Многу сакам да готвам, а бомбиците ми се најинтересни за правење. Во јуни имаше Garden party, која ја организират амбасадите од бившите југословенски држави и секоја земја си има свој штанд со типични јадења, вина и сл. Јас правев бомбици по класичната рецепта на баба ми: -300гр ореви(мелени) -300гр прав шеќер -1 јајце -2 лажици рум или екстрат пола шишенце Сето тоа се става нели во сад и се меси додека не се оформи голема топка. После кинеш од смесата и ги оформуваш топчиња. Обично искачаат по 30-40, зависи од големината. Леле тогаш се сеќавам три огромни чинии морав да правам и после мускулите ме болеа ! Еве ви слика од тогаш: Спојлер Инаку ги валкав во мрвици, кокос... со чоколадо ги преливав... Сега следни на ред ми се да ги испробам рафаело бомбиците. Поздрав!
ее да ве прашам да не знае некој еден рецепт..мајка ми ги имаше направено пред неколку години ама после го изгуби рецептот а преубави беа..се правеше нешто како патишпан ама многу мек беше се ронеше и така изронет му се става рум..можда имаше уште нешто ама нзз
Нутела тартуфи За смесата: 250 г. црно чоколадо над 70% какао 125 мл. слатка павлака со 35% масленост 200 g. Нутела ( може да се додаде и малку рум ) По желба : топено чоколадо, какао, кршени / цели лешници, уште Нутела Се загрева слатката павлака до вриење, и потоа се прелива врз чоколадото , претходно скршено на помали парчиња. Чекате некоја минута да се стопи, и мешате да добиете хомогена смеса. Потоа во истата ја додавате Нутелата, повторно убаво промешувате и ја ставате смесата во фрижидет да се стегне неколку часа. Добивате смеса за бомбици, и употребете имагинација, обликувајте и филувајте како сакате. Јас ги имам правено на неколку начини: - правев топчиња и секое го макав во топено чоколадо, па во кршени/мелени лешници, или топено чоколадо па во какао. - земав малку од смесата , ја расплескував со раце, ставав малку нутела и цел лешник, и потоа го обликував како топче. Откако ќе ги направите , ги враќате во фрижидер, и ги чувате до послужување
Сакам да ве прашам дали ги има правено оние бомбици штто се става степ па искачаат во боја.Ако знае некој нека пише.
Мајка ми еднаш правеше бомбици со банани, перфектни беа, но рецепт не знам, а би сакала да ги направам. Помош?
Вкусни бомбици Потребни состојки: 3 банани 150гр. шеќер во прав 150гр. мелени ореви (може и мелени бисквити, тогаш намалете на шеќерот во прав) 150гр. кокос Подготовка: Испасирајте ги бананите со вилушка, додадете ги другите состојки и се добро измешајте да се соедини.Додадете ги мелените ореви. Направете бомбици и валкајте ги во рендано чоколадо или кокос.
Бомбици со банана 2 свежи банани 200 гр шекер во прав 250 гр кокос 250 гр мелени бисквити 250 гр мелени ораи Бананите се пасираат во подлабок сад , потоа ги додаваме останатите состојки во садот и мешаме со рака. Откако ке се соедини смесата правиме топчиња од неа и ги валкаме во кокос ( чоколадни трошки мрвици мелени ореви ... )
Рум - бомбици Состојки: 150 гр. чоколадо 50 гр. путер 150 гр. мелени лешници, бадеми и ф’стаци (мешано) 2 лажици рум + 2 лажици кафеав шеќер 2 лажици рум Подготовка: Чоколадото и путерот стопете ги на пареа. Додајте ги мелените јаткасти плодови и промешајте. Румот и шеќерот промешајте ги додека шеќерот не се растопи, а потоа додајте ја течноста во чоколадото и промешајте. Додајте уште 2 лажици рум, промешајте со дрвена лажица и со раце обликувајте топчиња. Добиените бомбици ставете ги да се оладат, а потоа извалкајте ги во цимет, какао или уште стопено чоколадо.
