Ве молам дали некој знае која смена е буквата ј оваа недела, два дена им ѕвонам во лекарска комисија но никој не се јавува. Ви благодарам
Ви благодарам на сите, втора смена е ј оваа недела, ги добив денес после 18 пати вртење. Претходно сум ги добивала брзо, вчера и денес нешто немам среќа
Јас цела бременост сум на боледување и сум со ивф ,дури земав конзилијарно од систина комисија ми даваше боледување за 60 дена, кога ги прекинав контролите в систина конзилијарно вадев од болница кај што живеам и некако многу покомплицирано ми беше оти требаше секој месец да одам.
Можеби ти се посреќило.Јас сум во систина уште пред бременост ,ме водат со повеќе дијагнози, стерилитет е една од нив.Конзилијарно ми даваат на 2 месеци, сега ќе земам по трет пат но на комисија за продолжување одам секој месец со конзилијарно и лекарски извештај.
Девојки 31 недела сум и сакам да си отворам боледување пошто више не можам да издржам, што од болки од тежина, што од тоа што сум цело време изложена на стрес на работа. Што да и речам на матичнава и дали ќе ми даде? И што да им кажам на работа? Може искуства?
Здраво девојки. Ме интересира како е постапката со вадење на боледување. Моментално сум 26 недела и поради отоци во нозете и рацете , како и напната работа со стресни ситуации сакам да отворам боледување. Првенствено од матичниот гинеколог можам да земам, а потоа треба да одам за мислење кај специјалист. Од матичниот гинеколог може да имам максимум две недели боледување, а колку денови боледување добивам според дијагнозата од специјалист? Дали сум во право ?
Од матичен добиваш две недели па те праќа на специјалист кој ке ти даде извештај со предлог за боледување. Врз основа на тој извештај матичниот ти дава предлог за комисија во Букурешт. Комисијата првично ти продолжува 15 или 30 дена. Вакво боледување со еден специјалист можеш да користиш до два месеци од денот кога првично ти го отвориле боледувањето. Потоа ке те прати на конзилиум од тројца доктори па со нивното мислење одиш на комисија. Ама тебе кога ке ти поминат два месеци веќе ке бидеш 34 та недела, можеш да земеш одмор па да отвориш породилно.
Знае ли некој да пресмета ако си на боледување од 1 до 17ти во месецот колку треба да ти скратат од плата?
Пишав во труднички, но да се обратам и во соодветната тема. Дали сте платиле за конзилијарно мислење во Ремедика, а таму ја водите бременоста?
девојки на боледувње сум од 10 април до 10 јули,имам стар одмор уште 9 дена е сега незнам дали законски мозам да го користам после 10 јули,или ќе ми пропадне дека не ми е искористен до 30 јуни.