Божја казна

Дискусија во 'Религија' започната од Unfaithful18, 19 јули 2010.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.333
    Допаѓања:
    182.280
    Господ денеска е најопшто прифатен термин за некоја виша сила со која човек на човека си ги оправдува постапките, или своите , и кога треба да избега во себе си, а од другите за да се даде утеха.

Луѓето имаат различно поимување за Господ. На пример во мојот свет, Господ го нарекувам енергија. Она што го давам на другите, што се пренесува, она што другите го споделуваат, комуницирањето. Сеопфатно, начинот на постоењето низ животот. Верувам во злоба и добрина. Верувам во алчност и алтруизам. Во дарежливост и нарцизам. Во пристојност и ароганција. Во длабоки умови и полни души. Исто верувам во ограничени умови и празни души.
    И секогаш на крајот доаѓаме до, оние кои се отворени, со слободни мисли како ги прифаќаат сите луѓе еднакво без разлика на идеологијата, а оние што највеќе се маваат во гради со религија се полни предрасуди. Во ред е да веруваш во што сакаш. Не е во ред да мислиш дека само ти си во право. Јас верувам во моите теории, но не тврдам дека тие се најточни.

Немам намера да верувам дека некое деденце со долга бела коса и брада, умотан во чаршав за ручање со ореол над глава стои на облаче и држи секавица во едната рака. А во другата список, чие дете е на ред за казна зошто родителот скршил вазна пред 30 години. Или си вика.. "Ејј чекај, оние двајца сеа ќе ги стаам пред предизвик, ќе ги малтретирам физички и психички и нема да им даам да имаат дете неколку години, ќе им ја убивам надежта секој ден, за да им текне да ми се помолат."
    Мислам.. просто неверојатно е да се верува во тоа. Репродукцијата постои милиони години пред воопшто на некој да му текне за религии и разно разни воспевања на луѓе. Гладта и злобата постоеле долго време пред да се наметнат религиите, и се постоело и се дешавало далеку пред да се вметне терминот "божја казна" во речникот. Впрочем за се е виновен човечки фактор. Одсекогаш било така. И за злобата. И за загадените води, за војните, за страдањето низ вековите. За се што се случува наоколу.

Меѓутоа, за оние ствари каде медицина и наука сеуште не стигнале, човек секогаш ќе ги препише на "виша сила". Зошто така е најлесно. За разлика од религијата која што е статична, науката не престанува да прогресира и да дава одговори.

На crimson, Читател, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  2. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.245
    Многу погрешно мислење затоа што со ова испаѓа дека богатството е сета среќа на овој свет, но не е така воопшто, парите ќе ти го олеснат животот но никако нема да те усреќат, смртта, несреќните случаеви, неизлечливи болести не им се случуваат само на сиромашните

На blonde_supergirl, Rama, Таа Сум и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Не може да те казни нешто кое не постои и кое не е докажано дека постои, така да не верувам во никакви казни ниту па во дела.
    Ако навистина постојат тогаш јас никогаш нема да бидам казнета зошто би била Исус, зошто со братот делиме ист роденден, т.е. дел од него има во мене или така нешто.
    Бегам од фанатици по религија.

На Justicija и Gosh им се допаѓа ова.
  4. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806

Еј колку ми е јако коа ќе прочитам некое вакво... како да го наречам .. мислење ? трврдење ? или факт .. ?

Значи во истиот момент ми се руши целиот став кој сум го градел низ годиниве. :rofl: .. не се заебаам озбилно . знаеш зашо ?

- Пошо вака како што е пласирана поракава ми личиш на човек кој шо има зборувано со господ 1 на 1 и знае многу поголеми тајни кои се скриени од човештвото ... ете затоа .

Извини што не те следам на форумов .. не си бог ..се шалам знам дека знаеш дека не си бог .. како и да е .. не сакам да те следам .. океј фуцк ит .. just playing :lol:

На Emy867, Gosh и Someonespecial им се допаѓа ова.
  5. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.801
    Допаѓања:
    80.549
    Читам, се интересирам, поврзувам, барам одговори (и наоѓам) и што е најважно, од животот учам. А коментариве ти вриштат од смисла.

Ист @Daern си. (facepalm)

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    2.809
    Ова е само еден поврзан низ и се во него е точно и не е контрадикторно едно со друго.
    Ги изостави искушенијата само, кои се лекции всушност и секој ги добива во склад со своите капацитети.

Така е :)

На Rama му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Читател

Читател Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2015
    Пораки:
    738
    Допаѓања:
    5.806

Абе ти викам јас има нешто во тебе што ми ги побива сите ставови кои ги градам низ животов.

Еве на пример "Читам, се интересирам, поврзувам, барам одговори (и наоѓам) и што е најважно, од животот учам" e шах-мат одговор.

Од каде сакаш да почнеме ? - Од секоја активност посебно ?

Leg me guess ..

Ја читаш библијата, многу те интересира што има внатре што значи бараш факти, поврзуваш што е кажано во 10та и 45та страна пр:Павел и Марко 19:69-13, скептичен сум за одговорите кои ги бараш а уште повеќе за прашањата кои ти се поставени пред да го најдеш одговорот .. а дека учиш од животот тука си 100% у право, сите учиме .. еве можам и јас да се пофалам у животов дека имам научено нешто од него ..

Додека веќе поврзуваш работи и велиш коментарите ми вриштат од смисла, барем кажи ми у која смисла ;)

Не знам кој/а е @Daern али го/ја поздравувам .. исти сме ако ништо друго :hug: :*

На Yowannty, Someonespecial и Gosh им се допаѓа ова.
  8. blonde_supergirl

blonde_supergirl Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2016
    Пораки:
    821
    Допаѓања:
    2.134
    Нешто што ме кочело отсекогаш- Бог од Стар Завет има целосно човечки одлики, карактерни особини, лутина, гнев, казнува... Се што прави еден човек, моќен човек... Како се потпирате на таа верзија? Јас незнам, не го познавам но би зазирала од него во библиска смисла. Јас го сфаќам поинаку... Космички архе кој се содржи во се, енергија која е љубов. Библијата е напишана од луѓе...не е извор.

9. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.198
    Сноб. Презира сиромашни.

На Црна Ружа му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.688
    Допаѓања:
    98.431
    Во контекст на ова Гош, кој има време нека го изгеда видеово

Грозоморно е се што ќе чуете таму... Да не веруваш во тоа што слушаш... И после Бог бил љубов, а они се педерчат по црквите со деца.

11. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    19.753
    Не верувам во нешто што не го имам видено со свои очи.
    Ги почитувам сите религии и сите приврзаници , не ми сметаат воопшто , но мое мислење е не може да те казни нешто што не постои ..