Кога е најчесто исплатата за боледување од фонд (кој датум отприлика)? Знам дека зависи кога ги доставиле од фирмата, но во случај да се уредно и навремено доставени?
Откако ке се достават документите за една недела од прилика мислам,докај две макс. Би требало да исплатат
Пробај барај на овој број од централа во Букурешт 023064088, секогаш имаат инфо за смените. Инаку на бројот на комисијата никогаш до сега не ми кренале телефон.
So novite merki na namaluvanje na nivo na drzava na site na minimalna plata, dali i naseto boleduvanje ke bide vo iznost na minimalna plata ili 70% od minimalna plata?
Za tie shto zimaat minimalna plata , kolku vi iznesuva patoloshkoto? 70% od platata ili pak minimalnata ja zimate
Здраво . Сакам нешто да прашам , вработена сум во мидицина во септември ке правам 6 месеци . Бремена сум 6 недела дали е можно да ми дадат трудничко боледувајне. Разговарав со нив ми рекоа ние не можеме да ти дадеме боледувајне бидејки си на нозе не се смета за патолошко . Дали е вистина тоа па ми спомнале а да имаш некој да те пријавј на работа им реков па нели сум пријавена и тоа мене ми следува не от вас туку од фонд неможам да разберам што им е финтата па уште ми рекоа не смееме ние да ти дадеме отказ бидејки ке ти го платиме 2 до 3месеци бидејки немаме причина за отказ помош ве молам незнам како да си ѓи баарам правата
Кај мене на работа на сите бремени, без оглед колку долго се во формата, се ослободени односно им дозволија да користат мерки од влада заради ситуацијата со корона, и не доаѓаат на работа. Мислам дека само потврда од гинеколог за бременост донесоа, ај ќе прашам во понеделник.
Ако немаш 6 месеци најмалце непрекинат стаж тогаш спаѓаш под фонд но ако само си 4 месеци тогаш си на терет на фирма и мораат да те исплаќаат,ако земеш сега боледување патолошко тогаш и трудничкото кога ќе го отвориш ќе спаѓа под фирма. Ако си на договор работодавецот има право после истекот на договорот да не ти го продолжи договорот али ако бидеш на боловање ќе мора да ти го продолжува се додека не се вратиш на работа. Потврдата за бремени некои ја важат некои не иако сите треба да се ослободени
A doklku e privatna ustanova dali poftorno ke minsleduva ? Inaku nesum pod dogovor a I sum samo 5 meseci vrabotena septemvri 6 meseci . Nz no jas mislam deka I'm paga tesko za trudnicko boleduvajne a svesni se deka jas od find me dobijam mi rekoa ne ti treba za sega patolosko ti si na noze a bidejki nemozes veke da rabotis posto povrakjam omalasena sum mu rekoa krajno resenie otkaz da davam. Amene mi e krivo nareden mesec ke napram 6 meseci I da davam otkaz krivo mi e . Sto bi mi preporacuvate ?
Зашто да даваш отказ? Која недела си бремена? Почекај да напрајш 6 мес па после отварај боледувања, комисиски седи на патолошка ако веќе не ти даваат д аги користиш мерките.
Mila jas vo bremenosta sum 6ta nedela a naredniot mesec 6 meseci ma rabota ke praam . Rabotava e sho mi se gadi inaku rabota u starski dom I mn mi e loso tamu a za platoloska mi rekoa nesi za toa se uste si na noze no daa, taka ke praam ke se vozdrzam uste 1 mesec ti blagodaram ☺
Ама им е глуп муабетов, на нозе си била. Како ја замислуваат патолошка дека треба да им приумираш, да паѓаш не ги разбирам... И со двете бремености, а посебно со оваа се осеќав како да сум им трн во око дома што седам. Како да има завист, љубомора, посебно сега дека не отворив патолошка туку мерки користам. Што е тоа да се јават или да пишат како си. Дури ми коментираа дека ме немало да се јавам да прашам како биле они, они работеле јас дома сум седела. Разочарана сум од луѓево, повеќе со нив сум го поминувала денот отколку со детето дома што сум била и одеднаш сум небитна...
За приватна и зборам стрпи се уште месец дена 6 месеци и 1 ден направи и отвори си боледување од матичен гинеколог 15 дена после од специјалист уште 15 па здравје комисиски ќе си тераш до крај и ќе си спаѓаш под фондот немој ни да си помислила на отказ да дадеш. Многу глуп муабет ти направиле само гледај си здравјето ти и ич да не се секираш