Девојки ќе ве молам некој поупатен да ми каже нешто во врска со боледување. Значи на боледување ќе бидам 15 дена со можност за продолжување.Ме интересира колку посто од платата ќе ми биде одбиено доколку не го продолжам боледувањето,а колку посто доколку го продолжам? Воедно сега платата ми е покачена(последниве два месеци) па после кога ќе дојде време да земам породилно боледување која плата ќе се смета како просек?Милам дали ќе се зема просек од платата која ќе ми се одбива од боледувањето или нормално колку што би требало да земам плата не сметајќи го боледувањето?Можеби малку ги измешав работиве ама се надевам ќе ме сфатите
Не те разбрав баш сé, ама мислам ова ќе ти ги разјасни дилемите https://www.pravdiko.mk/uslovi-za-ostvaruvane-na-pravoto-na-boleduvane/
zdravo feminki, sakam da ve prasam dokolku ja znaete cela procedura za odenje na boleduvanje zaedno so patolosko boleduvanje da mi pisete ( kolku dena dava maticniot ginekolog i kako posle da se prodolzi boleduvanjeto ). jas znam deka maticnata dava 15 dena so se vikendi , a posle toa ??
После тоа може еден ден прекин да направиш, па пак може матичниот да ти даде уште 15 дена..а после тоа матичниот ти дава упат за на специјалист и предлог за на комисија од фзом. Тие ти даваат 30 дена и тогаш си на товар на фондот со плата. Ова е накратко.
Едно прашање женски. Во фирмава работам скоро 2 години сега ми требаат денови за лични потреби ама не ми даваат, дали ке можам да земам боледување од матичната за тие денови а фала богу бременоста ми е во ред?
zdravo devojki jas sum na 35 nedela i sum kaj dr Jegeni vo remedika on mi rece za 2 nedeli doagaj i ke ti otvorime istoria no vo meguvreme mi rece na napravam analiza od krvna grupa zaboraviv da i recam deka imam edna od 2017 posledno napraveno vo Transfuziologija dali treba da bide nova ili kako a i re razbrav mozebi za da ne plakam mnogu vo remedika pa mi rece sama da si napravam dokument za krvna grupa?
Девојки, колку што знам со патолошка бременост породилното се отвара 45 дена пред термин. Дали може наместо породилното да се отвори тогаш, да се земе 15 дена боледување од општ матичен лекар (7+7 од специјалист), па да се користи одмор, па после да се отвори породилното? ( пример наместо 45 дена пред термин да се отвори 15 дена пред термин (15 дена боледување од општ лекар и 15 дена одмор =30, и до 45 остануваТ уште 15) малку проста математика ама за да ме сватите на што мислам хаха
Ако не ти успее вака а не си во состојба да работиш тие 45дена секогаш можеш да земеш не платено отсуство од работа.
Јас така направив, една недела само се појавив на работа, после пишав одмор, па 15 дена боледување од општ матичен и сега веќе го отворив породилното, 28 дена пред предвидениот термин.
Да, се распрашав ми потврдија дека може боледување од општ лекар, само прекин треба да се направи на патолошката и некој ден на работа да се појавам па тогаш да земам боледување од општ матичен.
Незнам прашањево дали е за овде,ако не нека биде преместено каде што треба. Си имате маки вие пред пороѓај а јас за пари ќе прашувам. Ние што сме на боледување, му стигна ли плата на некој? кај мене нема, се мислам дали е некоја грешка на сметководителката да не ми ги доставила документите или ФЗО нема пуштено уште? Фала женски
Многу добро што го постави ова прашање зошто и јас имам поврзано со него дали јас треба да поднесам некои документи за боледувањево во фзо или тие веќе имаа ср таму од мојата фирма зошто прв пат треба да земам овој месец пари од фзо
Доставуваш на работа (или некој за тебе доставува) , сега тебе уште ти е рано за со конзилијарно мислење па претпоставувам имаш од матична тие првични денови што ги одобрува таа или немаш уште не ти спремила документи?
Бев на комисија јас првиот месец боледувањето ми беше од матичниот па од гинекологот и после од комисијата добив 60 дена
На кој начин се добива 60 дена боледување? Јас знам дека комисија може да одобри до 30 дена само, после пак се оди на комисија. Инаку во фонд можеш и сама да си ги однесеш документите, ти треба од комисија документот, од матичен боледувањето, копија од трансакциска и еден лист се пополнува таму во фондот што ќе ти го дадат.