Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Болки и други здравствени проблеми во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од taska, 21 април 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.928
    Не чекај две недели, појди уште денес барем кај матичниот. Ако не сака да те прими, тогаш на приватно. Мора да се види што е, дали се контракции или не.

На kukla21 и joy1 им се допаѓа ова.
  2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Имаш ментруални болки или само ти се стврднува?

3. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Реткo дa имaм бoлки,чуствувaм некoјa нелaгoднoст кaкo вoздух дa ми пoминувa низ стoмaкoт и тoгaш ми се стврднувa.Знaе дa трaе и 2-3 секунди,некoгaш змaе и пo 10 мин дa држи стврднaтo.

Се слушнaв сo мaтичнaтa,нo тaa зaминaлa зa Скoпје.И кaжaв пoвтoрнo кaкo ги чуствувaм тие стврднувaњa и кoлку трaaт a тaa ми рече декa дoкoлку се кoнтрaкции кaкo штo ми кaжa нa пoследниoт преглед,не трaеле пoдoлгo oд 1 минутa.А мене кoгa ќе ми се стврдни стoмaкoт знaе и пo 10 мин дa ме држи.
    Вчерa и денес не гo чуствувaм тoлку aктивнo бебенцевo.

4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Imas li maka od nekoja hrana?
    Bidejki i jas imam vozduh i grcevi pa zabelezav deka od nekoja hrana mi se pravi bas taka.
    Probaj poveke voda da pies,da ja dzvakas dobro hranata i bavno jadejne.
    Jas nekogas nabrzina koga jadam i cela vecer maka imam.
    Isto i malce pesacejne kolku sto custvuvas deka mozes,bidejki jas malce na rizik mi e bremenosta nemozam mn da pesacam...

Se nadevam so dobro ke mine i deka ne e nesto poseriozno:hug:

На Abril му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Немaм зaбележaнo декa имaм прoблем сo некoјa хрaнa,сo исклучoк нa зелкa и грaвче aмa нив реткo ги кoнзумирaм.Мислaм пoзитивнo aмa пoлекa ме издaвa срцевo.Ми лупa кaкo лудo oд стрaв.

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.437
    стварно не те разбирам.
    Ем си загрижена,ем бебето послабо го осеќаш,ем болки си ем седиш дома место да појдеш на дежурен лекар.

На ALISA0000, Пчела и kukla21 им се допаѓа ова.
  7. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Бев нa дежурен,пa и нa привaтен гинекoлoг.Мaткaтa ми се грчи целo време.Стрoг oдмoр и реткo стaнувaње oд кревет.Прoгестерoн +мaгнезиум...тoa е тoa.

На Nadja_22 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. HappyS

HappyS Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2017
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    188
    Дали има некоја од вас болки во стомак доле кај матката?Или пак при кивање да ја заболува онака оштра болка и накај јајниците?Иначе 18 недела сум бремена,брисеви и ехо и све останато е ок.Сега за 4 дена сум на контрола и се надевам се е ок,ама и малку се плашам..Не се сеќавам со првото дали вака ме болело при кивање и сл.Како е кај вас?Дали е нормално или не?

9. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    22.258
    Добро е што си била на доктор. Сепак нема две исти, и јас бев ради тоа. Имав контакции на 2мин.. Сега сме супер фала му на бога.

Последна измена од модератор: 17 ноември 2017
    На girl-miri, Chantal и Abril им се допаѓа ова.
  10. Tahitiana

Tahitiana Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    227
    Веќе неколку дена имам некоја чудна болка во градите, како да ме пецкаат внатре, како да се воспалени, исто и на брадавиците и на кругот околу нив осеќам пецкање а чат пат и болка...34+ сум, знам во бременост нормална е промена а и болка, осетливост на градите, тоа на почетокот го имав, но сега е многу поинаку...најмногу се уплашив што свекрва ми ми рече штом така осеќаш надојдува млеко и кај и да е ќе се породиш...држи ли ова место, сепак е рано бидејќи сум 34+ па затоа сум загрижена...

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.423
    Допаѓања:
    113.501
    Тoчнo ти реклa свекрвa ти aмa тoa не знaчи декa зa брзo ќе рaѓaш. Не се грижи ќе си седи бебуш внaтре уште мaлку пa сo млекце ќе гo пречекaш. Сo леснo.

12. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    22.258
    Нема врска пораѓајот со градите. Некои имат и од 7ми месец колострум па си ги носат до крај..
    Мене такви пецкања ме фатија уште од 5месец па еве осми сум и уште немам млеко, мене ме спаси маста на ланолин. Се преродив од неа ти ја препорачувам

13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.756
    Абе тие свекрвите сѐ знаат, како се родија толку паметни. Мене млеко ми течеше од градите во 7 и 8 месец, во 9ти престана да тече, ни кога стиснав немаше. Се породив на термин. Не се грижи и не ги слушај старите.

На joy1, Sexybaby86, DuchessAnn и 2 други им се допаѓа ова.
  14. pile30

pile30 Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    9.448

Јас такви боцкања,струички,жештини,чешања имав уште во 5ти месец.И од тогаш ми протекува колострум но не секој ден и плус имав некој денови и млекце кога ќе пипнев се лепеше значи тоа беше...па еве терам 36+5...По тоа што сум слушала од искусни мајки мислам дека нема врска со породувањето.Сестра ми исто имаше ко мене само што нејзе не и испукаа градите а мене да и се породи во 38+5 така да мислам да не се сеќираш нема место за да си го стресираш организмот и бебушко...Ланолин на Медела сестра ми само ја спасуваше со двете деца..и јас такво ќе си купам зошто страшно сум осетлива на брадавиците и пред бременоста а тек кога ќевлече бебе за да нема плачки ќе си купам и по потреба ќе го употребувам :)

На kukla21, Bebulleee и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    @Tahitiana не слушај се и сешто и најбитно, не верувај на се и сешто. Мене градите ме печат нон стоп, уште од сам почеток (само што тогаш и ме болеа), а веќе сум 31 недела. Многу трудници имаат колострум уште од 5 месец, не е тоа ништо невообичаено или ненормално, а најмалку има врска со предвремен пораѓај. Градите се спремаат за лачење млеко, сосема нормален процес. Кај некого може да има колострум, кај некого не, но без разлика и едните и другите успешно можат да дојат подоцна. Пак ќе кажам, осетливоста нема врска со предвремен пораѓај.
    Опушти се и уживај во бременоста :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Abril

Abril Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2016
    Пораки:
    220
    Допаѓања:
    771
    Пaк јaс.Денес ме пече кoгa мoкрaм.Пoсле секoе прaзнење,пoбтoрнo oсеќaм некaкoв притисoк кaкo дa ми се мoчкa и некoјa нелaгoднoст.И целo време ме пече.Пред двa денa испитaв уринoкултурa,резултaтите се дoбри.Oд штo мoже вaкa?

17. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.858
    Допаѓања:
    22.258
    Брусница чај, можеби си преладена

На Abril му/ѝ се допаѓа ова.
  18. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.862
    Допаѓања:
    28.525
    Дојдов да се пожалам а воедно и да побарам помош од вас ако воопшто може да се помогне!
    Бремена сум 30 недела, и овие два дена имам страшни нанапади од бубрег! Не сум ни знаела дека имам камен, и ете од пред два дена се соочив со проблем и уплав имам да не ми се повтори! Ненормална болка, наеднаш ми се појави, а јас мислев ќе раѓам оти породилните болки не ми се познати (закажен царски бев со правата ќерка) и толку сум се исплашила, мислам животот ми се скрати!
    Ме смирија со инфузии, и ме предупредија дека ова вака лесно нема да мине, туку да сум си спремна дека пак ќе ме фати! Денес да речеме сум добра, онака малаксан ми е организмот од болки, ама се држам!
    Има решение за ова? Освен брусница и увин, спазмекс по потреба, друго што смејам?

Инаку бебушката е супер, си плива, поставена со главчето надолу (ама секако царски ќе рагам)! Тешка е 1,500кг. малецко, убаво, слатко моме мое!

На mal.ecka, duffi и Mari* им се допаѓа ова.
  19. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    @snegulkata со бубрег немам проблем ама со жолчката имам
    Неколку напади имав ама издржав некако да не појдам во болница...барем за сега
    Се надевам нема да се повторат нападите
    :hug:

На mal.ecka и snegulkata им се допаѓа ова.
  20. bumbaroska

bumbaroska Истакнат член

Се зачлени на:
    14 ноември 2010
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    392
    I jas da se pozalam i da si prasam imam uzasno zarenje kako da mi gori zeludnikot bolka nemozam da recam deka e osejkam kao da mi stoi nestoko topka i uxasno me nervira koha lezam

На snegulkata му/ѝ се допаѓа ова.