Брегалничката епархија забрани жени да скокаат по светиот крст

Дискусија во 'Религија' започната од Psychen, 19 јануари 2015.

1. Joi

Joi Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2014
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    1.996
    Кога веќе сме надвор од темата...
    А оти е лошо да си атеист, а позитивно да си верник? :^) Па и обратно.
    Колку една држава и еден народ напредува не е до религиозноста, туку до способноста на лидерите, водачите што управуваат со таа држава, па и до самиот менталитет на народот.
    Денеска религијата се охрабрува, а ете за време на Социјалистичко уредување Југославија била потиснувана на пример. И кога подобро се живеело? Кога бил позадоволен народот? Кога повеќе се ценеле моралните вредости? Кога бил повисок наталитетот? И сето тоа после светска војна. Се разбира дека имало и некои дупки во тие политики ама сепак.И тоа не било поради потиснувањето на религијата, не било ни до толку заради општествениот систем, туку заради успешните политики и способен владетел.

На tessie му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BubbleBum94

BubbleBum94 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    34
    Темата е предолга за дискутирање на форум. Но најкратко и најлесно ми е ставот да го искажам преку коментар за видеово.
    На видеово гледаме колку е овој обичај мајмунска работа за луѓе кои се занесуваат дека се верници, особено во последните години. Не го почитувам конкретно овој тип на "прославување" на празникот и сметам дека е крајно нехристијански. Од друга страна, дури и да се има желба од страната на свештените лица да не извадат на прав пат со правилно славење и почитување на празниците, премногу сме незрели како народ за такви драстични промени.
    Во глобала, сите религии се полово дискриминирачки. Сепак имајте на ум од кога се почетоците на религиите и какво било општеството во тоа време. Кога би почнувало христијанството денес, верувам дека би било сосема друга приказна. Има премногу криви дрини, што можеби и не треба да ги исправаме. Едноставно така е како што е, и нашите опции се да прифатиме или да се оградиме од тие правила. Колку е сменето општеството од тогаш до денес? Сепак, растеме и се развиваме постојано и тоа не се случува преку ноќ.
    Лично јас, сум верник, но не сум христијанка "by the book" .