Боледување во бременост

Discussion in 'Бременост' started by ZojaP, Dec 10, 2014.

1. Prolett

Prolett Популарен член

Прашувам бидејќи најдов на интернет ваква пресметка... А пред месец дена прапував на некоја од групи е и сите рекоа 30%..

Attached Files:

2. jarec6

jarec6 Популарен член

Мене уште не ми е , ама до сега отприлика околу 20ти земам, ќе видиме месецов.
    Инаку 30% ми кратат од плата.

3. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Јас документи во фондот поднесив пред 1ви, плата од фирмата до 5ти зимаме, ова ми е прв месец што сум преку фондот. Колку дена до исплата?
    Две недели ли плус од датата кога пуштат плата?
    За ноември мислам.

4. jarec6

jarec6 Популарен член

Така викаат отприлика, кај мене во фирма на 10ти се пушта плата, јас 2 пати од фонд земав до сега пари, еднаш на 19ти еднаш на 21ви, сега за Ноември се надевам утре, или па од понеделник....

5. Zumbulka86

Zumbulka86 Истакнат член

Првпат користам боледување, па некои работи не ми се баш јасни. Од вчера сум на породилно ( не сум сеуште породена ), претходно бев месец ипол на боледување. Првиот месец ми исплати фирмата, околу 15 дена треба да ми исплати фондот. Дали за исплата од фондот за тие 15 дена треба сама да си однесам документи и кои, или сметководството ми ги праќа дирекно во фонд.

6. Vodolija223

Vodolija223 Активен член

Сметководство треба да ги прати во фондот ама јави се во фирмата и прашај дали е пратено бидејќи сметководителите често не се замраат или прават грешки.. кај мене беше така па после три месеци средивме со фондот, сметководителот ми го фрлил боледувањето па вадење на ново документи..

Zumbulka86 likes this.
  7. Vodolija223

Vodolija223 Активен член

Нема конзилијарно мислење сега, само на еден месец може да издаде мислење специјалист од државна. Секој месец си го продолжуваш боледувањето

8. Vodolija223

Vodolija223 Активен член

Исплатиле 70% само.

9. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

Има конзилијарно во Чаир, јас веќе 3месеци по ред одам таму

jarec6 and Vodolija223 like this.
  10. Vodolija223

Vodolija223 Активен член

Со потпис од 3ца доктори? Зошто секој месец?

11. Ziberi123

Ziberi123 Истакнат член

Да, со потпис од 3ца доктори. Комисијата одобрува или 15дена или 30дена, тоа си зависи од нив

jarec6 likes this.
  12. Vodolija223

Vodolija223 Активен член

Ја одев во државна со извештај од еден доктор и ми одобруваа по еден месец на комисија,не знаев за Чаир.

Ziberi123 likes this.
  13. AnonimnaDevojka

AnonimnaDevojka Истакнат член

На комисиските боледувања имате потпис и печат ко по старо кога одевме да чекаме ред? на моето нема па ме прашуваат од фирма...

14. jarec6

jarec6 Популарен член

Нема пошто е од маил,ама ми дава лист еден матичната врз оемова на тој извештај,со потпис и печат од нејзе.
    Сега така е...

AnonimnaDevojka likes this.
  15. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Девојки ајде да ве прашам.На боледување сум од 24 март,скоро 4 месеци ми се заведени се е во ред а пари сеуште нема.Ми кажа брачеда ми кај и да е треба да има исплата ама еве веќе недела пројде од тогаш.Каде можат да ми кажат.Скопје се јавив во фондот не ми кажаа не знаеле....Поздрав девојки

16. tweety123

tweety123 Истакнат член

Здраво, ве молам за помош доколку некој е поупатен...имав отворено боледување од 01.09 до 15.09 од општ матичен лекар поради настинка. Од 16.09 до 01.10 отворено боледување од гинеколог со друга шифра дијагноза поради болки во бременост и истото е продолжено комисиски уште 30 дена до 02.11.Прашањето ми е кој треба да ми го надомести боледувањето. Од Фонд ме убедуваат дека фирмата треба да ми исплати 1 месец до 15.10. А потоа фондот за остатокот од деновите.Од фирма велат дека они веќе ми имаат исплатено 1 месец (но првото боледување е со друга шифра друга дијагноза ). Не знам каде да се обратам, го читам законот но нема објаснето кој исплаќа во случај на различни дојагнози, а од фонд ме убедуваат фирмата треба да исплати...

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Фирмата плаќа до 28 дена после тоа си под терет на фзо, доколку немаш во фирмата 6 месеци направено од кога го имаш отворено боледувањето во случајов 16.09 тогаш до пораѓај и породилното ти го исплаќа фирмата.

18. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Ако боловањето ти е без прекин тогаш од фирма треба да ти исплатат за првите 30 дена односно за 9 месец Се после тоа треба да ти исплатат од фонд а во врска со шифрите нема што да ти прават проблем бидејќи кај тие што се на патолошка постојано се менуваат шифрите

19. tweety123

tweety123 Истакнат член

Ми пуштиле денес плата за пола месец, а пола октомври ќе плати фондот. Значи сепак од фондот се во право...фирмата покрива 30 дена но кај мене имаше едно боледување од матичен општ лекар ради настинка, а потоа сосем друго од гинеколог 2 недели па продолжено 1 месец...Благодарам на одговорот во секој случај :)

Ane1988 likes this.
  20. Norah Jones

Norah Jones Популарен член

Дали некој знае како е правилно да се постапи кога отвараш боледување.
    Дали си должен додека трар боледувањето да однесеш потврда од лекар дека навистина си на боледување или едниставно ги известуваш и кога ќе го затвориш боледувањето им го носиш тој документ.
    Или се неписмени или сакаат да се изживуваат. Еве во мојот случај нема кој да отиде до амбуланта да ја извади таа потврда па да отиде да им ја однесе на нив и пак да се вратам дома да лежам да крварам и да се свивам од болки.
    Ги известив на официјалниот мејл (да имам доказ за секој случај) а се јавив и на работодавачот.