Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Болки и други здравствени проблеми во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од taska, 21 април 2012.

1. busavkaa

busavkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    6
    Ехх овие дена ме полудеја докторите.. одам на преглед и ме прегледваат вагинално и ми велат гледале точка а незнаеле шо е.. ме прегледаа преку крв и излезе позитивен како во две недели а тие ме убедваат дека сум во 3-4 недела а минатиот доктор ми рече дека се зачнувало тогаш и затоа така се гледа а на приватно во плодност ми велат дека спонтан е.. најдов гинеколог познат и тој ми рече дека се е во ред сега било почетно и затоа не се гледа иако сум имала кафеав исцедок нормално било крварење и исцедок во рана бременост и по 10 дена на контрола..уфф неможам повеќе прва бременост ми е а докториве ме спобудалија пијам фолна и утрогестан вагинално и не се откажувам се додека не поминат неколку недели дури не видам на ехо промени.. ама имам кафеав исцедок малку и секундарни болки.. ви се имало случено вакво нешто..

2. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Можно е бебето ти е всушност зачнато пред две недели а според нивни пресметки кои се од последна менструација ти се фаќа дека си трета или четврта недела.
    Не се секирај, чим имаш позитивен тест преку крвна слика занчи има зачнато бебе. Почекај си 10 дена и ќе ти кажат со 100% сигурност иако и тогаш постои шанса да не најдат срцева акција затоа што обични се гледа тоа после 6та недела.
    Добро дојде во светот на трудничките. Со лесно нека ти е.

3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.536
    Допаѓања:
    35.686
    Имам редовни болки во пределот на половината, и во долниот дел на стомакот, од денес почнаа и градите да ме болат... Нормално е?

4. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    да да нормално е.. која недела си...
    а јас да ве прашам труднички вие со поголеми стомачиња кога спиете навечер и се вртите од една на друга страна ве боли ли стомакот.. не таква болка туку тешко да ви е вртењето како да ви тежи нешто на долниот дел на стомакот ???

5. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Ајде јас да си прашам...Некогаш стомакот знае да ми биде тврд како камен(долниот дел од стомакот) и чувствувам притисок.Тоа трае околу 2 минути,и не секој ден...туку на 2-3 дена.Дали ова е нормално?Не се сеќавам ова да ми се случувало со првата бременост... :^)

6. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    да да нормално е.. која недела си...
    а јас да ве прашам труднички вие со поголеми стомачиња кога спиете навечер и се вртите од една на друга страна ве боли ли стомакот.. не таква болка туку тешко да ви е вртењето како да ви тежи нешто на долниот дел на стомакот ???[/quote]

Девојче, далеку пред мене си со бременоста ама да ти кажам дека и јас почнав да го чувствувам како ѓуленце кога ќе се свртам на спиење ми тежи, некогаш ми се чини дека како топка се тркала :D Немај гајле, нормално е, кај тебе можам да замислам дека појако го чувствуваш оти си понапредна со бременоста, јас во 17 недела тоа го осеќам, веројатно пораснало маминото дијамантче :)

На dromka и ddevojce им се допаѓа ова.
  7. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Многу кашлам, ептен многу кашлам.. Можам ли со тоа некако да му наштетам на бебето?
    Пробувам со чаеви, супи и 300 други природни варијанти да ја пребродам настинкава, ама кашлањево ме загрижува.
    Суво кашлам и целата се напнувам, многу ми е страв да не му штетам така на бебето.
    Бев на лекар, докторката ми рече да пробам на природна база да ја пребродам настинката, ќе почекам уште ден - два да видам дали ќе успеам, ако не ќе одам пак, па ако морам и ќе пијам антибиотик.
    До тогаш сакам да знам дали е опасно кашлањето по здравјето на бебето?
    Совет?

8. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    се надевам не ти е силно кашлањето :)

пробај со мед и чајче.

9. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Силно е и суво! :worried:
    Кога лежам најмногу кашлам (што значи ноќите ги поминувам кошмарно)
    До вчера и носот ми течеше, но со физиолошки раствор успеав некако да го средам, веќе скоро и да не ми тече.
    Јас за себе не се грижам, мене ми е со кашлањево да не му штетам некако на бебето? Што знам.. Се напрегам, силно кашлам мислам ќе ми пукнат градите, а и грлово ремпере го направив.
    Пијам цеден лимон со мед, уште ставам физиолошки раствор во носот, топла супа, чај, а се трудам да јадам и што повеќе овошје.
    Таман носот го средив, кашлањево засили.. до кога вака? :worried:
    Само бебево да ми биде во ред, јас се ќе пребродам.. :worried:

10. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.880
    те разбирам мила и јас да сум би се грижела,сепак прашај пак кај матичен и кажиим дека е силно кашлањето.
    мислам не е до толку опасно али подобро да се распрашаш не е лошо.
    како што ти пишав чајче со mед пробај,од тоа има ефект кај кашлањето го смирува :)

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Јагодче мила, само прополис. Од тој природен антибиотик нема подобро ништо :) .
    Не знам колку пати сум се разболела досега, посебно од вируси и грипови од внуците. Ама пак секогаш се лечам само со еден лек, прополис (како во приказните, рицино :D ).
    Знам дека другите ако кажам ќе ми викаат, пти е многу, а посебно на некој лекар, ама едно малечко шишенце ( не знам колку има тоа, можеби 5-10мл) го пијам за 2-3 денови. Можеби многу, ама тие денови сосем оздравувам. Ни грло боли, носот се ослободува од секретот и не дозволува да се кашла што е најважно.
    Најубаво ти е да земеш прополис, ама не од аптека, туку домашен од некој што има пчели. На лажичка шеќер ставаш 15 капки и го голташ. И така си повторуваш на секои 2-3 часа.

