Алал да Ви е на матичните, мојава не сака да ми даде една недела боледување, за две недели боледување специјалист ми бара.Педијатарот мислиш пари на заем му барам , кога викна уште да ме тепа . Сега ќе барам ако не даде ќе го сменам . Многу поштено и директно му кажав , не го лажам .
Покриена сум со боледување , нема ни од дома да искачам а не од градот , нема ни да се правдам дали некој имало или немало кој детето да ми го чува. Покриена законски сум како и да е
9 месеци породилно ми заврши, стар одмор, две неедели боледување, сега сум на новиот одмор т.е 2025. Што можам да направам за повеќе да бидам со бебето а и да имам исплата. Какво боледување од кого како оди некоја процедура ?
Не знам за тоа. Сани прашуваше за болно дете. Мене кога ми е болно детето педијатар ми дава до 15 дена боледување. Ама тоа е кога е болно. Ако сакаш да ти фалсификува некој така.
Денес слушнав дека кога се отвара боледување за нега на дете до три години не ти одбивале од плата, т.е. ќе ја земеш цела плата 100%. Дали е вистина ова? Зошто мене ми одбија и тоа многу повеќе отколку кога одам на боледување за себе.
За деновите додека си на боледување за нега на дете, фирма не исплаќа ништо. За тие денови исплаќа Фонд 70%.
Лелеее на иста мака сме . И јас за ова прашував. На претходната страна напишав што ми кажа една жена. Е сега колу е тоа точно не знам.
Ти одбиваат цела дневница од плата, се поднесува во фонд и фонд ти враќа 70%. 100% е за тешки дијагнози.
Мајки совет како да земеме боледување, треба да појдам на работа а нема кој да го чува... совет и како е процедурата за поголем временски период боледување бар година да наполни.