Мене одсекогаш ме интересирало како излегуваат колачињата во боја, каква боја се става, може ли да се користи боја за јајца на пример? За степ прв пат читам овде???
Незнам ни јас како се прават во боја, но сум слушнала дека некои кога ставаат степ искачаат во боја и биле многу убави...
Бомбици со пудинг 8 лажици вода 16 лажици шеќер 2 жолчки 2 ванили 100гр. маргарин 4 пудинга од чоколадо 200гр. мелени бисквити Во тенџере се ставаат водата, шеќерот, жолчките и ванилите да зовријат. Откако ќе зовријат тенџерето се трга од оган и се додаваат маргаринот и пудинзите. тенџерето се враќа на оган и смесата се вари 2 минути, постепено мешајќи. Се остава да се излади во фрижидер. Потоа се додаваат мелените бисквити. се меша со лажица и се формираат топчиња. Се валкаат во кокос.
Поефтини од овие мислам дека нема : 200 гр алва = 30 ден 100 гр кикиритки = 14 ден 100 гр шекер во прав = 10 ден Бисквити 1 пакетче = 16 ден 1 филџан вода (баш и немора цел,зависи колку е пресна алвата,ако е пресна одма лепи) сето го ставам во блендер и потоа во вангличка,и постепено се додава водата и се оформуваат топчиња и се валкаат што имаш..јас во кокос...ПРЕУБАВИ СЕ
Потребни состојки за помала доза: 200 мл Млеко, 7 лажици шеќер, 50 грама маргарин, 100 грама чоколада за готвење, 150 грама мелени бисквити, мелени ореви или кикирики и по вкус додатоци сува брусница/ суво грозје/желе бонбони кој што има и си сака. Прво се става млеко, шеќер, маргарин и чоколадата за готвење во сад на оган да се растопи и да се добие течна чоколадна смеса. Потоа се додаваат мелените бисквити, ореви и додатоците. Се промешува целата смеса и се добива потребната цврстина за бомбици при ладење на истата и потоа ги обликувате . Можете да ги обложите со кокос, со шарени мрвици или во ситно сецкани ореви. Ако имам некоја прилика за приготвување обавезно ги правам и ќе ги има во соодветна тема Фемина Инстаграм.
Да ја освежам темава . 400г мелени бисквити,ги измешав со пола пакетче кокос. Потоа пола шол млеко и во него околу 50тина грама путер во микровална го стопив па го ставив и тоа во бисквитите.Сеуште не беа соединети убаво како меко тесто.Истурив пола тегло шербет од слатко и надробив пола тегло од слаткото од тиква.Можете било какво друго слатко да употребите.Испржив сусам малку ставив во смесата а во остатокот ги валкав бомбиците.Извалкав некои и во кокос.Превкусни се и со сусам и со кокос Други. Во 500г мелени бисквити 1пакетче карамели 2чоколада 300г печени бадеми шол млеко 200г мелен шекер. Карамелите и чоколадото ги топам во млекото на тивок оган.Заедно со мелените бадеми и шекееот и бисквитите ги мешам и топените карамели и чоколадото.Од смесата правам бомбици и ги валкам во мелени бисквити.Брзи и мн лесни.
Прееска правев. -Бонбоњерки се прави шербет од 250 мл вода и 250 гр шеќер. Се додава 100 гр чоколадо за готвење, 3 гол лаж какао, 200 гр мелени ореви, 350 гр мелени бисквити и 100 гр кокос.
Еве еден лесен рецепт од мене. Јас мелав бисквити во блендерот, ставам гриз, малку шекер во прав, сецкани крем бананки, желе бомбони зависи што имам дома и замесувам со млако млеко. Ги правам топчињата и ги мотам со шекер во прав, чоколадни мрвици или во топена чоколада.
Пакетче бисквити,пола тегло вишни од компот од вишни,две лажици шекер,две лажици какао,и една лажица маргарин.Бисквитите се мелат и се мешаат со останатите состојки.Превкусно испага.Обожавам да експериментирам блакца со бисквити оти омилени ми се.