Toj mesec koga ti bila isplatena plata delot od firma e 90% dodeka od fondot e 70% od prosek sto go zemaat vo posledni 12 meseci i zatoa ti bila pogolema. 100% se isplaka porodilnoto, dodeka 70% za vreme na patoloska bremenost. Toa od fzo za 100% isplata da ne se odnesuva na porodilnoto?
Бременост, раѓање и мајчинсѕво го толкуваат по народски "породилно". Патолошката е "болест", како и секое друго боледување. Затоа тогаш ти реков другиот образец да го земеш од сајтот на фзо.
Од работа ми средија и они поднесоа се искочи на време како што треба одкако поднесоа. Ме буни тоа што кога ќе ги пресметам работните саати и сумата што е во решението ми искача цела плата а не 70%.
Ти се чини дека ти е скоро цела плата затоа што фирма плаќа 90% за боледување од 30 дена. Ако прочиташ и во решението пишува 70% дека исплаќаат.
Пишува дека најмалку може да исплатат 70% го прочитав убаво само то ме буни часовите со сумата што е во решението.
Они сметаат со просечни часови, не со актуелни. Пример месец кога нема празници може да има вкупно 176 работни часови, а февруари да има 160. За да не варира исплатата, тие земаат просек годишен и на база на тоа сметаат.
Готово разбрав. И уште нешто кај мене во фирма исплаќаат к15 неколку дена пред летен одмор е сега јас сум на боледување ќе земам за нова година,
Јас ѕвонев на куп броеви но неми дадоа никаква информација ми кажаа на овој број да зе јавам ни само од фиксен може а јас немам. 080033222