Болки и други здравствени проблеми во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од taska, 21 април 2012.

1. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    494
    За второто ти пишав во другата категорија кај контролни брисеви.

Јас на своја рака ништо не зимам па дури ни витамини. До сега во текот на бременоста пијам само магнезиум 300 и ништо друго. Почнав со 1000мг витамин Ц ама не се придржувам некако (по препорака на доктор, сама си прашав заради урината). Витамин Ц е дозволено во неограничени количини кај сите бидејќи се исфрла вишокот од организмот, не се задржува (освен кај луѓе со бубрежни заболувања). Кај бремени жени доктор ми препорача мене 1000 мг (рече: можеш и повеќе ама јас ти препорачувам најмногу 1000). Инаку секаде по нашиве сајтови читав дека 500 мг е оптимално за обичен човек, а на трудница во просек и треба и 50% повеќе од тоа. Ја зголемува и апсорбцијата на железо, тоа е плус зошто е препорачлив, а башка и е превенција против крварење на непца и сл. Не мораш 1000мг да зимаш наеднаш, зимај со по 500 на 12 часа (јас кога ќе ми текне да се напијам така правам).

2. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Па види ако на последните брисеви си немала некоја пострашна бактерија, а после тоа си немала односи, претпоставувам дека немаш ни сега некоја од тие бактерии, дека нели најчесто така се пренесуваат. Кај трудници нормално е до некаде да се зголеми секретот, а има големи шанси да е пак кандида, која исто така кај трудници се јавува почесто, и мислам дека нема потреба да паничисш толку. Прави си замивки со камилица, и помалку јади благо, нели благото и помагало на кандидата да се развива.

3. Afrodita25

Afrodita25 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    75
    Не е воопшто штетен витаминот Ц. Го пијам 2 пати по 500мг, заради подобра апсорпција на железото. И еве до сега не ми предизвика ништо. Тоа за предвремен пораѓај мислам дека нема врска

На Vetruska му/ѝ се допаѓа ова.
  4. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Imav i jas vo bremenosta povremeno zolt ili zoltenikav sekret,a brisevite mi bea uredni.Isto taka nemav odnosi...koga go prasav gin.za sekretot rece deka e normalen dokolku ne me pece,cesa i slicno.

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    стомачни болки во бременоста

здраво мамички јас сум во ана бременост :) би ве прашала за мислење дали и вие сте имале болки во јајниците стомакот, ретко во бубрезите и сл. пред 4 дена бев на гинеколог ме гледасе на ехо и се бесе окк му реков за болките (кои инаку се траат по неколку секунди можеби до минута ) исто ги осекам како пред да ми дојде менструација и тој ми рече ама нема да ти дојде и ми се насмеа :?:
    до која недела се осекаат овие болки бидејки првиот пат кога бев не ме гледасе на ехо бидејки уште беше рано па ми рече дека е нормално... прва бременост ми е позз

6. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Тие болки ти се предизвикани од ширењето на матката. Кога ќе престанат? Незнам, јас сум 17 недела и уште ги чувствувам. Незнам колку ти се јаки, :!: ама верувај ќе бидат уште појаки. :*

7. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Тие болки ти се предизвикани од ширењето на матката. Кога ќе престанат? Незнам, јас сум 17 недела и уште ги чувствувам. Незнам колку ти се јаки, :!: ама верувај ќе бидат уште појаки. :*[/quot
    па не се многу јаки... ама непријатни се... инаку слатки маки се поздравчеее

8. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    за било какви болки разговарајте си со гинекологот, знам случај кога си спиеше на тоа уво - ме боли се шири матка, за на крај да и кажат дека биле контракции и ќе пукал водењакот во 4ти месец! што порано се провери тоа подобро. инаку факт е дека има болки од причина дека се шири матката, и јас имав такви кои траеа 2-3 дена ама еднаш во месецот може, а не долго и континуирано .

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    драга невеста мене ми се јавуваат секој ден.. значи 4-5 пати и трааат неколку секунди до минута.... наредниот преглед ми е некаде кај 10-15 јули за срцева реакција кој ке чека до тогаш дали да одам порано или... инаку исти како пред менструални болки се... не се силно како грчеви се.. гинекологот ми рече нее страшно ако траат кратко...... па се трудам да мислам позитвно инаку многу сум страшлива ;( :( поздрав миличка

10. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    290
    Еве за тие сто имате болки како пред мензис и јас сум исто и пијам магнезиум директ откако го земам болките ги нема сепак прасајте си а да не ве буни за трудници се.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    помага магнезиумот ама не знам дали смее да се пие првите 3месеци...
    извини девојче, ама која недела си бремена? како тоа срцева акција ќе гледате дури за 2 недели ? или можеби многу рано си дознала дека си бремена ? :)
    ако е тооооолку мн. рано нормално е да имаш такви грчеви, бидејќи ретко кој толку рано дознава дека е трудна, па си мисли и надева дека ќе добие, нели болки како пред добивање отечени гради, па додека да дознаеме дека сме трудни 6-7 недела веќе и срцевата акција ќе дојде рано да се види... ако си ептен на почеток мислам дека е нормално и да не се секираш, штом и гинекологот е запознаен и ти кажал дека нема место за паника, тогаш така е и одмарај повеќе, не движи, никако да не креваш тешко и чекај да дојде наредниот преглед и да не израдуваш со срцева акција ;) честитки и со лесно само напред!

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    ти благодарам мила јас сум полни две недели бремена значи здравје Боже некаде на петата недела ми се пага да одам на преглед... докторот ми рече тогаш да одам за срцева акција.... сите кажуваат различно на некоја во 7 ма недела некоја порано некоја покасно...

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    290
    Девојки болки умам во стомакот и половината дали е нормално бремена сум 8недела.Не се менструални болки туку онака во стомакот и ми кркорат цревата а јадена сум

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    можно да е од измрска... јас да не ме јаде психата... имав вагинално тупкање како пулс и кој да прашам никој не знаеше да ми ка`е.. денес правец гинеколог си ги расчистив сумните се е ок и нормално.....така да можеби е од измрска....н а силни ли болки имаш можеби не си јадена добро

15. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    што е тоа измрска? :wasntme:

16. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    здраво девојки јас инаку сум два месеци и 5 дена бремена знаци сум во трети месец и многу ми се поврака маци ми се спие имам грцеви во стомак и некако мегју нозе добивам некои цудни боцканја како иглицки во карлицата нормално ли и не сум иц располозена дека ми се поврака а немозам да повратам леле со да праам со тоа гаденје нон стоп писите ми позз :* :* и навецер немозам да спијам од со ми се лоси..

17. H.e.L.e.N

H.e.L.e.N Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    559
    Допаѓања:
    218
    иста сум и јас како тебе :( само сто јас влегов во 4ти месец и до сега требасе да ми помине,ама не усте ми се лоси усте повракам :@ пробај да јадес по неколку суви бисквити секогас кога ке ти се лоси мене само тоа некогас ми помага :)

18. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    настинка :D

На nevesta му/ѝ се допаѓа ова.
  19. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    работата е со немозам да повратам лелел како неспособна за обврските по дома и главоболка ме убива ама ај ке трпиме се са бебуските наси....ке пробам со биксвита па ке писам како ми е инаку се осикам нерасполозна изглеа и од времево е...инаку кога треба да оцекувам бебусот да промрда ..кис4еее
    :*

20. nevesta

nevesta Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2010
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    110
    напиј се цеден лимун и ќе исповратиш- барем кај мене беше така :envy: :D