечат истовремено пари од сметката каде мајка ми е пријавена на минималец?
Не може двајцата истовремено, доколку се надминува законски утврдената граница од 1/3 односно 1/5, има случаи каде што должникот се договара со повеќе извршители да отплаќа кај сите истовремено до законски утврдената граница, на пример ако зема 30 000 ден. (под просечна плата) а има два извршители како во случајов, 1/5 е 6000 ден., кај двајцата месечно се договара да отплаќа по 3000 ден., со цел да не се собира камата на камата додека го отплаќа само едниот извршител, но ако реагира доверителот кај првиот извршител тогаш ништо работа, али воглавно доверителите не реагираат важно е да им легнуваат пари, сега зависи и кој е доверител ако е некоја мала приватна фирма тие сигурно ќе реагираат и тогаш се оди како што е процедура прв се намирува тој што прв се стекнал со правото, ова е од пракса, ако ве интересира нешто дополнително пишете ми порака.
Да, извршител може со налог за извршување по сметка да ги блокира сите трансакциски сметки на должникот кај сите носители на платен промет (банки) во земјата. Ако има друг вид на налог за извршување на пример од плата, тогаш не смее законски да го блокира приливот од странство, а во првиот случај го блокира приливот односно должникот не може да го подигне туку веднаш банката по легнување на парите ги префрла службено на тран. сметка на извршителот врз основа на налог за извршување. Ова е општо кажано, ако сакате поконкретно да ви одговорам пишете ми порака, за да се запознаам подетално со фактичката состојба.
[ Извршителите што ќе бидат на ред на чекање сигурно и ќе се обидат со неоснавни закани да те заплашат да им потпишеш или уплаќаш од заштитениот дел од извршување што се разбира дека не е во твој интерес и не треба да потпаднеш под тој притисок. Доколку имаш некое дополнително прашање или ти е потребна помош од адвокат можеш да ми пишеш тука Kako moze da stapime.vo kontakt , mene mi treba advokat za da mi se odblokira smetkata.
Адвокат не може да ја одблокира сметката, тоа може да го направи исклучиво извршителот ако има волја за тоа, затоа најдобро разговарајте директно со извршителот (не негов вработен туку лично со извршителот). Адвокат може да проба да ви помогне ако има законски неправилности при извршувањето, да поднесе пригивор до судот, или со поднесок да го замоли извршителот да го смени налогот за извршување доколку има оправдана причина за тоа, во пракса извршителите излегуваат во пресрет доколку должникот има оправдани причини за времено одблокирање на сметка со замена на налогот за извршување со друг налог, со други зборови адвокат реално не може да ви помогне во случајов во смисла да ви се одбликира сметката.
Zdravo posoi li nacin za nalog za izvrsuvanje da ne se izvesti mojot rabotodavec, koga ke stogne kaj izvrsitel toa jas direktno da si plakam mesecno ne bi sakala da stiga do rabotodavec i da me doznaat site vo firma.. mi stigna izvestuvanje od advokstsko drustvo deka ke budam dadena na izvrsitel, jas bi sakala da si go plakam toa izvrsnoto sekoj mesec od plata zwrem mora da stigne do rabotodavec? Stiga kaj nas u firma ili vo smetkovodstvo?
Не може. Ќе ти се одбива од сметка. Решение стига во сметководство. А тие ако сакаат можат да го известат газдата.
A imam i drugi izvrsni kaj so ne mi sopiraat nisto tuku sama mesecno si plakjam rata po 5,6 iljadi denari kako e mozno vo dr slucaevi?
Тоа значи дека сеуште не е поднесено Барање за извршување на извршната исправа, за поради тоа полномошникот на доверителот се обраќа до тебе. За да не дојде до присилно извршување, а со тоа и издавање на налози за извршување до работодавецот, обрати се до доверителот и обиди се да постигнеш спогодба за начинот на плаќање.
Blagodaram na odgovorot, nekoi drugi sto gi imam nikogas ne mi sopiraat tuku sama mesec o si uplakam odredena suma pa taka mislev i za ova
Каде можам да поднесам барање да се укине застарена казна што е кај извршител? Прекршочна казна беше, ќе го напишам барањето, но не знам каде треба да се поднесе..
Не може, изземено од извршување е според член 116 став 1 т.6 од Закон за извршување. Дали имаш некаков акт со кој е утврдено тоа твое право?