1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Боледување за нега на дете

Дискусија во 'Дете' започната од Fairytale88, 23 март 2018.

1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    17.832
    ФЗО плаќа 100%.
    На боледувањето се заокружува нега на дете до 3 години, се пополнува образец на барање Н1 од страната на фзо, немедицински обрасци кои се носат во фзо и се исплаќа 100% од фондот.

2. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    304
    Јас моментално користам боледување за нега на дете и ми исплаќаат 70% од ФЗО. Било 100% до пред некоја година ама сега е на 70%.

3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    17.832
    Па тогаш изгледа законот не е еднаков за сите. Знам дека на некои исплаќаат 100%.
    Дали постапувате како што опишав претходно. За нега на дете ДО 3 години или НАД три години? Како ви е заокружено во боледувањето?

4. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.119
    Допаѓања:
    20.937
    Да не има врска и со каква дијагноза е отворено боледувањето? Пред 2 години кога бев за синчето (2 години имаше тогаш) и ми исплатија 70%само. Сега сум моментално на боледување за ќерката година и два месеци ради бронхит па ќе видиме колку ќе ми исплатат овој пат.

5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.809
    Допаѓања:
    323.873
    До пред некоја година беше 100%, сега е 70%.

6. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    304
    Да, за нега на дете до 3 годишна возраст. Баш прашував тука и во група на фб за таа дијагноза, ама кажаа дека неколку години уназад е 70% за сите.

7. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Дали знаете некој број/е-mail каде што може да ги побара , во врска со исплата на боледувањето. За почеток на Јули, поднесено малку покасно а уште не ми е исплатено :|

8. kmaja

kmaja Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2011
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    96
    Мајки ајде еден совет, детево ми е прематурче, 31 нед. болежливо, досеа 2 пати бронхит...Треба да се вратам скоро на работа. Педијатарот вика не ти е за оставање олку мало. Со шифра за анемија можело да се добие 2 месеци боловање по предлог од доктор во Козле или Детска. Дали може и на предлог од Систина па потоа на комисија.....И што во овој случај? колку е платено боледувањето преку ФЗОМ? 90, 70 кли 100% ?

9. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    5.456
    Znaci mene 70% od plata za nega do 3 god na koleshka 100% e kako e mozno ili maticnive ne znaat sto pravat. Nejze oti i pocesto otsustvuva sekogas kazuva za dva tri meseci i vraka fond na mene i na drigi 2 koleski nikogas. Veke mi napolni 3 i se mi e isto ama ne mi e mozno kako taka.

10. zemzela91

zemzela91 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    304
    Конкретно кај мене конзилијарното мислење ми е од Систина, од ортопеди. Го признаваат во фондот за комисиско боледување.

На Mihaela123456 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.507
    Бидејќи ти е прематурче до 3 години можеш да земеш боловање со извештај од Козле или Систина со потешка дијагноза. Другатка знам рече дека може до 3 години дома да седи ради тоа дека и е прематурче и дека "имало компликации", но боловањето ќе ти биде 70% платено

12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    колешката сигурно не зема 100%. Нешто се помешала. Одамна нема 100% боледување, освен ако не е породилно отсуство. Што не ви враќа фонд?

На referentka и drugarka им се допаѓа ова.
  13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.483
    Допаѓања:
    5.456
    jas bash toa go komentirav nekolku sme so mali deca i sekogas koga ke se razboli ona vika mi vrakaat od socijalno za mesec dva suma.... A jas do 3 god samo dvapati sum bila na boleduvanje nisto ne vratija. Ne mi e ni vazno pred se zemam deka navistina sum bila vo tesno dete mi bilo bolno pa sakale kratele sakale ne vazno dete da sredam.... Ima i mnogu koj go koristat toa do 3 godini zemaat boleduvje bash zatoa sto ne kratat. E kako sto zashto neznam, a da i jas imam slusnato ama nikade konkretno nemam najdeno dali se plaka 100 % ili ne. Neka se zivi i zdravo decata pred se pari se pecalat.

14. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    има правилник на фзо. Нема 100% одамна. Тие што така зборат, на памет зборат.

Боледување за неѓа на дете до 3 год оди директ под фзо. Документи се носат таму и си добиваш боледување.

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.507
    Многу е битно како гласи боледувањето дали е нагласено дека е за нега на дете или тебе ти имаат отворено боледување. Ако е второво нема поврат на пари, а за првото имаш право на 70% и фзо ти ги враќа.

16. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Да не знаеш случајно маил каде да им пишам?
    За Јули уште чекам да ме досиплатат. Деновиве ѕвонев на еден број, од централа ми го кажаа. и кога конечно кренаа, кога спомнав боледување не исплатено - трас слушалката.. (facepalm)

17. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    angelab@fzo.org.Mk
    Најбрзо одговара. Одма ќе ти пише

На nadenadia му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    каков поврат, што зборите??? Секое боледување се плаќа, дали од фирма, дали од фзо.

19. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.041
    Допаѓања:
    5.456
    А за колку време исплаќаат од фзо? Јас само докиментот го дадов во фирмата, не сум носела таму ништо

20. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    При крај на Август добив за еден ден од Јуни, а за Јули уште чекам… (додуше мислам малку покасно дека поднеле од работа, можеби крај на Јули ама пак мислам дека мн чекам..)

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.