Ти ја одбиваат дневницата за сите денови додека си на боледување? Си проверила тие да не ти го исплаќаат боледувањето? Ти следува надоместок ако имаш 6 месеци непрекинат стаж.
Може лошо се изразив, се намалува платениот придонес за пензиско и инвалидско. Сепак е надоместок на плата (70% од основицата).
Знае ли некој на боледување за дете до 3 год дали се исплаќа 70% од 12 просечни плати? Од породилно директно земав боледување на шифра за анемија. Од фирма не ми исплаќаат ништо, само од фонд 70% и тоа според платата што ја земав пред да одам на породилно, не со полачување бидејќи уште се немам вратено. Вака е правилно или? Фирма ништо додека си на боледување да не плаќа?
Исплатата фондот ја врши или фирмата? Ист е процентот на исплата за секоја дијагноза или има разлика во шифрата и должината (2 недели, месец, 3 месеци..)?
Isto e dali 2 nedeli ili 1 mesec, isplatata e 70% e sega za pojaka dijagnoza ne znam, jas imav zemeno bolnicko lekuvanje, 1 ipol mesec imav komisisko, mi plakase fondot 70% i plus rabotodavecot 30%, ne znam dali deka taka sakase rabotodavecot ili sto bese pricinata za tie 30%. Posle 1 mesec si na teret na drzavata, a do 1 mesec na rabotodavecot, dete do 3 godini e na teret na fondot sekako.
Исплатува Фондот. 70% за сите дијагнози, освен за малигно заболување (85%) и за време на давање крв, ткиво или орган (100%).