Јас не знам точно каде прочитав веројатно некаде по форумов во кам ќе наидете на нељубезноста на продавачите. Јас во кам не пазарувам веќе подолго време затоа што влезам по три работи две нема. А и плус тоа скапо е. Вчера се возев и кога и да се возам со градскиот превоз обавезно има дедовци од седумдесеттина години коишто пазарувале во кам и се враќаат со градскиот превоз. И не сакам најмалку да го нападнам кам кој каде сака нека си пазарува но, не ми се влегува од што се мешаат што да купиш што не а, важат за искусни трговци. На крај не мора да има некоја посебна причина зошто не влегувам таму. Еднаш шефот ќе ме нападнеше да ставам маска додека траеше корона кризата. И така. Не знам зошто но, сами си губат муштерии. На крај краеви една ластовичка не ја чини пролетта, сакам да кажам не печалат од мене само како поединец. Нив не им е гајле многу каде ќе пазарува јас.
Во маркет купувам овошје/зеленчук само ако е доволно доцна да не работи пазарот. Имам пазар релативно блиску, од принцип + 2км возам до таму од маркет, ама! 1. Поефтино е и 99% од времето наоѓам подобри производи 2. Некои се препродавачи, не сите - но и тие треба да живеат, не само маркетите т.е. нивните сопственици Сите ги советувам (независно од бојкотов) ОДЕТЕ НА ПАЗАР. Си има и таму проблеми, посебно што земјоделците кај нас се толку потценети и неплатени, мора и тоа да се решава, НО, не со купување компир и пипер во маркет. Поддржете ги пазарите, сè помали се, сè помалку пазарџии има, сè помалку земјоделци. Плаќаме прескапи земјоделски производи меѓу другото, и поради тоа што увезуваме, што е срамота за земја со одлични услови за земјоделство, земја која претежно и е земјоделска. И да, ќе бојкотирам маркети, и онака веќе подолго време ги бојкотирам Веро (Тинекс и Рамстор не ми се по пат, секако), па претежно во Стокомак/Кам пазарувам, не може една иста работа да е дури 30% поскапа. Да не правам муабет за помали дуќанчиња, тоа кај мене под зграда еве не знам, цените се пре, превисоки, поефтино ми е на бензинска да купам нешто него таму. Друго, брза храна. Не се нормални со цениве, не се значи. Единствени понормални се Пласет во Скопје, останативе се понашаат како кавијар да продаваат, а не брза храна. Сите ги бојкотирам. И општо, ама утре на најјако. Најчесто пазарувам на пазарот Тафталиџе (најблиску ми е + имам паркинг) и дефинитивно е можеби најскап, а сепак е поефтин од Веро Тафталиџе пример, не можам друга споредба да направам затоа што останатите (Стокомак, Кам, Дим) немаат добар ни избор, ни квалитет на тие производи, Веро има, но е поскапо од пазарот.
По иницијалниов бојкот утре, јас мислам најпаметно ќе биди вака да се продолжи кај нас. Почнувајќи од најскапите маркети, кои најчесто се и со најголеми маржи. Иако, не дека сопствениците на Кам и Кипер малку се збогатија… Воедно, им се “восхитувам” на луѓето кои пазарат со полни колички во Веро и Рамстор.
Jas utre planiram zdravje da bojkotiram toa što ima doma za jadenje ke jadam i nema nisto da mi bide, preteraa so cenite, doručok primer 31 den burek i jogurt 110 den 30x110 3100,plus za ruček kako i da e bez 400 denari ne može, 400x30 12000 znači minimum doručok i ruček 15000 mesecot samo! Ne biduva vaka poveke
Малку да се мотивираме Систем те лаже, не веруј шта ти каже, овај живот је борба, од рођења до гроба, зато устани одмах!
Ма каков бурек. Купувај лиснато. За 60 денари една лента кашкавал внатре. Или 40 денари кифла со крем. А внатре крем колку едно зрно грашок
Треба да има денови со генерален бојкот, значи баш никаде да не се купува. Така најјако ќе се стресат сите.
Колку се само смешни со ова “попустите”. Значи можело да се намали кашлавалчето од 700ден/кг на 300ден/кг. Баш овие срањава што ги објавуваат со попусти се само доказ колку не млателе и душата ни ја ваделе. Срамота.
Treba da počneme da si zememe koj so mu treba i da si izlezeme bez plakanje anarhija koj go ebava i taka e se haos. Čaj vcera piv u kafič filterče 70 denara so e ovoa be vikam 70 denara ne košta cela kutija20 filterčinja
Знаете кога се гледа најмногу забегувањето на трговците? Пред и за време на нашите празници. Зависно кој празник иде, тие намирници ги поскапуваат. Почеток на декември рибата беше демек сегде на попуст. Дека имаше посни слави па као еве излегуваат во пресрет на народот. Вчера еве ја гледам стои истата цена на истата риба. Значи не била на поефтина тогаш, само така пишале дека е намалена. Поминаа постите и Божиќ, сета посна храна ја снижија (суви овошја на пр.), да ја продадат побрзо. А зошто не ја снижија порано во екот на празниците кога луѓето масовно ја бараа зошто им требаше тогаш? Во земјоделска земја живееме ама најскап зеленчук јадеме секој Велигден иако е пролетен празник. Бар во пролет и лето би требало да е сезонската храна поефтина зошто не е увезена. Ама некој треба да ќари, тоа е проблемот.
https://www.slobodenpecat.mk/trgovi...6C5p7j_GnLQ2V3bcsw_aem_5W52iP1HsA0Abux7HjYQGw Значи на секое решение има проблем
За Велигден ако сакаш јагнешко да купиш треба бубрегот да си го продадеш. Не се сеќавам колку беше точно цената, ама лани мајка ми колку што потроши пари трпезата за Велигден да ја спреми никогаш не потрошила. А сега за Бадник костените беа ѓавол и пол, од инает не купив иако премногу ги сакам. Баш тоа што традиционално се служи за празникот, на тоа најмногу дерат. И ќе ми кажуваат прикаски сеа во Петок зошто сме бојкотирале, немало да има ефект. Жими се најголем ред флег ми се овие луѓе, ги неќам во животот, да видам некој познат да сподели стори или мислење против бојкотот одма ќе го отследам. Ајт мрш.
Толку им е сеедно на маркетиве што ќе бојкотираме и не се загрижени што гледам сите не знаат каква акција да смислат попрво, и тоа почнувајќи случајно од утре
Еднаш ќе направат попис. Не можат секоја недела. Нека се прават паметмни колку што сакаат. Тие вадат леб од нас, не ние од нив.
Затоа чај ќе си пиеш дома. Една палачинка со крем 200 денари Едно шише вода 35 денари. Не, фала. Си имам бокал. Во Мк кога бев се изненадив од цените. Најевтина кутија колачи 50 денари.
Штом почнаа да ставаат акции значи почнаа да се чешаат. Само уште да го испоштуваме утре денот, па здравје од понеделник пак. Па нека си прават попис колку сакаат.
I ja u eden restoran sednavme i gledam 190den edna palačinka ja mislev 1 metro ke e, ona obična lele vikam ovie sa za u bardovci, plus milkata 80grama od 100grama ja napravija, a cena 70 denara ja nakačija od 50 abe ae