Колку што пратев повеќето се обидоа да ти дадат рационални и субјективни мислења врз база на нивното искуство. Навредливо не може да биде фактот дека ти треба стручна помош,разговор со психолог малку поголема едукација што дури и ти самата тоа го потврдуваш. И со ова ни докажуваш дека нит се водиш нит се тераш, и според твоите искази мислат дека ти си иницијаторот за сѐ тоа, а тој е само сенка. Премногу си млада за да ги разликуваш предизвиците во животот. Да почнам од тоа дека мислам дека си муслиманка ( од некое многу традиционално семејство) што ете мора баш да е тој по секоја цена твој маж, ама и да не е така сигурно многу патрихијално и престрого те имаат воспитано ( ти го почитувам тоа што сакаш прв и последен да е тој што ти ја земал невиноста ), само си требала да процениш дали тој е идеалниот за тебе, што доведува до фактот дека си погрешила. Сеуште не разбирам зошто бараш мислење тука кога истото не сакаш да го разбереш. Не можеш да правиш дете без идеални услови за живот, тоа дете треба да се чува, пази и му треба чиста средина. Кревко е мало, ако немаш каде, фер ли е да спие на земја?! Што ако утре ти рече дека сакал машко, а е женско?! Размисли повторно, дали тебе твоите така те гледале, дали сакаш твоето дете да расне во здрава средина. Дали сакаш да живееш покрај маж што ќе те шамара ако не го слушаш, ако ставиш по некоја случајност пелена на маса додека тој јаде?? Размисли, изгледај видеа, оди на едукации. Не го ни познаваш доволно, всушност треба повеќе да го знаеш а не да го гледаш само поради ефект на преголема заљубеност доведена до слепило и игнорирајќи ја реалноста. Кога ќе се освестиш ќе биде премногу доцна девојче бидејќи тогаш можеш да останеш сама со бебе во раце и ќе мора да се бориш, таа борба воопшто не е лесна. Неиживеана си девојче, ти треба многу голема едукација, работа на себе си, не е животот сведен само на дечко и неговите хирови. Размисли си.
Повеќе од очигледно е дека човекот сака да си купи крава за приплод а не да најде жена од љубов. Ако сакаш да живееш како крава, земи си го.
Ok e ako se zaedno, se desilo ama sekako odat u toj pravec, nakaj oltarot. Ali ako e samo zatoa što e trudna, edniot, bilo koj od niv ne mislel na brak, ne valja, brzo kje propadne, bar od okolina do sega videno
Mi treba strucna pomos da ama poradi zosto e nastanata taa psihicka poremetenost? Zosto koga bev sredno I onsovno decata me izbegavaa nisto ne mi falese ama nikoj ne sakase da se druzi so mene zosto vikam ne sum bila srekna? Oti bev otfrlena sekogas me bese sram da zboram za toa ne sakav doma I drugite da znaat deka mene nikoj ne me saka. Vo sredno otfrlena deka sum bila od selo pa sum smrdela pa ovci sum cuvala pa kravi nisto ne bese tocno a I da e sto loso vo toa? Sto ako sum od selo nemozev ubavite godini od zivotot da gi pominam srekno postojano strav nekoj da ne me navredi posebno za maskiot pol zenskite ne me vregaa kako demek se druzea ama pak bev otfrlena,, tesko mi bese loso mi bese ne go sakav skoloto ne sakav da bidam navreduvana bez pricina.. sega zosto sum se zaletala za prviot zato sto edinstveno toj mi pokazal ljubov, edninstveno vo nego vidov I sakan I drugar I se sto mi trebase nekoj so koj mozev da zboram I da kazam se za moi problemi za se, se uste me e sram da kazuvam za toa vo skolo sto mi se desavase ama ete ovde zboram I zatoa sakam da kazam za site koj se vo skolo da ne navrduvaat ako vidat otfrleno devojce prijdete mu dajte mu podrska bidete so nego druzete go ednostavno ne otfrluvajte poradi toa sto e nekoj od selo I sl. Znajte bili toa koga si vo tie godini