Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Болки и други здравствени проблеми во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од taska, 21 април 2012.

1. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    dobro utro pravev analizi krv mokraca brisevi koga brisevite sve dobri krvta isto ama mokracata bakterija streptokoka imase doktorkata mi dade apcinja almacin i vaginaleti linex lady apcinjata tri pati na den a vaginaletite po edna navecer ama dali od apcinjata neznam imam strasna dijarea a sum 20 nedela vo bremenost SOVETTTTT....

2. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Можно е да е од лекот. Еден од несаканите ефекти на алмацин е диареја. http://www.centar-zdravlja.net/images/slike_lijekovi/pdf_1303288221_620.pdf . Но најдобро е да го консултираш докторот кој ти го препишал лекот.

3. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Ve molam za najbrz odgovor.I prostete za latinicava od mob pisuvam.Vo 18 ned sum i mi se pojavija bolki vo stomakot koga se dvizam koga lezam gi nema kako igli me bockaat a isto i gradite pregled imam utre vo 19.00 ve molam dali e nesto loso ke puknam do utre vecer.Mozi da e nesto loso? Spontan neznam so? Ve molam pisete :(

4. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    абре не мисли на спонтан (каков спонтан ххххх) од 17 до 20 недела побрзо расти бебенцето и зато боли..лежи одмарај и не се секирај и утре че си појдиш на контрола

5. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Do takvo razmisluvanje me dovede toa sto go custvuvav bebeto po malce ona nezno a ovie dva dena nisto :( Gospod neka ni e na pomos go molam se da bide vo red.

6. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.090
    ич да не се секираш и мене пред 1 недела истито ме мачеше (прво го осејчав неколку дена па после 3-4 дена неможев никако да го осетам и од ум ме извади) ....феминкиве ми пишаа да полежам на грб и да каснам несто благичко и да се напијам кока кола и дека че претни .... по пола сатго осетив како претна :) пробај и ти така :) и не се секирај че видиш утре дека је се ок со бебушко :)

На kostadinka24 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    абре каков спонтан не се замарај, мене уште сеа некоаш ме боли стомакот доле,тоа е од што се шири матката не се замарај со тоа :)

8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    денес имам некои мали болки во долниот дел од стомакот,и кога дишам и издишувам се чуствува мало стегање кај долниот дел од стомакот?? да не е опасно или нормално е????

9. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    не се плаши нормално е.. сега поцнува бебето расте и да се шириш па и при најмало движење или дишење можеш да осетиш..... само диши и уживај :lol:

На girl-miri му/ѝ се допаѓа ова.
  10. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    lele devojki so da pravam aman me strav od site antibiotici lele poradi ovaa bakterijava u mokraca neli vi pisav doktorkata mi dade almacin abe se iscediv kako limon od proliv sega duri imam problemi so zeludnik i sega mi gi smenija mi dadoa ERITROMICIN pijam sabajle i navecer po edno apce od 250 miligrama ama sepak mi e strav i ovija da ne se stetni za bebubusot mnogu mi strav mi se place tesko mi e ma i od strav deka ke go zagubam duri kosmari sonuvam navecer kako sum go izgubila lele neznam kako da se priberam zasto ete imam i dijabet i se pazam mnogu so jadam kako jadam i sve i sega so bakterijava kutro moe bebence si ima majka placlivka :'( :'(

11. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Не грижи се јас на секоја контрола добивам по некој вагинални таблети не се опасни не грижи се. Лекарот знае што препишува само немој да земаш нешто на своја рака. Прошлата контрола и јас имав некоја бактерија во мокрачата и ми даде 5 вагинални и фала му на бога се исчисти бактеријата. Имај на ум се што матичниот гениколог препишува з авреме на бременост не е опасно за бебето.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. gjul

gjul Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2012
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    дај бозе да е се во ред

13. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    Не грижи се непотребно,скоро секоја трудница зима лекарства уште во зачетокот на бременоста исто и вагиналните тоа е се според прописот на лекарите и за добро на бебето.

14. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    gjul мила и јас нажалост имам бактерија во урината. И мене ми дадоа некои антибиотици, но слава на Бог бебето си е во ред и си расте како што треба :) . Затоа да не се нервираш за антибиотиците, само зајакнувај го имунитетот.

