Боледувањето кое ти е за дома, за дете до 3 години се носи во ФЗО. Они те исплаќаат за тој дел. Боледувањето за лежење во болница се дава во фирма, зашто фирма исплаќа за лежење во болница со дете.
Оф леле а јас на работа ги дадов документите, дома беше со сипаници две недели. Значи максимално мора да искомплицираат до крај. Сестрата ми рече на работа да ги однесам документите... фала ти на одговорот.
Здраво мајки , знам дека со прашањево некои од Вас ќе ме осудуваат и спремна сум на тоа но сакам да Ве прашам нешто. Породилното ми завршува на почеток на јули , имам 20 дена стар одмор и ми се фаќа на работа да тргнам почеток на август. Искрено не ми се остава (осудете ме , долго е чекана и добиена со инсеминација и не сакам да ја оставам одма). Ме интересира како може за неа да земам боледување за 2-3 месеци . Ве читам анемија , една пријателка вчера ми кажа ортопед може да и даде за 2-3 мес . Ме интересира вашето искуство . Ви благодарам на разбирањето
Ај ве молам кажете ми што е најдобро, да си вадам боледување за себе или да вадам боледување за нега на дете до 3 год ? пошо нели каснат од ФЗО па се мислам дали е најдобро за себе да вадам доколку фати малата сипаници
Dali nekoja ima iskustvo posle porodilnoto da se vrati na rabota a potoa da zeme boleduvanje za sebe ili za nega na dete?
Две недели, после мора специјалист. @sani99 според моето искуство со фондот за боледување за дете не доцнеле воопшто, е сега може зошто јас сама си носев документи и немаше некој проблем никогаш.
Малку доцна ти враќам, може веќе и да си се снашла ама јас земав две недели стар однор, па две недели боледување од матичната на малото, па пак две недели одмор, па пак две недели боледување и скоро два месеци плус седев дома..
Dali maticnite vi davaat po dve nedeli boleduvanje? Mene mi vikaat dvete i mojata i na ketka mi deka mozat po edna nedela plus uste edna ama so izvestaj od specijalist. A ako sakam poveke treba na komisija. Na rabota kako im kazuvate? Iskreno deka sedite doma radi deteto?
После две недели од било кој доктор, ти треба изврштај од специјалист. На работа кажувам така како што е, за дете не лажам и не кријам, ако фирмата тоа не го почитува не треба ни да работиш таму.
За боледување од 2 недели обично сме правеле крвна слика, за една недела никакво испитување. За повеќе од 2 недели специјалист/комисија. На работа секогаш сум кажувала како што е, без разлика дали боледувањето е за мене или децата.
Земам боледување кога детето ми е болно, не земам боледување без причина. Кога е болно јас го чувам, кога е здраво оди во градинка.
Случај околности се запознав со една жена и ми рече зошто не си земеш боледување уште малку да си поседиш со малата. Реално сакам да не Ве лажам , како што кажав погоре долго ми е чекана и дакам тој најубав мирис да го мирисам цел ден плус нема кој да ми ја чува и жал ми е да ја пратам во градинка толку мала . Е сега да се вратам на жената : ми кажа направи крвна слика , истата нека биде не добра (доколку имаш некој во лабараторија) матичниот ќе ти даде автоматски боледување две недели , потоа ја повторуваш крвната слика и пак не е добра и пак ќе ти го продолжи со тоа што ќе ти даде документи за комисија . Колку комисијата ќе ти продолжи тоа е друго . Ако пак крвната слика (по трет пат) не е добра пак ќе идеш на комисија . Е сега ме интересира дали добро сум ја разбрала и дали во пракса тоа е така? Другата опција била со ортопед да ти даде извештај дека колкчињата и со тој извештај матичниот ти дава боледување и истата процедура со комисија . Ве молам кажете ми и за оба дали тоа е така?