Дали е тоа обврска на секој работодавач или по своја волја ви вршат работа? Имаме луда секретарка,па ако нешто не е според пропис не завршува работа.
Ние сме огромен колектив и сите обврски, за секој вработен си ги средуваат преку човечки ресурси. Од боледувања, до промена на податоците пример после брак во фондовите. За ништо јас лично, не сум се замарала од тој аспект.
Ова не е работа на секретарката туку на кадрово по старо или по ново правниот тим или сектор човечки ресурси ако го имате или ако е еден правник на него. Е сега секратераката ако е правник истовремено тогаш не е фер што не завршува работа. Ако не е правничка ич да не ја шмирглаш и само со правник да си фаќаш работа на тема боледување.
и ние сме исто голема фирма и човечки ресурси си го води тој дел со средување документи за боледувања во фондот
Да,секретарката истовремено е и правник,таа ја подготвува платата. Но ме зачуде,денес кај педијатарот ја прашав сестрата за повраток на средства од фонд,ми рече тоа бил стар закон,па на некој му исплаќале,на некој не...па малку сум била на боледување-4 дена...
Претпоставував дека е правник, ама не знаев за точно. Знам за вакви ситуации каде што правник обавува повеќе раб.задолженија. За се во врска со ЗРО најдобро е консултација со правно лице.
Dali mozhe da se zeme konzilijarno mislenje od sistina za bebence nekolku pati? Mi zavrshi trudnichkoto momentalno sum na odmor
Ама ова им е централа, мислам дека научна фантастика е да се јават на бројот. Пробав не дека не. Ќе ти пишам ако разберам нешто секако
Хелоу едно прашање. Сакам да земам за детенцето боледување 2 недели, поради бронхит, 1 годинка е. Дали ќе ми биде исплатена 100% плата или 70%? И дали од фондот или од фирмата? Ви благодарам
Од прв ден боледувањето за нега на дете до 3 години е на товар на фондот и се исплаќа 70% од платата.
Ми кренаа денес од прва. Кај мене имало несовпаѓања во документите кои ги поднеле од фирма и боледувањето. Сепак не каснеле
Ако боледувањето до 3г. е со комисија, односно над 2 недели фондот исплаќа 90%? Пред 1г. кога земав комисиски ме исплати 90%, но тука читам 70% дека и над 2 недели е, па како е точно? Ве молам некоја која е упатена нека одговори.