Фондот исплаќа само кога боледувањето е подолго од 30 дена, а фирмата или таму кај работиш исплаќаат сѐ што е до 30 дена, 70% од плата за оние денови додека траело боледувањето.
За дете од прв ден си под фондот т.е. 70% дневница шресметуваат. Јас имав 15 дена боледување за син ми и фирмата ми исплати помалку, фондот доплати и се на се тие 70% ги добив...
Боледување од матичен за дете мах денови колку се? 15 дена ,па 16 ден на работа Или 14 дена па 15 ден на работа?! Не ми креваат кај матичнава,па да не ја згрешам
Здраво мамички. Имам едно прашање Бев на боледување за бебче значи за нега на дете до 3г. 14дена, Е сега кога ми пуштија плата од раб беше скратена нормално за останатите денови, муабетов ми е дали фондот треба да ми доиспали уште некоја сума или тоа е тоа, само фирмата пушта? Да не очекувам дополнително
Ако боледувањето ти е за нега на дете до 3год и од фирма ти скратиле 14 дневници, тогаш од фонд треба да те исплатат 70% од 14 дневници..
Трудничкото боледување ми е до септември арно ама треба да закажам операција за бебето во септември за наредни месеци најверојатно во ноември ќе биде операцијата,дали ми следува боледување за нега за дете до 1 година да почне од септември без да се вратам на работа, со тоа што имам забелешка од ортопед плус документи дека му е потребна операција ?
Да,нега на дете до 3 години не си на товар на фирма,на фондот си,прво види со педијатарот па потоа достави ја забелешката од ортопедот или замоли ги за нова со датуми и дијагноза па доставете ги до комисија. Со лесно да помине детенцето