Бовчи

Дискусија во 'Свадба' започната од Viiiiip, 10 октомври 2010.

1. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Девојки да ве прашам нешто :) подароци (бовчи) купува само невестата или заедно со момчето?

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.790
    Допаѓања:
    202.748
    Невестата купува, не е заеднички подарокот. Најчесто е така, ама ќе речам, се е прашање на договор.

3. babymama

babymama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2012
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    228
    Нели бовчи дава невестата на момчето и на неговата фамилија (мајка, татко, брат/сестра), плус за кумот и старосватицата се дава нешто?

Јас искрено ова многу успешно го одбегнав, ниту сакав поклон од свекрва, ниту купив поклон.

На Em4e*krem4e му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Nine25

Nine25 Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    1.726
    Леле девојќи читам и некако не си верувам на очите или сте многу богати или свадба правите да им удоволите на сите најдобро вие си знаете а за мене можам да кажам ние правевме свадба пред 4 год. и со сопругот се договоривме да нема бовчи ни за мене ни за него ни за моите ни за неговите само за старите деде и баба по едно кебе тоа беше се И на кумот пари 100 евра а на деверот млад и стар по една машинка за сечење сувомеснато Тоа беше се и сите беа задоволни затоа што не добија НИШТО.А да им дадев на сите сигирно ќе имаше замерки.

5. tinkerbelll

tinkerbelll Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.018
    Лошото е што кај нас се удираат во гради и се расфрлаат за поклони (бовчи) и се заглавуваат во кредити.Бовчата треба да е пристоен и симболичен подарок,а не луксузирање.
    Знам еден пример кога ненаситниов кум,бидејќи му рекле што сакаш бирај одбра подарок од 2000 евра,а по трагично е што му го купија.
    Не сум сеуште мажена и не сум правела бовчи ама мене тоа давање пари по 100,200 евра воопшто не ми се допаѓа,нати го дај ми го.
    Snow-Queen на пример одбрала многу убави и солидни подароци и јас ја имам истата замисла за бовча.Има убав накит од Сваровски што не е многу скап па уште и на попуст како што кажуваше една феминка дека купила,одличен подарок.
    Според мене за ова нема правила,нема мора вака или така и нема малку е многу е.Секој со своите можности и како си сака така.

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    804
    Ние ги купивме заедно со мм за кумот незнам мм што му купи дека кумот ми е тапанар мм му купи нешто што му фалеше незнам ни јас што, кума немав :D за старосватот купивме еден сребрен крст околу 2500 го плативме и за старосватицата земавме од сваровски едно привезоче околу 2000 беше тоа и толку на никого повеќе ништо не дадовме :D

7. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.965
    Допаѓања:
    4.039
    јас реков кој како си сака само дадов мое мислење , нема потреба од дрскост нели? ;) според мене на кум толку треба да се даде но кој како милува . A гледам дека ти си потрошила повеке од мене :wasntme: а во однос на девојкана јас јес да сум нова тука али долго време го следам форумот и бирање на прстен од 200 и кусур евра не ке да е одлика на скромност ;)
    И јас го бирав мојот прстен и е упола цена и ептен бев срекна што најдов солидно прстенче за малце пари :) се е јасно не би да продолжувам
    :hai:

На Sweetheart87 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Дали се малце или многу, не треба да се коментира ниту за една членка, ниту на роднина, или другарка утре....на било кого.
    Никогаш немаше да погледнам вака на ова |( ама кога веќе ме влечеш за јазик,бидејќи си безобразна, епа мојов поклон 125$, а тоа дали јас сум го купила на SALE 50% попуст за 62$, или чичко ми е дистрибутер на сваровски во Македонија, па безпари ми ги дал - НЕ Е БИТНО.
    Кумството/пријателството не се купува со пари!....туку со почитта понатаму.

Јас воопшто нит се срамам на својот избор, ниту пак очекувам на сите да им се допадне,ама вакви работи со цени кога ќе чујам спобудалувам.
    Очигледно ти не си верувала во самата себе, па за да не се посомневаат во цената кумовите,тап 100е што е сигурно сигурно си е....нека ја видат сумата.-што мене воопшто не ми се допаѓа.Пари за кум и др.
    Ама да те прашам сега нешто, твојот кум си купи ли нешто за тие 100е? Имали ли нешто за кое ќе рече: е ова ми е од кум кога бев.....чисто се сомневам, зошто парите се трошат одма, ама ај може и си земал нешто.

Не е потребна дрскоста, ама еве ја твојата дрскост....работава иш иш мувичке
    :^) Незнам што си се закачила за мене, и моите цени што сум ги пишала на форумов.....зошто јас ниту се срамам од нештата што сум ги купила, а уште помалце сум ги пишала цените за да се фалам. Туку се чисто информативно за орјентација,бидејќи многупати се добродојдени.

