Кога е тоа поарно? Од кога е таа измена во законот? За нега на дете до 3год се исплаќа 100%. Може да сум грешка само за процентите кој колку исплаќа. Можно е да е и целосно на товар на фонот (иако јас во пракса сум немала до сеа фирма да одбива да исплати па не сум се замарала точно околку ова). Боледување за нега на дете до 3 е во категорија со пример давање на крв. Реално, кој ќе дава ако му кратат од плата
Не знам од кога е, но од август минатата година сигурно е така. За деновите кога сум била на боледување фирмата не ми исплаќала ништо, само фонд ми исплаќал 70%.
точно, вака е, иако и јас сум убедена дека порано беше 100 посто, само ме мрзи да пребарувам. сега е вака, како и да е
Малиот ми е 5,5години. Од првото боледување за него до 3 години од прв ден сум одела под фонд и исплата 70% Значи во последниве 5 години 100% не било. А за боледување над 3 или боледување за себе до 15дена фирма ми исплаќала 70%, ако е повеќе од 15 дена од ден 1 до 30 фирма ми исплаќала 90%, а се над 30 фондот ни денар повеќе од 70%.
Мајки јас денеска треба да одам да здмам боледување дете ми е 2,8 год. Кажете ми еден примерок се носи во фирма тоа знам а нешто се носи во фонд или како?
Боледувањето ми истекува во понеделник. Во вторник треба да одам на комисија во Букурешт да ми продолжат. Освен отпусно писмо, книшка, да носам нешто друго? И како е со ред/чекање, имаше нешто врска прва буква од презиме?
Од матичната треба да земеш предлог, мислам дека така се викаше образецот, за продолжување на боледувањето. Јави се во Букурешт да ти кажат која буква која смена е.
Земав предлог. Значи со букви е. А на кој број да барам, се јавуваат ли? Да не знае некој следна недела кои букви се прва/втора смена?
Во решението од првостепена не ми стои за следма контрола, туку само до кога важи боледивањето. Дали значи дека тука завршува процесот? Како би се предвидела состојбата месецов за да знаеме дека нема да има потреба од продолжување? И ме интересира боледувањата дали брзо се исплаќаат или се чека? Користам од април
Здраво мајки . Може ли да ми кажете зошто поима немам како оди боледување за дете? Детето ми е во болница сопругот ќе треба да земе боледување. Значи дали само кај матичната треба да оди со отпусното писмо од болница , колку исплаќа фондот и од прилика кога ги пуштат парите?
Детето е помало од три или поголемо? За до три години се оди од прв ден под фонд и фондот исплаќа 70%. Ако е над три години тогаш до 30 дена е под фирма (до 15 дена - 70%, ако е над 15 дена 90%) , после тоа под фонд.
Мајки како иде со боледување за дете може ли матичен да ми даде 15 дена? Конкретно треба да пие антибиотик 10 дена а ми вика неможам да ти дадам боледување повеќе од 7 дена снајди се некој да го чува или носи го во козле да ти дадат... а сама ми вика дека треба да продолжи антибиотик... не смеат да продолжат сами?
Денес му направив крвна слика и ја прашав дали треба да пие 10 дена ми вика да ама боледување од 7 дена само да сум се снашла за останатите денови или да идам во козле од кожа не извади