Sega sum 33 nedela dali maticniot ginekolog bi mi dal boleduvanje prvin naprimer zaradi toa sto nemozam da idam na rabota i ako termin mi e 31 juli koj ke mi kaze koga mozam da go otvoram porodilnoto
@NarCis@ toa znaci deka od 17 juni mozam slobodno da otvoram boleduvanje bez problem da mi dade maticniot.
Обично боледување матичен може да ти даде до 3 ти јули. Од кога ќе влезеш во 9 ти месец веќе освен породилно не може да отвара друго боледување.
Mnogu mi e vazno zatoa prasuvam znaci boleduvanje mozam da zemam do 3 juli od maticen gin. a od 3 juli da otvoram porodilno taka ke mu dojde kako sto razbrav
Било какво боледување од матичен гинеколог не можеш да земеш ако е во тие 45 дена пред термин. Можеш само породилно да отвориш.
Јас сум на обично боледување во 8 ми месец, 45 дена пред термин е за патолошка бременост, за другите 28 дена.
За сите важи 45 дена. https://www.pravdiko.mk/koi-se-vashite-prava-pri-porodilno-otsustvo-i-bremenost/
Тука пишува кога може да се отвори, матичната рече дека не може да отвара обично боледување од кога ќе влезам во 9 ти месец, кај другарка беше исто со боледување кај различен матичен, најдобро @karak да и се јави на матичната.
Mene Denes tek mi stigna resenieto za isplata na boleduvanje a parite koga ke mi gi isplatat za kolku vreme odprilika mislam na komisisko boleduvanje za patoloska bremenost
А дали знаете дали може да се отвори обично боледување од општ матичен доктор, не од гинеколог, во тие 45 или 28 дена пред термин? И кој датум се зема како краен термин, мене терминот според последна менструација ми е 10 дена порано од терминот според големина и мерки на бебето
Ako go prekines komisiskoto boleduvanje i koristis odmor,dali pravat posle problem da ti go prodolzat boleduvanjeto so konzilijarno mislenje?
Treba posle da otvoris boleduvanje od maticniot gin pak I se nanovo najubavo nakrajta iskoristi si go odmorot barem jas taka planiram
Denes bev kaj maticnata i i kazav se ne mi davase pojke od 15 den nemozela bremenosta nebila boledt ehjj ne e zdravje sega posle 4 mesec ke se sredi ako sakas od specijalist trebelo mislenje pa da me pratela na komisija pa posle upm me iznervira du kraj
Не знам што те изнервирала така е за сите, матичен ти дава до 15 дена и тоа има право до 7 дена, за до 15 дена ти треба мислење од специјалист. За да земеш боледување над 15 денови мора да ти се одобри комисиски и тоа со конзилијарно мислење од 3 ца специјалисти. Не ти е крива матичната тоа се правилата не за џабе трудници одат по комисии... многу избувнуваш некако.