33+1 ми се појавија остри болки во долниот дел на стомакот. Прва бременост. Како да познаам дали се контракции
И мене ми е првa aмa мислaм декa ти се лaжни припремни кoнтрaкции бидејќи ти е рaнo. Вистинските се нa прaвилни временски интервaли имaaт oдреденo прaвилнo времетрaње. Кaкo штo знaм нa пример имaш бoлки нa секoи 5 минути и тaa трaе 30 сек. Пoтoa вo нaредните 5 минути немa ништo пa пaк oднoвo. И тие бoлки, a и припремните се кaкo менструaлните.
Ама мојата матка е помала во однос на нормалната имам две матки и ми кажаа дека можно е да се породам мн.порано па затоа се замислив незнам како да познаам дали се вистински
При вистински контракции независно дали лежиш или дали си се напила магнезиум не поминуваат. Кај мене беа слични на ментруални болки, само поинтензивни. Грчење на стомакот, болки во половината. Клучен е интервалот помеѓу контракциите и интензитетот. Болките се јаки и траат определен број на секунди, да кажеме 10. Во ист временски интервал ќе ти се појавуваат истите. На пример секој 15 минути ќе имаш јаки болки од по 10 секуди, па потоа секои 10 минути појаки болки, па секои 5 минути уште појаки болки... Ќе гледаш на саат. Ама и телото ќе ти каже кога ќе бидат вистинските, не само саатот, бидејќи стварно ќе бидат подруги од досегашните лажни контракции.
@emi*** kakva ostra bolka , mometalna ili dolgotrajna . Jas sum slicen slucaj kako tebe , mnogu cesto imav a i uste imam blagi menstrualni bolki no ne se tie kontrakcii , bidejki ne se vo intervali tuku bolkata e konstantna nelagodna ... ne boli tuku neprijatno ti e . Inaku sega sum 34+4 .2 pati sum bila na ctg se e vo red .
Здраво на сите, Јас имам едно прашање до оние кои ја имале или знаат информации за бактеријата стафилокока епидермидис (staphylococcus epidermidis) во урина. Јас сум во 11та недела од бременоста и сега ми ја пронајдоа оваа бактерија. Велат дека живеела во болниците. Ќе може ли некој да сподели што ви препорачаа гинеколозите, што пиевте, јадевте, за колку време ја излечивте,колку штети на плодот и сл? Благодарам однапред.
Девојки ке ве замолам за ваше искуство. 11та недела сум користам утрогестан за подршка уствари денеска ги завршувам и денеска ми се јави константна непријатна болка од левата страна Што би можело да е причината знае ли некој?
Болката знае да биде и нормална ама ако е толку болно појди на лекар може ќе треба да го продолжиш утрогестанот од него немаш штета само добро.
Да, мислам да не ти прави варијации притисокот. Пример мене ми е релативно низок и многу често ми паѓа, и тогаш имам ужасни главоболки кои траат со саати.
@Stara ти мислам имаше пишано дека ти се појавија хемороиди во 9 ти месец. Ај кажи ми дали на пораѓањето од напоните ти излегоја уште повеќе хемороиди и дали те болеја?
Женски можно ли е во 14недела да болат јајници? Вчера патувавме подолго и на пауза за во веце од ништо одеднаш едвај станав од кола, ме сечеше некако ниско ептен во стомакот и од страна. Со влечење отидов до веце, мислев да не ми е што се стегав, што трпев по пат. Од тогаш кога одмарам, сум опуштена ок ми е, ама при напрегање да станам на пример или во движење уште осеќам болки, иако се намалени и еве веќе како да ми се префрли од десната страна само. Имала ли некоја вакви болки?
Јас имав болки, ме држеа 1 недела.. И гледав да лежам а и така ми беше од доктор кажно, дури не поминат болките да мирувам да не сум исправена.. Фала богу после 1недела поминаа.. Не се секирај, се шири матката и нормално е да има болки, пиј магнезиум и лежи во која позиција ти е нај удобно..
Го немам пробано ама мислам дека на фемина го кажуваше некој (кукла21) Избегнувај: Луто, благо, кисело...
Мене прво ми излезе еден и ме болеше, си порачав маст од Бугарија и ми помогна маста да не ме боли и речиси се повлече, ама пред една недела ми излегоја уште 2 и поголемки се, ги мачкам редовно не ме болат. Само во мисла ми е пошто имам читано дека и од напоните на пораѓање излегувале уште повеќе и биле болни.
Јас, да Ми излегоа хемороиди во јануари/февруари за прв пат во животов мој! Мачкав од ова (тоа ми понудија во зегин) и за некој ден се исушија. Се надрвам никад нема да се појават пак!