Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бојкот против високите цени

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од maaraa96, 21 јануари 2025.

1. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.502
    Допаѓања:
    21.154
    Дел од овие што поддржуваат бојкот велат демек купувајте домашни производи наместо увезени
    Нека симнат бимилк цената и главата од облаци и ќе купиме.
    Стварно не може да си толку глуп, ем сфаќаш зашто е бојкотот, ем народот крив оти не зимал домашно што е често дупло поскапо.

На azelea, Amelia, Mumoftwo30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    4.793
    Милијардери станаа поединци благодарение на потрошувачите...
    Јас утре не купувам ништо, да бидеме сплотени и обединети, да бидеме солидарни, БОЈКОТ и СТОП за покачување на цени без економска логика!

На Sofronko, Amelia, Трагедијаупмм и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.479
    Допаѓања:
    13.554
    Од 90тите (мислам 94та), цените беа 450 за пломба и 600 за пломба и подлога кај матичен стоматолог. И тоа беше непроменето до пред неколку месеца. Јас не знам ништо друго што е иста цена во 94та и 2024та година. Затоа викам не е многу во денешново време.

Јас во средно плаќав 40ден за кафе, сега има кафичи кај што е и 120ден. Проблемот станува кога цените се качиле х3 за 30 години, а платите не.

На SummerGirl, Annath, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.683
    Допаѓања:
    79.791
    Разговаравме денес на работа, чест став беше: Денес ќе изнапазарам, утре ќе бојкотирам. И која е тука загубата за маркетите? Повеќе промет во четврток и сабота, помалку во петок. Ќе видат дека има незадоволство кај народот ама дека некоја голема загуба ќе имаат, нема. Многумина нема ниту да бојкотираат. Ќе видиме баш. Ми треба уште нешто да докупам ама ајде ќе се воздржам некој ден. :)

На SummerGirl и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.058
    Допаѓања:
    268.775
    Јас сум Тафталиџе, баш Веро ми е најблиску маркет. Ама која дрога е ова. Единствено Битолско млеко имаат поефтино вака, иначе се УЖАС скапи.

На приватно е 110 денари :D

На SummerGirl, Mumoftwo30 и Realist1 им се допаѓа ова.
  6. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    699
    Допаѓања:
    4.793
    Ќе имаат загуба кога сите и богати и сиромашни би купувале најнеопходни намирници подолг временски период...
    Како и да е, јас планирам така да правам, прв чекор намалување и откажување на кафето ;)
    Одредени работи исфрлив од купување, а тек ќе следат и други :)

На SummerGirl, Трагедијаупмм и Dominodancing им се допаѓа ова.
  7. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.027
    Ова ќе излезе како тоа "таман го научивме магарето да не јаде, и магарето умре" :rofl::rofl::rofl:

На SummerGirl, LiquidLuna, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  8. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.495
    Допаѓања:
    5.561
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.536
    Допаѓања:
    39.393
    За Веро треба траен бојкот се додека не ги направат овие "вртоглави акциски" цени стандарни т.е. неакциски. А - у разлика! Важи и за другиве маркети.

На SummerGirl, azelea и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  10. Чанта

Чанта Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    507
    Допаѓања:
    586
    Јас 800 денари плаќам за пломба веќе 10 години. Знам пред 10 години толку беше во Ск. А толку е и сега во градот во кој живеам и не е променето.
    Кафе тука во Охрид е 170 денари (Нес пијам во кафич). Да седнеш во ресторан на некои места мала капричиоза е 340 денари. Вода мала 130. Кока кола 180. Ова се цени за преку цела година. Маркетите ги знаеме сите што цени се. Така да дами и господа за забари барем не се жалете,туку да се молиме да не се кренат и таму цените.

На azelea и Spidy им се допаѓа ова.
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.378
    Допаѓања:
    171.466
    Бев по јогурт
    Можам да кажам дека немаше воопшто народ у маркетот

На eliesaab и Amelia им се допаѓа ова.
  12. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.134
    Скопје мене 1000 ка ми зеде. 800 пломба и 200 анестезија... и то септември ова сега пак можи качено е...

13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.206
    Допаѓања:
    36.684
    Еден тост го купував за 35 денари во средно. Хамбургер беше 60 денари. А сега еден хамбургер е 180 денари :drunk:

Порачав порција помфрит и вработената ми вика 100 денари (facepalm)

На Adidas888, Amelia и Realist1 им се допаѓа ова.
  14. marristovska1

marristovska1 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2015
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    136
    Кога сме кај пломбите јас плаќав 1200 денари кај матичен стоматолог. Кога му кажав на мм он ми вика ти не си нормална зашто не им кажа дека сакаш поевтина. Затоа што не ме ни прашаа каква сакам, ми пломбираше два заби и 2400 платив..