На интернет најдов еден рецепт што некои трудници го употребиле и бил доста ефикасен. Се спремам да го направам, па да го видам исходот. Се работи за природен антибиотик кој можеш да го повториш и понатаму, а нема никаква опасност на бебето.
    Се става 1,5 л бело вино и 200 гр. лук (исчистен). Се вари содржината (но постојано затворена со капак) и потоа се остава да лади, без воопшто да се трга капакот од неа. Се остава да стои така 24 часа, а потоа се прецедува и се чува во фрижидер. Се пие по 2-3 пати на ден, по едно чаше за ракија (50мл). Дозата е за една седмица, а потоа можеш слободно да си се провериш.
    Инаку го имам пробано леков, не е баш највкусен :D , ама со затнато носе се пие. Јас немам гајле од лукчето и си го сакам, затоа и не ми претставува проблем :) . Го пиев пред неколку години, зашто ми беше намален доста имунитетот и можам да кажам дека е 100% ефикасен.

И сакав да те посоветувам, ако можеш да си најдеш аронија за шеќерот во крвта. Таа нема да ти штети на лековите што ги пиеш дополнително, но може доста да ти помогне. Ова ти го кажувам од искуство на блиска личност на која шеќерот и се намали (можам да речам и до нормала) и тоа само со аронијата :) .

Благодарам за одговорите што ми ги дадовте за прашањето што го поставив.
    Инаку започнав со промивки со сода и полека исчезнува. Малку јогуртче во комбинација и си викаме дека ќе биде во ред до кај 9 ти месец :) .

На Keti30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Keti30

Keti30 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2012
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    131
    Serafima мила која бактерија ти ја најдоа во урина?

И мене ми најдоа staphylococcus aureus така мислам се викаше,примав вагиналети бетадин,консумирам секој ден брусница и аронија и увин чај,па сега е подобро,треба да направам пак уринокултура да видам до кај сме...а овој лек што го пиша ќе го направам и јас,се надевам и на нас ќе ни помогне :) :* :hug:

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  16. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Девојки цел ден осеќам болка од левата страна под стомакот(трае 2 секунди и поминува),некој грч што ли е???Се мислам да не е од тоа што вчера промашив да пијам магнезиум?
    А исто така и малку ме болеше половината,иско како за добивање.
    Што мислите вие дали има место за паника или сепак да си идам на контрола?Иако треба да одам во понеделник не знам дали да чекам до тогаш??? :doh:

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    грчеви имам и јас привремени нема место за паника и мене ме штрека јајникот и кога се смејам и кога кашлам и кога кивам тоа е затоа што ни растат стомачињата. не се грижи :)

18. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    820
    Допаѓања:
    3.502
    Добра вечер на сите идни мамички! Нова сум на форумов, но редовно ве читам. Во моментов сум трудничка 7 недели и 5 дена со терапија Utrogestan 2x1 заради мало крварење во изминатиот период. Моментално крварењето престана, но заради претходно правена конизација на грлото на матката на првиот преглед од мојот матичен гинеколог проценките за грлото на матката беа од почеток лоши. Односно ми рече дека му изгледа кратко заради конизацијата. Советот му е серклаж заради превентива бидејќи претходно имав спонтан абортус во 25 недела. Ве молам за совет иако незнаев каде да го поставам прашањето се решив за тука бидејќи сепак е здравствен проблем. Дали некој има правено серклаж и колку е успешен?

19. trudnicka

trudnicka Нов член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    70
    како виното во лек бремените алкохол не смеат да конзумираат. ништо на своја рака да не се зима. природен антибиотик е и тој антибиотик од лекарот што е препишан. немојте на своја рака да правите ништо ако некому не му наштетил тој домашен лек не значи дека и вам нема да ви наштети. мајка ми кога била бремена во брат ми се качила на мотор и ништо не и било (нели велат бремена на мотор никако) но стрина ми кога се качила на мотор во 7 месец право ја породиле. секое тело не поднесува исто затоа немојте на своја рака лекови да правите

На Serafima му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Најстрашната мила која ја имав и од порано, но сеуште не била излечена, ешерихија коли :tmi: .

trudnicka мила, во право си за она што го кажуваш. Тогаш навистина организмот се наоѓа во друга состојба, но лукот како лук е и препорачлив да се јаде, зашто тој и секако да е обработен (термички), тој и понатаму си го содржи корисното. Додека виното со лукот се вари континуирано скоро 1 час, така да, целиот алкохол испарува :) . Тој после не ни мириса на алкохол, не ни има дејство. Плус виното нема алкохол како другите жестоки пијалоци, ако другите имаат 30, 40% алкохол, тој има само 11%, што пак со варењето не останува ни трага ни глас од тој алкохол.

Со Господ напред, јас планирам да го направам. Зашто во суштина ова излегува, дека виното само е растворувач на корисните состојки од лукот, додека лукот е само поконцентриран отколку да го јадеш жив. А жив сите знаеме колку јадеме, да не речам ич. Фактички би било ова како сируп од лукче или таблетки од лукче :) .