Аиии како боли како со бургија да те дупат Одмор помага да, ама на сам крај ни легната, ни седната, ни станата никако боли корни шо и да правиш, од кожа да сакаш да си избегаш. Галење меше само, ќе ти ги оттргне мислите од болката
Не само на дланки туку и од .колкови до стопала , проверив крв , д-димери супер беше се и ова највероватно е од бременоста нема друг проблем . Провери си и ти за секој случај мирна да си бидеш Мене како што ми проаѓаат денови и како расте бебуш болките ми се ужасни во карлица , опашката и препоните , а ако лежам осеќам како тегови да сум влечела на мене од половина надоле и се ми трнее и боли , ама само здравје да сме живи и здрави и ние и бебчињата болките после пораѓај ќе си идат
Истото ми се случува од 7ми месец па наваму- сега сум 37ма недела. Дури болката прдолжува некогаш во грбот и плеќите. Мислам не можам да дишам. Докторот вика нормално е, бебето прави притисок кога се мести во одредена положба, ги притиска сите органи нагоре. Во тие сируации легнувам на страна и дишам полека и длабоко. Ако не помине станувам и се движам (вртам кругови околу маса ) да се помести бебче, да се спушти малце со газето и масажа на грбот ме опушта. Во последно време ми се случува да останувам без кислород , мислам се гушам, како срцето да ми доага во гркланот , ќе го осетам како ќе се натегне бебчето , нозете или газето ќе ги натокми до ребрта ги осеќам , се дува ко балон, почне да мава во ребра и почнува притисок да осеќам. И едвај полека ќе сменам положба и ќе дишам полека и длабоко. Мислам дека ова ми се случува затоа што сум така малце слабичка, а и во бременоста не се поправив онака , ако не ми се гледа меше не знаат дека сум бремена ( качив на килажа, 16 кила, ама само стомакот ми порасна, дури и кога се споредам со некои во 37ма недела и мешето не ми е нешто екстемно големо како што ги гледам другите... ) и имав така стегнато меше претходно и тенка половина (65цм) докторот вика нема кај да оди бебето , расте и тесно му е 2, 500кг е веќе , затоа на сите органи ќе те притиска. Уште поголем проблем имам со отоци во нозе. ДАЈ КАЖЕТЕ НЕКОЈ ЛЕК! Од 7ми месец ги имам ама ова веќе е неподносливо! Како крофни ми се стапалата. Тестести се. Во последните недела- две отечуваат толку многу што не можам да ги превиткам зглоботите кога одам мислм ќе пукнат. Купив во 8ми месец поголеми за еден број чизми , сега веќе не влегувам и во тие. Ќе треба од маж ми да носам. Него ме загрижува освен што се неподносливо големи што стануваат црвени веќе и на некои места како капилари испукани или модринки има, и почнуваат да ми трпнат, пецкаат, чешат, болат многу. Дигам нозе нгоре ама нема спас. Страв ми е нешто последици лоши да не има? На десна нога веќе имам попуштени вени од пред 2месеци. Тај мој пуст доктор на се ми одговара со: “ е добро де, бремена си, нормално е. “ ,” Ти си слаба и Притиска на артерии и немаш циркулација. Нема што да се први” ... ама загрижена сум многу!
@Dea8 ставај облози од ацидиборици. И нозе во вис. Да не си долго на нога или имаш седечка работа во која нозете висат на стол подолго време?
Nema nikakva vrska dali si slabicka ili ne. Toa na site ni se alucuva, ako ne na site na povekjeto. Otocite ti se od brojot a kilogrami sto gi imas kaceno. Pa pij tecnosti poveke i izbegnuvaj sol. I konsultacija so drug doktor
Работам канцелариска работа, седечка положба 8 саата, по дома нешто ако зготвам ќе постојм.... гледам да лежм колку што можам и нозе колку што можм нагоре... ќе пробам и со облоги. Фала! Taka mi vika doktorot, od so sum bila slaba utre odam kaj drug doktor za konsultacija.... veke zakazav! inaku so nekolku trudnici so nedeli pribizno so moite sto si razmenuvavme iskustva tie nemaat nisto od otoci.... ama kaj sekoj organizam e razlicno, sekako...
