Zdravo, bev na boleduvanje za nega na dete do 3 godini. Posle kolku vreme isplaka fondot? Od firma pusteni se dokumentite vednas kogagi odnesov toa bese pred 3 nedeli skoro.
Да ве прашам Користам нега на дете, од фирма ми се јавија дека ќе пуштеле допис до матичниот? Дали да му кажам на матичниот?
Каков допис? Откако ќе ти заврши негата матичниот треба да ти даде ИСР образец кој ти треба за во фонд и носиш копија во фирма.
Здраво, дали имате искуство како иде исплатата за боледување за дете над три години, кој исплаќа фондот или фирмата и колку проценти е?
Здраво. Дали знаете дали во систина и ремедика издаваат потврди за нега на дете до една година за продолжување на трудничко боледување и доколку знаете која е процедурата. Благодарам.
Мислам дека не може да ти отвори матичниот на детето. Ако се договориш твојот да ти отвори, тогаш редовно како боледување 70% ти исплаќа фирма.
Па ми отвори педијатарот,прв пат отварам вака, ќерка ми е три и пол години. Јас мислев дека има некоја разлика во проценти на плаќање и во однос на тоа дали плаќа фирмата или фондот.
Трудничко неможе да се продолжи, во приватните болници може да дадат предлог з боледување за тебе или детето кое после треба да го регулирате преку матичен лекар.
Прават проблем матичните лекари доколку се добие ваков предлог? И дали после породилното да користам одмор па да побарам ваков предлог или да не правам прекин во трудничкото боледување? Ваше мислење?
Штом е предлогот од специјалист не прават проблем, мене до сега не ми направиле проблем, еднаш сум користела. Поздрав