Здраво на сите, Сакам да Ве прашам кој е начинот да се се земе боледување повеќе денови, а да не се води како патолошка ? Знам дека 15 дена може да даде матичниот гинеколог, а после тие 15 дена се оди на комисија. Дали комисијата расправа и дава боледување исклучиво 45 дена пред термиј или? Барам решение затоа што не сакам да го отворам пордилното најрано и да ми дадете некои совети како до најкасно породилно?
Од кога ќе заврши патолошкото искористи преостанат/стар одмор ако имаш и боледување од матичен 2недели, вака така ќе се пролонгира. Друго решение нема за повеќе од 2недели.
Дали може документите во комисија да се однесат лично, немам можност да ми оди сопругот или некој друг на секоја реобнова за заверка?
Реално, ако одиш во Букурешт на комисија, само ги оставаш документите на твојата буква, и чекаш да те викнат кога ќе донесат одлука. Никој нити прашува која си ни што си, си ги земаш документите и тоа е тоа. Нема секој кој да му ги однесе реално, и како што мораш да одиш на преглед така и на комисија може да мораш, не индицира тоа дека не си за патолошка. Не го разбрав ова искрено никогаш, зошто кора друг да ги носи, не одиш на маратон, седнуваш на столчето и чекаш… толку. Докторите веќе дале мислење, комисијата што ќе прави? Ќе те земе на ехо to prove them wrong?
Porodilno mislam najrano 45 dena pred termin za poroduvanje mozes da otvoris ( javi se kaj maticna za da se potvrdish).
Zdravo zenski ve molam za sovet. Termin mi e 26-31 juli. Seuste idam na rabota. Dadete mi sovet kako e najpametno. Se mislam da odam do 1 juni na rabota 2 ned boleduvanje kd maticen i 10 dena odmor, posle toa trudnicko da otvoram. Kako odat zakonite, kako e vo odnos na pravila. Navistina ne sum bas upatena.. Blagodaram, ve pozdravuvam
Ве молам решение упатете ме. Привремени болки допрва испитувам дали е инфекција или премор, 6ти месец, тахикардии од тероидата. Од 8 часа, 7 константни на нозе, клекни/стани, ми бројат колку пати идам до wc и поднесувам/се потпирам. Со инсеменација забремена. Боледување немале од комисија да ми одобрат.
Koj ti vika deka nema da ti odobrat, odis kaj maticen ginekolog 15 dena bolovanje, pa posle kaj specijalist koj ke ti pise izvestaj deka treba da si na boleduvanje. Ne smee nikoj da te maltretira.
Охоо 2р ден ке одам на кликика за да молам да речам, матичната по ново само 1недела смее, а специјалист не ми пиша иако ми рече како до сега не сум била.