Иначе за бојкотот го поддржуваме сите домашни, денеска воопшто не бевме ни по маркети, не гледам причина зошто да се оди кога за еден ден сите можеме да поминеме со некоја манџичка дома (утре е петок гравче ќе се јаде )

И се надевам дека нема да останеме само на утрешниот бојкот, туку ќе продолжиме се додека не се намалат цените. Претеризам е ова не знам дали може полошо од ова! Би сок од портокал лани 70тина денари го купував сега е над 110денари. Месото исто премногу е поскапено. Буквално се! Затоа БОЈКОТ!!

На Amelia и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. Realist1

Realist1 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2019
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    3.855
    Сега нема хамбургер у Скопје кај да јадеш, и тоа шо го има се дели на пупка салата плескавица и помфрит се посебно си плаќаш па и на крај ќечап и мајонез се плаќа, забега скроз американската шема, уште платата да беше американска,а пак по моловите бургер кинг 450 денари хамбургер со ќофтинка :D
    Златен чичко стоилко за 60 денари :D

На SummerGirl, azelea, Трагедијаупмм и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.930
    Од 12.000, сега ќе имав 36.000, па то цут:inlove:.

Прва пишав дека не може бојкотот да има ефект, ама гледајќи како реагираат трговците, сепак ќе да има.8-|

А во меѓувреме, пискотници почнаа од Тафталиџе до Дебар маало:o
    Значи многу ме нервираат. Многу. Ова е да земеш и да тепаш по раце со стап.
    -Гром биле изненадени и увредени, дека премиерот се нафрлил на маркетите;(
    - Трајче вика бојкотот немало да има ефект и платите не требало да растат, оти ја хранеле инфлацијата :doh:. Тие што си покачуваат плати по 700 евра на секои 3 месеци нема везе. https://24.mk/details/slaveski-vo-o...-e-samo-folklor-koj-nema-da-ima-nikakov-efekt
    -Геро плаче дека кутрите трговци ги шиканирале, па објаснува за рабати, маржи и приказни разни, пошто профит од милиони евра не значел профит, и ете, си нашле луѓето место под сонцето:sun: . Уште за реинвестирана добивка што не почна да расправа, ама толку го научиле де|( https://plusinfo.mk/ovaa-borba-so-cenite-e-borba-so-veternici/
    Мрш. Да ги бојкотирате сите што си го бараат, и вие сте луѓе под сонцето. А овие од погоре, да ги плукнете во лице.

На SummerGirl, azelea, INNERBEAUTY и 4 други им се допаѓа ова.
  17. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.192
    Допаѓања:
    13.031
    Јас за 10 ден. јадев топла пирошка на времето во основно :D сирење, пица пирошка. Толкав беше изборот, ама затоа филот течеше.

Пс. смоката на стоби флипс моментално им е ко да ќе се скрши. Не се нормални.

На SummerGirl и Realist1 им се допаѓа ова.
  18. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    23.027
    Не сме иста генерација, ама јас тостот го купував 30 денара во основно :rofl:. Хамбургерот беше 50, а хамбургер со помфрит 60 :rofl:

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.106
    Допаѓања:
    4.039
    Не е, јас зедов денес две три работи немаше ич гужви. Дури помалце од вообичаеното

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    1.667
    Мислам ќе биде нешто како добар исходот, денес во маркетите имаше помалку народ од вообичаено, очекувајќи дека ќе има гужва пред бојкот како да е последен ден.
    Влегов во два маркета во едниот да извадам пари, бидејќи има банкомат, во другиот да купам само благо за гости друго ништо дополнителнио и таму немаше воопшто народ, а баш беше пик време за пазарање околу 18 часот.

Немам ништо купувано денес за утрее, си имам кифли и гевреци домашни во замрзнувач, утре петок е грав за салата од претходните денови имам купено од пазар.

Според мене би можело да вроди плод, бидејќи уште не е почнал протестот маркетите почнаа со акции големи, може и повеќе дена да држиме вака, ќе речете е како мора да се купи од некаде, епа вака леб од некоја пекара, некогаш ќе се замеси има многу рецепти на нет за здрав леб, зеленчук од пазар, јајца од луѓе што одгледуваат кокошки, сирење од луѓе што го прават, исто така и мед од луѓе што имат пчели. Сето ова е возможно, бидејќи мед и јајца купувам директно од производители не купувам од маркет, сирење некогаш директно од производител некогаш од маркет.

На azelea, CameliaMiller, st-el и 3 други им се допаѓа ова.