На секој работник треба платата да му скокне за 100 евра, за да се дише полесно. Најчесто пазарам во Стокомак, се научив на производите, кое каде стои, а одам и во Дим поради едни сирења што таму ги има. Е сега, во Дим секогаш сметката е повисока. Дел од храната ја произведуваме и имаме. Јака им душа на тие со минималец во зграда, каде нема ни двор за да засади нешто. Мене дури и ми е чудно некогаш како опстанува овој народ.
Македончето од пуста радозналост ќе отиде во петок во маркет за да види дали има луѓе низ маркетите.. И успат ке си купи нешто.
Да е од “чиста радозналност” арно, него имам чувство дека многумина за инает ќе одат. Колку да докажат дека ситуацијата е безвеза.
Инспирирана од ваквиот предлог, јас ЛИЧНО решив да бојкотирам повеќе денови. можеби има и други како мене Ова кај за поддршка на акцијата, таму и за поја подобра финансиска организираност. Имено, гледам да пазарам за цела недела, обично тоа го правам за викенд, ама во понеделник, вторник, среда...се ми текнува дека нешто итно ми спотребало и одам до продавница, ама оттаму наместо со тој еден производ, се враќам со потрошена 1000-ка. Така да, јас почнувам од денес, до сабота. И за мое добро, и за поддршка.
100 евра не е ништо за да се покачи на оваа криза. Многу е скапо веќе, посебно храна, и сметки. На просјачки стап ќе не доведат. Ова е лудило невидено, не сотреа. Јас кажав и сеуште стојам на тоа дека кај нас ќе нема многу ефект. Ние не сме како другите земји. Србија ја следам за незгодата што се случи, какви протести креваат, реки од народ. А кај нас се ни е пуно и рамно, каде немаме па уште и се правиме на трииполка. Кај нас досега требаше за многу работи протести да има, за здравство, убиства последно со Вања, воздух, има кај нас за многу нешта да се зборува и бунтува ама ние сме народ само глава што ведне и слуша и дреме по штабови
Џабе ни е се кога сме народ „ќути има и полошо“. Полошо од ова не знам да има било каде, сите од соседите ни се општествено многу поактивни. Србиве ако треба и за најмала ситница ќе излезат, ние и покрај толкави причини си седиме дома и чекаме само нешто да се смени. Иницијативата воопшто ми нема логика, наместо во петок сите ќе појдат во четврток и како што ни е народот паничар, тродупло ќе купи од тоа што му треба и пак газдите се во плус, ама ќе ја почитувам и јас затоа што ме радува тоа што народот конечно почна да се буди.
А што мислите, во Србија и Хрватска немаше тикви што одеа во маркети да покажат дека се прејаки и дека акцијата ќе пропадне? Ми искачаа одговори на такви видеа на тик ток, партал ги направија тие што тераа инает и баш тогаш пазареа. Па уште и хехенца, демек еве одма на каса се стига. И во Србија има поттрчковци на Вучич, контра протести и се што има кај нас, сепак е Грујова школа типот. Доволно е вие во Петок да бидете на правилната страна на историјата, за другите не се замарајте.
Надвор ги слушам пензионериве и некои млади. Немаат намера да бојкотираат. А, бе, со стап по глава за вакви. Без слога никад нема да нè биде.
Никаков корист нема да има, како за короната, ден пред бојкотот за брашно и за газ папир ќе се тепаат.
Јас гарантирам дека ние сме таков народ што во четврток сите ќе се акнат на купување како да е последен ден , така да за петок прометот ќе биде направен во четврток
Твој проблем е како го сфаќаш пишаното. А, на тие што нема да бојкотираат треба да им биде срам. Додека нема слога меѓу народот, и бизнисите и властите ќе си прават што сакаат.
Не е до тоа. Просто не може сите да мислат еднакво, доволно е да има критична маса. Има луѓе со високи плати кои не се замараат со бојкот. И луѓе со разни обврски кои ете баш во петок имаат слободно време да испазарат. Вистински бојкот се прави со некупување на конкретните скапи производи, а не со 1 ден некупување и утредента надокнадување.
А, бе, почеток е. Па, понатаму да се зголемува со повеќедневен бојкот. Па и со протести на улиците. Секој може да се снајде да купи нешто во ден кога не се бојкотира. Секој има маркет во близина на домот ако нема време да оди подалеку. А и тие со високи плати треба да се замараат. Имаат блиски со помали плати и треба ради нив да бидат дел од бојкотот. Треба да се престане со себичноста.
Нема да се замараат. Ти ако земаш пр. 2000-3000 евра месечно (а има такви), ќе се замараш дека таму некој бојкотира нешто? Нема. Инаку се разбираме, нека се почне, па да видиме како ќе оди. Реално високи цени има и по кафани, дрогерии, услужни дејности...