Не можам преку сопругот, тој работи за странска фирма и не е осигуран тука, примањата му се во странска банка. Можам ли да се пријавам во агенција за вработување и на тој начин да се пријавам во фондот?
Од каде си? Во Скопје комисијата се наоѓа во Поликлиника Букурешт. Се носи твоја здравствена книшка, предлог за боледување од матичниот, извештај од специјалист/конзилијарно мислење.
Зависи од дијагнозата, прашај го матичниот што ќе ти каже и каде ќе ве упати. Јас со отпусно писмо од болница, во кое имаше препорака за домашно лекување бев во Букурешт. Конзилијарно не ми бараа.
Zdravo da ve prasam mi zavrsi porodilnoto i mi prodolzija nega na dete, 2 meseci , odnesov dokumenti vo bukurest i zemav komisisko deka e prodolzeno. E sega kakva e procedurata so fondot , da si gi odnesam jas dokumentite ili od firma treba da nosat kako za porodilno? treba da go odnesam ova ili od maticnata nekoj dokument , plus dopolnitelno sto dokumenti treba? Fala vi
Документ носиш кога ќе ти заврши боледувањето, или ако продолжува од еден во друг месец, го носиш 2 пати. Еднаш за деновите од едниот месец, следното за останатите денови. Боледувањето го носам на работа па тие ми средуваат во фонд. До кога ти е боледувањето?
Неделава што помина буква А беше прва смена, значи оваа недела втпра ќе биде. Ако знаеш В во која група е води се по овие смени.