Ќе си појдам во 8 саат и јас што си е сигурно сигурно си е, инаку ќе идам во адриалаб зашто маж ми се знае со тој лаборантот другари се и ќе ме кошта 200 ден со картонче така ми рече инаку мислам дека е 400 по другиве приватни и дека блиску ми е до дома и затоа, фала за објаснувањето знаев дека е малтретирање али не до толку, како и да е мора да се издржи ради бебчето ќе си се прошетам напред назад, а знаете какви последици може да има плодот ако мајката има шеќер? опасно е? сега на све ми иде паметот иако се трудам да сум позитивна, фала на поддршката и на објаснувањето Cliona
Мила ако добро сум запознаена со ова, мислам дека за плодот нема некои посериозни последици, повеќе мислам дека тоа испитување е битно за мајката. Гестацискиот дијабетес мислам дека се појавува кај скоро 50% од трудниците и исчезнува по самото породување. Често воопшто и не го дијагностицираат затоа што не спаѓа во редовните прегледи, па го откриваат тек после пораѓајот, најчесто кај мајките кои родиле бебиња со тежина околу од 4кг. Зголемена плодова вода и поголем плод може но не мора да бидат индикации на оваа појава. Најчесто се дава диета за трудницата ако се открие, а доколку не го снема после пораѓајот, некогаш се применува инсулинска терапија. Немој сега ова ти да си го ставиш во глава и да мислиш на тоа цело време, компликации се можни но се многу ретки. Биди си со позитивна мисла затоа што и стресот може да ти влијае на резултатите.
меродавно за дека е во ред бременоста е бутната коска, така да воопшто не паничи главчето ке му биде поголемо од телото и кога ке се роди првите месеци. инаку јас во 16н4д главчето одговараше како за скоро 18н. ми објасни убаво докторката дека тоа е во ред и зависи од моменталната поставеност и од тоа колку мрда за да може прецизно да го фати и на 3 мерања за 10 мин. големината кај нас беше различна така да don't worry воопшто не обраќај внимание на зборовите и заборави што ти кажала. ме иритираат докториве наместо да им олеснат на трудниците прават паники непотребни. уживкај си и гали си го мешко се е во ред
Dobro utro manickii da Ve prasam shto da stavam mi izleze Kako herpes ama ne e herpes na dolnata usna potecena mie u me bOli ni da jadam ni da pijam uff ushte ova mi falese
паста за заби навечер, а денски мед и немој да го лижеш ќе помине, за маст за херпес мораш да се консултираш со доктор
ве молам....за помош....веќе прашував на предходните страници... кажете ми некој природен лек што го пробала трудница, а помага за лекување на кандидата....на пр. колку е сигурно да се става улошка натопена со јогурт, одмивање со сода бикарбона или слични начини.. јас одржувам хигиена на високо ниво дури и повеке од пред да останам трудна, со тоа што се одмивам со камилица секоја вечер...и НИШТО НЕ ПОМАГА.....на СЕКОЈА ТРЕТА НЕДЕЛА МИ СЕ ПОЈАВУВААТ СИМПТОМИТЕ НА КАНДИДА, само канестен вагиналети ми помагаат и тоа неколку дена, потоа пак истото... ШТО ДА ПРАВАМ!!!! ГИНЕКОЛОГОТ МИ ВИКА САМО КАНЕСТЕН, АМА МЕ ПЛАШИ ШТО МОРАМ НА 3 НЕДЕЛИ ДА ГИ СТАВАМ.....И ДАЛИ ШТЕТАТ НА ПЛОДОТ????
Не штетат. Јас имам кандида ама немам никакви симптоми (ми ја најдоа на брисевите само, све чисто ама ете кандида има). Ми рече гинекологот ако имам чешање, печење да ставам канестен, ако немам ништо да не правам, така да јас бидејќи немам проблеми не ставам. Слушај го докторот што ти вели. Ако вели дека е ок да ставаш, ставај (може и во аптека да прашаш да ти потврдат и плус прочитај го упатството).
Прво треба да ја смениш исхраната. Кандидата се храни со шеќерите, значи прво сите шеќери од исхраната да се исфрлат, никако благо од никаква варијанта. Газирани сокови, производи од бело брашно, алокохол, преработени продукти-заборави ги. Потоа јогурт, по можност пробиотски да се пие редовно во доволни количини. Зеленчук треба да се јаде повеќе, посебно зелениот (на пр. салата спанаќ со лимон место оцет, или марула или сл нешто такво). Добар е и лукот, ако можеш да го јадеш додавај го свеж во салатите. Земај си и Б комплекс таблети, тие никако не штетат. А за Канестен би требало да се сигурни за употреба, прво лекар ти ги препишува, второ крем Канестен препишуваат и за мали деца при некои инфекции. Ама прво тргни од исхраната и памти си-кандидата се храни со шеќерите кои ги внесуваш.
