Мене само ме прати на дерматолог да потврди сипаници и со таа дијагноза 2 недели ми пиша без проблем.
Здраво, дали некоја може да сподели кои документи треба да ги спремам за во фонд за боледување од дете до 3 години? Ви благодарам.
Мајки, законски 3год. но со прекин. Ви се случило ли? Као морало да има прекин 30дена, па повторно да се поднесе ако одобрат. А со нашава дијагноза и те како следува негата до 3г.
Ne naprotiv, ve molam za odgovor, sledna nedela planiram da odam do Fond, dali osven boleduvanje i kopija od transakciska mi treba uste nesto. Nekoj formular nivni pretpostavuvam, ama nemozam da se snajdam na nivnata web strana.
Не знам што ви е дијагнозата, но јас 4.5 месеци користев без прекин. Секој месец идев на комисија и ми продолжуваа.
Од завршување на породилно до 2г.и 3м. на малото користев во континуитет боледување. Толку имаше потреба. Но никој не ми рекол дека треба прекин. А според шифрата на дијагнозата ми имаа речено дека до 3г може да се тера али прекин никој не спомнал.
Здраво, дали некој знае број за контакт од фондот, конкретко за исплата за нега на дете до 3 години. Цел месец помина а сеуште немам исплата од поднесување. Бидејќи прв пат поднесував си викам да не не сум била комплетна со документи, ама таа на шалтер кажа во ред е се, или можеби каснат само многу, ќе исплатат кога тогаш. Се работи за Скопје. Фала однапред
Јас се скапав звонејќи и се откажав. Една година секој месец до средина месец ми пуштале, но од фебруари навака ми прерипуваат месец, па пуштаат наеднаш за два при крај на месец.
Да и мене според шифрата ме следува, но шо знам морам прекин, да почнам пример некој ден на работа па да барам повторно.
Можеш да направиш прекин слободно само повторното отварање на боледување со иста шифра како претходното мора да биде во различен месец. Пример го зствораш на 20.06.2024, новото може најрано да се отвори на 01.07.2024 После процедурата е иста како и со старото боледување- извештај од специјалист, па конзилијарно од клиника,па комисија Букурешт и така секој месец до 3год или порано.
Значи само да не е во ист месец или 30дена да не сум под таа шифра? Пример идам на работа или одмор земам и барам повторно.
Ме чуди ова што кажуваш ако дијагнозата дозволува до 3г да се тера без прекин. Јас би пошла пак до комисија да се прераспрашам. Не избрзувај да прекинуваш боледување ако имаш основ и особено потреба за детето. Што ти пишува на последниот извештај од комисијата? Ти имаат наведено датум кога да се јавиш на контрола и со кои документи или не?
Они ми наведоа само дека боледувањето непродолжува. Да сум одела на работа или одмор и потоа да поднесам повторно. Морало законски као да има прекин после година.
Баш ми е жал. Ко да не е доволно тоа што имаш мака со детето па сега и ова малтретирање. Распрашај се кај матичен како што ти пиша членката погоре зошто и тие имаат некои правила за боледување.
Ти благодарам, се некако не сум раат, иако ми рекоа да поднесам пак, но мисла имам да не ми направат проблем.