Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Брегалничката епархија забрани жени да скокаат по светиот крст

Дискусија во 'Религија' започната од Psychen, 19 јануари 2015.

1. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.996
    Кога веќе сме надвор од темата...
    А оти е лошо да си атеист, а позитивно да си верник? :^) Па и обратно.
    Колку една држава и еден народ напредува не е до религиозноста, туку до способноста на лидерите, водачите што управуваат со таа држава, па и до самиот менталитет на народот.
    Денеска религијата се охрабрува, а ете за време на Социјалистичко уредување Југославија била потиснувана на пример. И кога подобро се живеело? Кога бил позадоволен народот? Кога повеќе се ценеле моралните вредости? Кога бил повисок наталитетот? И сето тоа после светска војна. Се разбира дека имало и некои дупки во тие политики ама сепак.И тоа не било поради потиснувањето на религијата, не било ни до толку заради општествениот систем, туку заради успешните политики и способен владетел.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BubbleBum94

BubbleBum94 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    35
    Темата е предолга за дискутирање на форум. Но најкратко и најлесно ми е ставот да го искажам преку коментар за видеово.
    На видеово гледаме колку е овој обичај мајмунска работа за луѓе кои се занесуваат дека се верници, особено во последните години. Не го почитувам конкретно овој тип на "прославување" на празникот и сметам дека е крајно нехристијански. Од друга страна, дури и да се има желба од страната на свештените лица да не извадат на прав пат со правилно славење и почитување на празниците, премногу сме незрели како народ за такви драстични промени.
    Во глобала, сите религии се полово дискриминирачки. Сепак имајте на ум од кога се почетоците на религиите и какво било општеството во тоа време. Кога би почнувало христијанството денес, верувам дека би било сосема друга приказна. Има премногу криви дрини, што можеби и не треба да ги исправаме. Едноставно така е како што е, и нашите опции се да прифатиме или да се оградиме од тие правила. Колку е сменето општеството од тогаш до денес? Сепак, растеме и се развиваме постојано и тоа не се случува преку ноќ.
    Лично јас, сум верник, но не сум христијанка "by the book" .