Мислам дека не е страшно. Моево едно е па има моменти кога си го држам стомакот од долу од што не можам да одам (и тоа низ дома пример, а не по скали)
Ajde jas pak da se pozalam osekam kako bolka vo predelot kaj levata karlica ili jajnikot ne znam sto e no me boli koga odam ne mozam da svijam noga da se oblecam inaku sum 29 nedela kako da ima nesto i da mi smeta ete takvo custvo ne znam dali ima mesto za panika termin imam za 2 nedeli. Do kolku e nesto strasno pisete mi da se javam kaj maticnata
Види ако е неиздржливо јави се на лекар порано. Инаку јас пред некој имав голема болка во јајник на моменти скоро неиздржлива морав да сменам положба, аама веќе следниот ден ја немаше па претпоставив дека бебе притискало нешто.
Se javiv denes na lekar mi rekoa deka toa bilo princezata moja zavrtena e so nozite na dolu ama nisto strasno se e vo red so nejze i mene. Me stavi na ctg nema kontrakcii grlo na matka dobro samo sto mi dade pojas da nosam da mi ja ublazi bolkata zosto bebuskata kako nekoe oro da igra i pretiska i toa mnogu boli na koskata i celiot toj del kaj karlicata. Se nasmea doktorkata koga me vkluci na ctg interesna moma mnogu aktivna edvaj ja fati za da moze pojasot da go ukl za srce da slusneme ko za inat mavase po nejze so racinjata cel stomak mi go podigase. Vo sekoj slucaj mi dade dobar sovet deka i pri sekoja bolka sto ja imame ne treba da cekame mnogu da se javuvame odma na lekar zosto da ne se kaeme podocna. Toa mi go vreza vo glava kako pesnicka.
Јас имам притисок 100 со 60, не да ми се лежи и спие, мислам дека само тоа правам. Магнезиум ќе си пиеш пред легнување, јас така пијам и после сум кома. Леле дај кажете нешто за главоболка односно мигрена, 2 дена ја имам јадам ѓумбир и парацетамол пијам ама не, поминува кратко и после кога ќе почне уште повеќе боли. Во вторник ќе одам до Битола за испитување на рубиола, токсикоплазмија и уште нешто беше, ќе се шетаме малку после тоа. Имајте пријатен ден мешковци најубави.
Мене за главоболка многу ми помага кафе и пола лимон само од тоа ми поминува пробај се надевам ке ти помогне
Јас ко бев трудна исто пиев магнезиум пред легнување. Јас сум со константен притисок 40/60 то ми нормално и можеби затоа не осетив некоја промена од магнезиумот
Јас одма осеќам промена па затоа страв ме фаќа за да се напијам ама ќе пробам ден-два ќе пијам пред спиење па ќе видам како ќе реагира ...
И јас сега во бременост имам многу низок притисок а практикувам к.кола и лимон и кафе и лимон кога ме боли глава и кај мене нема дополнително спуштање на притисок ваљда заради кофеинот во кафето и к кола
Јас газирано неможам да пијам ми прави тахикардија. А на главоболка кафе и лимон кај мене е еднакво на гадење и повраќање.
Мaжетo дa ти нaпрaви мaсaжa сo aлкoхoл и пиј си мaгнезиум. Акo не пoмине мoжеш пaрaцетaмoл дa се нaпиеш.
Вчера и денес почна на моменти да ме прободува/пресекува ненадејна болка и грчеви од лева страна кај препон и лев јајник, болката се трпи, не е нешто голема ама ме тера да "потскокнам" некогаш. Барем еднаш на секој час ме прободува. 10+0 сум. Дали е нормално? Дали јајникот ме зеза пошто е со цисти, дали од запек гасови болки прават, или се шири матка, којзнае... јас битно да се пожалам. Дали да си истрпам и онака имам закажано во четврток преглед во Систина или да отидам за секој случај кај матичниот? Уште примам терапија од ИВФ, утрогестани, лежам..
Се шири матката. Нормално е. Магнезиум пиј си. И одмарај. Гасовите и во тек на цела бременост можеш да ги имаш. Цревата се мрзливи + матката ги притиска.
На предавање во систина ни кажаа едно "правило". Болки и дискомфорт се нормални, се дур се работи за издржливи болки. Ако е нешто неиздржливо, право на лекар! Еве на 8ми ноември почнува нов циклус на предавања. Ќе се зборува за промени на телото и скрининзи. Убаво е да отидете. Гинеколог убаво ќе објасни се, а ќе имате прилика и прашања да поставите.
@DuchessAnn нормално е такво пресекување во јајници, и јас ги имам а и ги имав цела прва бременост. А богами како расте плодот така и се зачестуваат тие пресекувања. Сметам дека не е состојба за на лекар, уживај. @danichap чувај се жено, мислам дека не се чуваш доволно, биди малце себична. Знам дека осеќаш бескрајна потреба и одговорност да се грижиш за малите, ама мораш овој период да им ги препуштиш обврските малце поише на најблиските. Одмарај повеќе.