Боледување за нега на дете

Discussion in 'Дете' started by Fairytale88, Mar 23, 2018.

1. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Zdravo sakam da pravam,utre mi zavrsuva izolacijata imam korona,a kerka mi ima bronhit.dali moze maticniot da mi dade boleduvanje za nega na dete do 3 godini??

2. nadenadia

nadenadia Популарен член

Искрено да ти кажам кај мене од фирма си завршуваа во фонд. Јас само им го носев боледувањето затворено од кај матичната.
    Се надевам ќе прочита некој што носел сам па да сподели како оди сето тоа..

forumce likes this.
  3. Zumbulka86

Zumbulka86 Истакнат член

Дали има некоја искуство за зимање на боледување за дете над 3 год? Моментално сме во болница со малата, една недела сигурно ќе бидеме, но ќе мора и барем уште една недела дома да седам со неа, поради терапија и строго лежење. Матичната на ќерката рече ќе ми отвори боледување, па ме интересира како иде исплатата, колку кратат за две недели

4. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Дали знаете колку одбиваат за боледување за дете до 3 години?

5. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

30%

Mommyysk likes this.
  6. Dimitrula@&6

Dimitrula@&6 Активен член

Zdravo majki ke moze li nekoj da mi kaze kako mozam da prodolzam boleduvanje posle porodilno? Nema koj da mi ja cuva bebkata i bar do godinka da izbutkame pa u gradnika.osven 15 dena od maticen ginekolog i 15 dena od obicen,dali moze i ima drug nacin da se izvede ? Mi spomnaa za izveshtaj od ortoped ama mi rekoa demek ako prviot izveshtaj ti e ureden nemozelo otposle ili me lazat ili stvarno e taka,bidejki mn majki imaat zemeno od ortoped i ne znam slabokrvno ako pishat deka e isto se zema boleduvanje,ama koj toa treba da go napise .Mnoooogu bi vi bila blagodarna za sekoj odgovor i sovet od vas.Izvinete na dolg post.

TarantulaA likes this.
  7. rarepearl

rarepearl Истакнат член

повеќе од 15 дена треба да одиш на комисија, значи мој совет ти е, земаш бпледување од матичен 15 дена за бебе, одиш на работа 2 дена па земаш одмор, (сигурно имаш) па отвораш боледување за тебе 15 дена, па ќе се појавиш 2, 3 дена и така до годинка, или земаш неплатено 3 месеци за нега на дете

8. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Ова не е во ред, буквално е злоупотреба и нелегално, ем фирмата е оштетена бидејќи ќе плаќа за вработен кој не иде на работа, ем доктори можат да имаат проблеми поради издавање лажно боледување, ако воопшто се нафати некој.
    Еден доктор знам кој беше суспендиран, повеќе фирми увиделе чести боледувања издадени од него, го пријавија и го тужеа фондот, не знам каков беше исходот за него, но знам потоа имаше жени на кои стварно им требаше боледување, па едвај добиваа или не добиваа воопшто.

Знаеме да ги ругаме работодавците кога ги кршат законите, но тоа не значи дека треба и вработените да прават злоупотреби. Си има членката опција да искористи денови за одмор ако ѝ следуваат и до 3 месеци да користи неплатен одмор. Рачунај и дека стварно ќе требаат боледувања откако ќе тргне детето на градинка, затоа што ептен често се разболуваат кога се мали.

Just.do.it and drugarka like this.
  9. rarepearl

rarepearl Истакнат член

Боледување може да даде и гинеколог и стоматолог, не е никаква злоупотреба, може имаш болки во кичма, може имаш проблеми гинеколошки, а боледување за нега на дете до 3 години е на товар на фондот, нема да биде оштетена фирмата воопшто, ние како работници не оштетија доволно, многу ретко има задоволен работник, дури и одмор не даваат после породилно повеќето работодавачи, ќе земе и сопругот исто и ќе подпорасне детето.. едноставно таква ни е државата, свесна сум дека се почнува од нас како индивидуи но прашање и дали ќе ги примат во градинка

10. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Како мислиш не е злоупотреба?! Буквално и законски е дефинирана како измама. Ако не плаќа фирмата, плаќа државата, односно сите ние.

И ти ја советуваш да земе боледување за болно дете, а детето не е болно, туку она вика дека нема кој да ѝ го чува. Без разлика каков доктор е треба да ѝ потпише дека детето е вистински болно и да му пише дијагноза за болест посериозна од настинка. Си ги правите децата болни на сила. Пак ќе прашам, што кога ќе тргне на градинка и вистински почне да се разболува? И јас сакам вака, зар ние сите други сме будали што сме плаќале за чување?

Just.do.it and Осе like this.
  11. Frosty!

Frosty! Популарен член

Дали имате носено боледување за дете во фонд? Што се носи друго?

12. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Ние сме моментално во болница,со бронхопевмонија.ни рекоа 7-10 дена ќе бидеме задржани.може да се користи боледување до 15 дена за дете?

13. Mommyysk

Mommyysk Активен член

Од специјалист да.

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

За што во фонд?
    Јас кога земав боледување за син ми, во социјално бев со извештајот од матичниот и копија од лк обавезно носи и од жиро сметка.
    Парите за 1м ми беа префрлени.

15. Frosty!

Frosty! Популарен член

На тоа и мислев :) кај Црвен Крст, така?

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Да да тоа е
    Ич не се сеќавам ама како да пополнував уште некој образец од сметководство ми го пратија
    Да провериш кај тебе на работа со книговодителите пред да одиш најдобро.

Bebence29 and Frosty! like this.
  17. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Se nadevam deka doktorite na odelenie mozat da mi dadat,7 dena kje imam od maticniot

18. Mommyysk

Mommyysk Активен член

И јас земав 7 од матичната, специјалист од клиника ми даде уште 7 дена.

Bebence29 likes this.
  19. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Mene maticnata 7 den mi dade,a od specijalistite od klinika 14 dena,11 den koga sme vo bolnica ne se znae koga ke ne pystat doma |(

20. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Друшки да ве прашам,матичниот педијатар ми отвори боледување за малата,е сега нешто ми се уврти во главава а по мислењава тука не можам да сфатам,дали и јас требаше да ги информирам кај мојот матичен да ми отворат боледување за нега на дете или цела процедура е преку педијатарот?