Форумџика на годината

Болки и други здравствени проблеми во бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од taska, 21 април 2012.

1. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    Ти благодарам многу,

Навистина многу ми требаше некој што го диживеал оваа да ми каже како е.Јас веднаш помислив на најлошото немам искуство прва бременост ми.Само уште нешто ако се отвараш може ли тоа да се примети, на пример можам јас да приметам да го раазликувам тоа на допир?
    Инаку за инфкција да имам кандида ќе се намачкам после со канестен.
    Поздрав ;)

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. soncogletka

soncogletka Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    5
    Девојки ке ве молам за ваше мислење.бремена сум 7 недела примам утрогестан вагиналети поради кафеав исцедок,оваа ми е втора бременост после првата која заврши неуспешно со спонтан.матичната ми рече дека ке треба да примам инекции прегнил исто како и првиот пат но сега несакам да ги примам некако поучена од претходното искуство.дали некоја од вас примала инекции прегнил за време на бременост многу сум збунета не знам веќе кој крај да го фатам :(

3. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Па кога ме проверуваа колку прсти сум отворена, докторот бута рака доста длабоко и чувството мене ми беше многу непријатно, така да не би те советувала самата да го правиш тоа, уште полошо можеш да си направиш.. Штом имаш кандида 100% ти е од неа, мене пред една година после пиење антибиотик од кандида ми потече едната срамна уста, баш се сеќавам се гледав со огледалце од памет се извадив, ама мене освен што ми отече и многу ме болеше, неможев асално да седнам.. Се мачкав неколку дена со канестен и ми помина.. И доста се преокупираш со отварањево, сигурно не е тоа! :D

На dromka и slimy им се допаѓа ова.
  4. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.376
    Допаѓања:
    1.450
    ти благодарам Sunshine3 многу, сега сум посмирена.Е така сме ние жените паничарки за секоја ситница.
    Поздрав

5. lavaleta

lavaleta Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    69
    Здраво феминки, јас пишав за моево проблемче на една друга тема (труднички муабети) - но сега ја забележав оваа тема и мислам е посоодветна.

Имам многу чести болки во долниот дел на стомакот, нешто како да ме сече...Во рана бременост сум, денес веке почнува 6 недела, кога бев пред неколку дена на прв ултразвук - видовме бременост во матка, но и една огромна циста негде 8 см (а никогаш до сега на ниеден преглед пред да забременам сум немала такво нешто). Д-р ми препиша утрогестан 1х200мг вагинално,и за 10 дена повторно да одам да го слушнеме срценцето :)

Ги прочитав сите мислења од темава но не забележав некоја трудница со вака голема циста. Препорачано ми е да мирувам - но сепак одам на работа, морам да возам кола за да стигнам и многу многу сум сум исплашена што ке се случува понатаму, дури и немам храброст на мајка ми да и кажам дека сум бремена ( само јас и дечко ми знаеме) - се уште не верувам дека ке успее... а знам дека не смеам така да размисливам :(

Ако знаете за некое слично искуство ве молам пишете. Ви благодарам.

6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Луѓе кога се вторите брисеви се плашам од кламидија читав сега?? Првите брисеви ми се ок ама во петти месец почна да ми тече бел исцедок и се мачкам со канестен.

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Со првата бременост пред три години правев брисеви во 12/13 недела и после дури во 35 недела. Сега слушам дека уште еднаш во 27 недела ги повторувале истите брисеви и во 35 оние последните. Сега во втората бременост докторката ми рече дека се останува исто (12/13 недела и пред пораѓај во 35 недела) а доколку имало потреба/причина и почесто ќе се испитувале.

8. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас ги направив првите во ноември ама за вториве и јас читав во 35-36 недела ама тоа да не е далеку многу имам два ++ на бактерии во урина правев испитувања на крвта и урината пред точно една недела за утре да можам да ги однесам на гинеколог а користам маст канестен за исцедокот оти имам секој ден и пред месец дена ме чешаше ама од тогаш ми се смири и го користам сега само еднаш навечер на 4-5 дена па си викам да не е штетно така што се мачкам без компас а исцедокот нема да ми престане до крај на бременоста бар така кажуваат.

9. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Девојки ми треба совет.Веќе извесно време имам секрет,густ и со некоја чудна жолтеникаво-зеленкаста боја.Кога бев последен пат на цтг докторката ме прегледа и вагинално ми рече да земам канестен 3 вагинални и маст канестен локално да се мачкам.3-4 дена поминаа одкако ги примив вагиналните секретот е сеуште тука.Јас веќе навистина не знам како да го спречам.А еве кај и да е за некој ден треба да се породам,не би сакала да префрлам инфекција на бебушката.Ве молам кажете ми како да го спречам,станувам очајна ;(

10. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Тој секрет го има секоја трудница, јас го имам од петти месец, неможеш да го спречиш, така се подготвува матката за пораѓај, можеш само да си помогнеш со канестен да не те чеша и пече.

11. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Знам дека го има секоја трудница,јас не од петти туку веќе цели девет месеци сум со секојдневни влошки,значи од кога останав бремена го имам,но овој пат е поразличен,значително погуст не би сакала да се изразам но како прсули. :x Инаку моментално немам никакво чешање,со мастот се мачкам еднаш дневно поради воспалението,околу ми е зацрвенета кожата и сува :sweat:

12. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.105
    Бело прање имам и јас, погусто и пообилно веќе некое време.
    Нормално е се додека има млечна боја и нема мирис!
    Меѓутоа бело прање со жолтеникаво - зеленкаста боја не е во ниту еден случај добро и нормално.
    TSS види, можеби од канестенот ќе ти се среди состојбата, ако и понатаму го имаш истиот проблем пак на лекар, нека провери убаво докторот дали станува збор за кандида или некоја инфекција. Мене ова на инфекција ме асоцира. Инаку јас не би ти препорачала (а не препорачуваат ниту гинеколозите) користење на секојдневни влошки.
    Избегнувај да користиш купки и шампони кога се замиваш доле, замивај се само со обична вода или со чај од камилица.

На dromka и leona83 им се допаѓа ова.
  13. Jeny

Jeny Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2011
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    230
    Ми се кочи ногата поготово десната додека спијам или пак ако седам подолго време. Работата ми е таква да седам пред компјутер ама обавезно излегувам прошетувам, сеуште се чувствувам витална. Овие два дена само одвреме навреме ме заболува на левата и десната страна под градите, кај ребрата, и за тоа ли да мислам дека е од тежината на плодот?

14. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Незнам дали пиеш магнезиум, мене тој ми помогна за кочењето во нозете, ако не пиеш напомени му на гинекологот да ти даде, а за болката под градите не се грижи нормална е. Како ќе расне плодот така ќе се зголемува и болката, се до некаде кон крајот на 8 месец кога ќе се спушти плодот надоле. ;)

15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.919
    Допаѓања:
    41.079
    Девојки знаете која е долната граница на железото?

Јас пијам едни таблетки , ама не делуваат :( Сеа почнав и со еден сок за подобрување на железото па ке видиме :(

16. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Zavisi, vo sekoja laboratorija ima razlicen metod na ispituvanje pa sprema toa i dolna i gorna granica, za serumsko obicno e od 9.

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Ако уринокултурата покаже бактерии, ке примаш терапија, а за канестенот мислам дека надворешно не е штетен ама пка консултирај се со гинекологот.

18. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Зависно од лабараторијата. Јас таму каде што испитувам од е од 6,6 до 26. Јас во бременоста пиев Тотхема ампули мене и помогнаа доста. Консултирај се гинекологот дали може да ги пиеш, доколку ти дозволи немој насабајле на гладно да ги пиеш. Најпрво доручкувај па нека поминат 2-3 часа од доручекот па потоа ке ја раствориш ампулата во сок и касни нешто после ова.

19. Beautiful-Princess

Beautiful-Princess Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2012
    Пораки:
    755
    Допаѓања:
    373
    Долната граница е 9.Пиј какао, измешај мед лион и семе од коприва(викаат дека помага, јас еднаш пробав и :puke: ). Јас пиев и сируп Флорадикс. Ама искрено мислам дека што и да направиш ќе успееш да го држиш на граница, а не да го покачиш. Мене железото ми беше високо цело време, ама па затоа хемоглобинот :tmi: После пораѓај неможев цела недела од кревет да станам. ;(

20. Glasna

Glasna Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2012
    Пораки:
    1.047
    Допаѓања:
    2.180
    пробај со цеден сок од цвекло и морков,а и какаото исто така се препорачува како многу добро за подобрување на железото.