фала ти најмногу.....но според ова што го кажуваш јас треба да исфрлам многу продукти од исхрана...ај шекерите ок, ама производи од бело брашно, тестенини, леб и сл....??? епа што да јадам....?? од зеленчук и овошје не се живее (иако не сум многу по јадењето), ама во бременост да јадеш ограничена храна, мислам дека е тешко остварливо, нели инаку имам читано по форумиве што други користеле во случај на кандида, како на пр. улошка натопена со јогурт, бело вино и сл.... дали има некој такво искуство?????? а за канестен маст, знам, но ја третира кандидата локално, а не од внатре, значи не помага и тоа, односно помага привремено..... како и да е мнооооггггуууууу фаааалллаааа....
Место бело брашно ќе се префрлиш на интегрално брашно, на пр. леб од интегрално брашно, имаш и тестенини од интегрално брашно итн итн. Не си на сиромашна исхрана така, туку само на поинаква. Можеш нормално да јадеш овошје секакво, зеленчук, нормален ручек (со интегрален леб), ќе земеш спанаќ свеж, ќе го измиеш убаво, ќе си направиш салата и ставаш зејтин и место оцет лимон исцеден на пр. Во бременост и така не треба да пиеш газирани сокови, ако ти треба баш сок, најдобро да си цедиш од свежо овошје, паштети, сувомеснати и вака и така се штетни, ќе биде корисно и за тебе и за бебето. Во никој случај нема да имаш штета, а ова е како од внатре можеш да си помогнеш за кандидата. Лук ако не ти пречи свеж сецкај во салати, ако не можеш така многу е корисно барем едно чешне како апче да си го испиеш со чаша пробиотски јогурт. Штом кандидата ти е упорна МОРА да смениш начин на исхрана прво. Потоа избегнувај хемикалии кај осетливите делови. На пр. НИКАКО гелови шампони и сл. за интимна нега. Ама НИКАКО. Во НИКОЈ случај не смееш да употребуваш секојдневни влошки! Кога ја переш долната облека ќе вклучиш опција дополнително плакнење и НЕМА да ставаш омекнувач. Пак ќе кажам, Б-комплекс задолжително, многу помага. Убаво е наутро исцеден лимон со вода да се напиеш. Ако сакаш да си помогнеш треба само да се ангажираш минимално.
благодарам што толку се заложи да ми помогнеш... но, кога го читам текстов, неможам да си простам што едноставно не ми останува многу време за грижа за себе...имам мало детенце од 2 год., па секојневието му го посветувам нему....но нема оправдување... е сега, овошје јадам доволно, зеленчук само за ручек како салата, газирани сокови скоро воопшто, лук свеж нема шанси желудникот ме боли страшно (ниту кромид), влошки секојдневни неставам, се мијам со камилица или бебешки купки на база на камилица, долниот веш строго памучен и соодветно испран (но со омекнувач), б-комплекс не пијам но ке почнам ок. од др. стр. на почетокот на бременоста ми паѓаше шекерот (3, на минимум и ми беле лошо, е сега ми е нормален, но проблем ми прави кандидата... јогурт пијам но не секој ден, а лимонада ретко.....а знам дека кандидата мрази кисела средина.... незнам дали може да се јавува кандида поради стрес или нервоза? и многу ме интересира дали нема штета ако ставам канестен вагиналети секој месец??? уфффф, да не е раат човек! поздравче..
Јас само да ви кажам дека ги добив резултатите од скриениот шеќер и ми олеснаа кога видов дека немаааам уф како само ми олесна, фала на сите за советите и поддршката од сега не се нервирам за ништо
Девојки имам грчеви кога ке се разбудам на левата нога долниот мускул, многу ме боли неможам да се движам нормално пијам магнезиум али пак ми се јавуваат
Ana src toa e od bebushko I mene me boli levata noga AMA mene cela doktorot mi kaza deka bebeto pritiskaa nekoj nerv I zatoa imam bolka nisto strasno Samo masaza pomaga malku
More I jas denes se zafativ so rabota Po Doma AMA sega kicmata lom I stomakot a bebushot me kiloca Li kloca better me boli