На mal.ecka, tinkerbelll, miss.ella и 4 други им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.169
    Допаѓања:
    107.232
    Еј уште темава ни остана без препукувања, ве молам... Сноу, супер си одбрала, и јас ќе бирам нешто такви, на крајот на краиштата ако некој се нафаќа за поклони да биде кум ј'зк нема му е, ниту пак јас барам кум за поклон, може да ми донесе и комплет чаши ако нема, јас милувам тој да ми биде кум и готово. Исто како за старосватицата, јас многу сакав една другарка која ја запознав неодамна и која ми стана многу драга за кратко време да ми биде старосватица ама она ме одби бидејќи и тие со во таква ситуација па не можат да одвојат средства, и си ја побарав братучедка ми, под услов се сама да сработам без трошоци од нејзина страна бидејќи јас така сакав, а ќе си ја испочитувам со поклон како и било која другарка да ми била старосватица. Мојот план е да купам за кумата и кумот исти поклон, односно саат, парфем и марама за кумата а за кумот копчиња за манжетни, за деверот ќе купам кошула, кравата и копчиња, за старосватицата ќе купам парфем, марама и некои менѓушки, би била среќна ако потрошам за кумовите по 100 евра, за другиве по 50 евра, ама ќе видам според можностите ипак. Ќе ги собереме сите пред матично кај нас и така ќе им ги дадам поклоните, не нешто посебно да праиме дешавки. Меѓу нас нема да си купуваме поклони дефинитивно, се договоривме со свекрва ми, она ќе ми го купи накитот и вешот, мајка ми на мм кошулата, краватата, манжетните и вешот и толку ;)

На mal.ecka и Snow-Queen им се допаѓа ова.
  10. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.460
    Допаѓања:
    37.689
    Јас не правев бовчи за никој, бидејќи сметам дека се сосема непотребни. Воопшто не се замарав дали некој ќе се буни или не.

11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Мене ми се направи ќеиф што на сите по изразот на лицето им се гледаше колку беа задоволни од подароците.

12. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    нашата свадба се ближи ама свекрвата абер си нема што треба мене да ми купи или така се прави дека не знае. Само ми кажа фустанот ОБАВЕЗНО да го изнајмам а злато дека треба да ми купи ниту спомнува ниту ништо и ми вели ке ви дадам 500 евра и купете се што треба :swear: добро а ке ни стасаат ли тие 500 евра кажете ми што треба се да купиме за мене

13. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    9.294
    Ние се договоривме да нема веридба, само збор дадовме..исто така нема ни бовчи на баби, дедовци и незнам кој уште таму :^) е сега само на кумот, кумата, старосватот и деверот на денот на свадбата по нешто..ги прашавме што сакаат..кумовите наочари за сонце, за старосватот апарат за сликање..и за деверот така нешто ситно и тоа е од „бовчи“.. а иначе свекорот и свекрвата ми купија мене злато исто и ние на мажето и тое се ќе биде што ќе се дава на свадбата...
    А иначе онакви класични бовчи со гаќи и такви глупости мразам :envy: бев на една свадба и невестата даваше микробранови на сите што дојдоа :o замислете сеа на маж и жена да им дадеш на секој по една микробранова (нелогично :lol: ) и плус невестата се искилави дур ги крене и им ги даде :lol:

14. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    mona22 ако се финансии во прашање (нели ти најдобро им ја знаеш ситуацијата) - тоа е тоа.
    Ама ако не е до тоа работата, идниот ти маж што вели, тој знае ли да помуабети со мајка му и да ја освести како се движат денешниве цени.

15. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    мона22 а што треба да купите во тие 500е? дали само за тебе или пак треба и бурмите со тие пари да си ги купите?!
    Затоа што ако е само за тебе јас мислам можеш да се снајдите...јас за 24 000 денари од златарската уличка во гтц си купив преубави обетки и танко ланченце со многу убав привезок ( ист како обетките ) :inlove:
    Зависи и ти што сакаш! ако сакаш некои огрлици , дебели ланчиња и сл , малку ќе ти се тие пари.
    Јас сакав нешто нежно и симболично и баш си најдов такво а непотрошив многу пари. :inlove:

16. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    да и финансиите се во прашање но таа ни рече се што треба да купиме за мене за бовча се да купиме ( а што е најжално нема поим што треба да има во таа бовча ) е сега незнам дали ке ни стасаат тие пари за бурма за мене, за фустан и за злато нели се дава а тоа златото несакам да биде некое тенко ланченце туку си имам замислено така некое подебело бијдејки јас веке си имам убаво ама сакам ново сега а тоа ке си го сменам по свадбата

17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Mona бе аман, извини вака дирекна ќе бидам. Штом знаеш дека се финансии во прашање, па биди поскромна. Штом дала 500 евра, значи толку се можностите. Никаде не пишува што треба, а што не треба или колку треба да биде ланчето дебело. Се се прави по договор. Од дебелината на ланчето не зависи колку ќе ти биде успешен бракот.

На Umbrella22 и Mrs.Bass им се допаѓа ова.
  18. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    i mene mi ja dadoja istata sum na pari za bovca i si kupuvav raboti mene so mi se bendisvaja od zlato si kupiv samo obetki bidejki imav ubavo lance i nemav namera dakupvam kicesti ogrlici prenatrupani so cirkoni.fustanot mi go kupija moite.a burmite si gi kupivme samite nie bidejki taka sakavme znaci se e stvar na dogovor i koga veke se znae finansiskata situacija ne e vo red da se preteruva so skapi zlatni ogrlici koga site znaeme kolku denes cini toa zlato i kolku malku e vo moda

19. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    мона 22 сакаш значи класична бовча со се внатре за тебе + дебела огрлица и бурма...е тогаш незнам како да ти помогнам...
    јас не правев бовчи класични туку тој мене ми купи златни обетки и ланче со привезок , а јас нему часовник...бурмите си ги купивме еден на друг, фустанот мој и се пропратно околу тоа си купив јас, тој си го купи оделото и чевлите ! се е ствар на договор ;) :) ! како што кажаа и претходните феминки..

20. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    Мајмаи многу сака бовчи но јас некако и несум баш многу за тоа може ке биде саати но има време дур да дојде до тоа кој знае шо ке биде во мода
    иначе како шо нам јас во бовчи се става
    кебе
    пижами
    бањарки
    колекции и сл