Mene pak od sto sum debela mi vikaat deka imam otoci,ispadna deka mi se od visok pritisok meri stalno vidi da ne ti e pokacen.
На почеток на бременост првите симптоми се како да треба да добиеш. И јас немав баш ептен редовен циклус, до дата да ми доаѓа на време, секогаш од 3 до 8 дена ми доаѓаше покасно од претходниот месец. Мене ме кинеа од болка јајници, цело време се проверував имав чувтво дека смо што не протекло.... и само си велам аман веќе ајде да добијам ме измачи оваа менст. И веќе ми доцнеше 2 недели напрвив тест -позитивен и одма на гинеколог.... Многу често го помислував тоа бидејки во последниот месец време често Имав чувство како да имам тахикардија, снемував воздух и имам отежнато дишење... се будам во сред ноќ од лупање на срце и едвај дишам. Во последно и ми зуат уши. Ама секогаш кога ќе идам кај матичниот гинеколог сестрата ми мери притисок и тоа на десна рака и преку ракав некогаш, и ми покажува 110/70, и велам на лева треба да мериш и ракавот да го тргнам за да покаже точно, ми вика нема врска не ми е згодно така сеа, ама ако имаш тритисок и вака ќе покаже... ништо не ти е! Денес зедов апарат за притисок, и мерам неколку пати стално горе-долу околу 140/85... а до сега во животот ми е бил стално 100/70 нормален. Утре имам закажно кај друг гинеколог, ќе му го кажам серо ова, ме загрижува ситуацијат...
@Dea8 Да, сите овие симптоми укажуваат на висок притисок, и кај мене така, освен отоците па примам терапија
Женички, јас сум 9ти месец и веќе неколку недели имам ужасни киселини .. имав и пред тоа ама сега се неподносливи и многу повраќам
Жал ми е . Веројатно бебе е баш таму наместено. Освен да си бараш погодна положба ништо друго не ти останува. Ајде ќе се гушката уште малку и се ќе помине.
Една колешка ми кажуваше дека тој проблем го решавала со сок од цеден лимон и ѓумбир... можеби ќе ти помогне Епа тоа било, завршив во болница , метилдопа... ми ја следат ситуацијата да видат да не треба да ме породат со царски порано....или ако е се во ред утре ќе ме пуштат дома со терапијата. Мој заклучок секогаш консултација со повеќе доктори, оти од овој мојот матичен со “ништо не ти е” .... среќа шо сама си го измерив притисокот онака за секој случај...
@Dea8 Ете, среќа навистина а сега ќе видиш со метилдопата би требало да се среди брзо и се надевам денес веќе ќе си дома јас понекогаш ко ќе рипне над 160 морам и дијазепам да се напијам а двете во комбинација навистина се ефикасни само си ко удрен после тоа некое време
Кога сме кај притисокц да ве праам нешто... јас бев на инфузија пред еден месец и од многу течности ми се качи притисокот 140 о 100, и после тоа мокрев цел ден и се нормализира. Ама ми остана стравот ... кога ќе видам мњрач за притисок ми шочнува тахикардијата... прегеска се осекав многу омачалсано, ми се спиеше и викам дај да мерам за да жнам дали да пијам кафе. Само со го земав дигиталниот мерач и почна паника да.ме фаќа...измерив ми беше 129/90,, пулс 115... сњга пак го мерев 125 со 85, пулс 90... незнам како да хо манам тој страв.. има ли продтор за паника? Инаку сум 36 недела..и им повеќе панични напади и стравови во последно време
Не ти е страшен притисокот. Малку долниот е висок, горниот и пулсот ти се супер. Опушти се, пиј б6, лимонади (го симнуваат притисокот), банани. Ова ќе трае до пораѓај, и нормално е. Ако повеќе се качи, ако пулсот ти оди над 120, ќе одиш да те следи гинеколог. Ако треба и ќе те породат. воопшто не се плаши, нормални се.
Вака,јас сум 28-ма недела бремена и од вчера чувствувам предменструални болки, истите ги чувствував кога забременив ,не се чести на неколку саати се.Има ли место за паника или од плодот дека расте па боли?