Втора опција за да го заблажиш тоа суво кашлање, е да си правиш загреано млеко со неколку негро бонбончиња. Тоа ќе ти ја ублажува и смирува кашлицата.
    И ова е проверено.

За брзо да ви помине со бебушот :) .

12. ecapereca

ecapereca Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2012
    Пораки:
    636
    Допаѓања:
    474
    Топло млеко, колку може потопло, тоа подобро. И јас сум слушнала за млеко со внатре растопени бомбони, ама оние зелените од ментол. Мене ми помагало многу топло млеко со прегорен шеќер. Пробај, ќе ти олесно колку толку. И ова не е лошо да си пробаш, да голтнеш лажичка со кантарионово масло, како сируп. Одма после чајче или вода ако ти дојде малку незгодно од маслото и мирисот, ама кантарионот е многу добар. Се надевам дека може и во бременост :^)

13. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    мамички и јас сум иста со кашлицава.. не помага ни чај ни млеко ни ништо .. кашлам грлото партал... вчера општиот лекар ми даде сируп Хербион од бршлен ама некако не се осмелив да го земам да го пијам мене кога ќе ме фати кашлица не ме пушта толку лесно... сама од себе поминува... јагодче мила само тоа е лекот чај овошје... ние двете сме блиску со неделите утре ќе се јавам на органџиски ќе го прашам дали смејам сируп да пијам.. ако ми даде тој зелено светло одма го зимам не се мислам... градите лом ми станаа.. јас многу се плашам да не фатам некој бронхит недај боже... вчера кога ме преслушаа на градите ми рекоа дека имам шлајмови но не е бронхит треба на контрола да се јавувам на 2 дена.. а како го ставаш физиолошкиот раствор... запушена сум во носот до даска

14. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    denes bev na ginekolog i mi rekoa deka bebeto ne e dobro namesteno, karlicno bilo i deka za 10 nedeli dkolku ne smeni polozba najverojatno carski rez ke se poragam pls ve molam za mislenje?

15. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    еве јас пак..си најдов лек..корнам на ракија ама здравјето е битноси ставив на крпа топла ракија и црн пипер ми се стопли грлото и не каслам толку..плус ме измацка со ракија на грбот градите со масаза..и нозете ги измацкав со топла ракија и цорапи се стоплив....ете совет од мене..ааа секако цај ама сега со неколку зрна црн пипер и тоа помага

16. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Имаш доста време. Не еднаш уште 10 пати ќе се сврти.
    Има вежба што помага со тоа.
    Клекни во положба за женски склек, рацете напред споени нека ти бидат, потпри ја главата на рацете и лево-дено мрдај со колковите.
    Мислам дека на сите ни било карчично свтрено кај 28-30 недела. Нема потреба да се секираш.

А јас кој ти знае дали сум болна или не ама се отепав од повраќање, не знам, некако имам чувство дека не е од бремеснота. Утре одам на лекар па ќе видиме што ќе каже таа :puke:

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    се јавив на органџиски рече слободно да го пијам сирупот не му штетело на бебенцето (иако пише у упатство не се препорачува за бремени.. па на секое упатство пише така и на вагиналети и антибиотици) дури спомна ако се има температура недај боже над 38 да се земат и антибиотици,, еве го мојот сируп почнав од сабајлето да го пијам ХЕРБИОН ОД БРШЛЕН ЗА ИСКАШЛУВАЊЕ.. 175 denari
    http://www.herbion.hr/hr/herbion-prirodno-rjesenje/herbion-sirupi/herbion-sirup-od-brsljana/
    пробав да ставам слика од дома кога го купив ама не знам зашто не можам или не знам

18. tince-81

tince-81 Нов член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Vo momentov sum 8-ma nedela od vtora bremenost.So prvata nemav poseriozni zdravstveni problemi no kon krajot na bremenosta mi bese konstatiran zgolemen krven pritisok i registrirani proteini vo urinata,poradi sto pred kraj na terminot bev hospitalizirana.Bidejki go nadminav terminot mi bese postavena intravenozna provokacija koja mi gi zgolemi bolkite no nikako ne mozev da se otvoram.D-rot nesto mrmorese za cerviks i drugi lat. termini za koi podocna razbrav sto vsusnost znacat.Laicki cerviksot i vaginalniot otvor ne bile na isto nivo,i istiot ne bil dovolno sozrean.Kako i da e protiv moja volja mi stavija spinalna anestezija i imase neuspesen obid za epiduralna anestezija.Generalno imam loso iskustvo od prvoto poroduvanje,pa ako moze nekoj da mi kaze kade mozam da se informiram za takvi zdravstveni problemi kako bi bila podobro podgotvena ovoj pat,ili sovet od sopstveno iskustvo :?:

19. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Na vcerasnata krvna slika konstatirana e slabokrvnost, zelezoto od najniska granica 110, kaj mene 104... dr mi prepisa feroglobin kapusli ednas dnevno da pijam .....

20. maleckataa

maleckataa Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2011
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    44
    devojki ve molam za brz odgovor me bocka stomakot malce podole od pupakot bockanjeto mi trae po 2-3 sekundi a mi se javuva sekoi 4-5 min dali treba hitno da idam vo bolnica mozno li e da se lazni kontrakcii ve molam sto pobrzo nekoj neka mi pise pls pozdravvv <3