sega da sum bi zalepila edna na toj sto ke mi go kaze toa dali za mene ili moeto smejestvo ama togas se zatvarav vo weceto I placev doma koga ke se vratev pak placev ne zborev sram me bese. Gledav drugarki vo dve tri ama i tie ne me druzea I tie samo na ime inaku ne me sakaa postojano sam covek izguben koga ke sretne nekoj koj prv pat ke go zasaka sto moze da pomisli ete I mene nekoj me sakal? Malku vnimanie mi trebase I da se pocustvuvam sakano.. okej e toa za dete nadvor od temata kazav poradi sto mi se tie psihicki poremetuvanja sega mozebi da ne bev taka tretirana da me cenea I sakaa nemase da bidam ova sto sum denes jas nemam samodoverba zatoa sto mislam deka nikoj ne me ceni zatoa sto taka bev naviknata.. navistina zalam zatoa sto taka mi napravia nekoj ama ajde ke recam deca bile ama moeto detstvo go unistia I napravia da mi vlijae i sega toa. I sefot na rabota iako rabotam se postojano ne zadovolen ako baras pokacuvanje na plata mi veli odtaz da si dadam.. ne mi se veruva veke I sto I zosto se takvi lugeto. Ete ednisveno vo decko mi najdov covek sto me saka pa vie sto sakate zborete toa taka ke ostane za mene, vremeto nemozam da go vratam nemozam da I vozratam na tie sto me zafrkavaa I tretiraa za zabava zato sto bev mirna i dobra a mirnite sekogas gi koristat za zabava loso navistina loso.. ako imate deca ucete gi da gi sakaat site deca da ne pocenuvaat nikoj, jas zaboraviv ama deteto vo mene nema da zaboravi zosto tie 4 godini trpese psihicko nasiltvo I nemozes da bide srekno.. jas da zaboraviv pomina vreme ama ostanaa posledici ostavan psihicki nestabilna I nesigurna na sebe mislam deka moram nesto da storm da dadam za nekoj da me saka inaku koj bi me sakal mene... stravite ostanaa od togas nemoj denes nemoj sega bas nekoj nesto da prefrli da me zasrami sekogas bev slaba I emotivno custvitelna ama toa napravi da bidam uste poveke, mozebi ke recete deca ste bile ne ne sme deca nemoze nekoj na 18 I 19 da e dete ne e vozrasen dovolno ama ne e dete zosto jas ne vregam nekoj zosto tie mene, ako gi opravduvate okej ne mi smeta ama ako prasuvate zosto sum takva psihicki eve odgovor I nemozam toa da go popravam oti nemozam vreme da vratam I da napravam da bide se okej ,, decko mi bese onoj so koj prv pat se pocustvuvav ubavo I srekno I toa taka ke ostane...
Кога самата си свесна за својата психичка состојба, знаеш дека во бременост се случуваат бројни хормонални промени. Знаеш дека после породување може да се јават уште дополнителни психички нарушувања. Ти се уште патиш. Во ред е тоа. Ти треба време да залечиш рани. Но, немој да мислиш дека бебе е решение за твоето неубаво минато. Бебе никогаш не е решение за некаков проблем. Премногу избрзуваш со одлуки. По пишувањата, не те навредувам, но и зрелост ти фали. Ако си со дечко ти само затоа што мислиш дека е единствениот што би те сакал, жалам што размислуваш така. Ако веќе си запнала да бидеш со него, барем создадете место каде ќе живеете. Многу сте несериозни и незрели двајцата, а правите сериозна работа.
Ne rekov deka nemame imame mesto, ima toj kuka samo da se dosuredi uste nesto I decko mi raboti ako vikavte deka mozebi ne rabotil, zema dobra plata prethodno rabotese ama imase mala plata I nemozese da postigne se sega e okej ne se zalam I jas rabotam nesto I zaedno ke napravime sto ke treba, I ne me toj mene prisiluva na dete pa brak, jas sakav uste lani da imam dete ama toj vikase deka e rano, e sega neznam koga planira da me zaprosi dali sega ili sledna godina ama moze da probuvame za dete deka I jas sakav celo vreme I ete da me napravil srekna zatoa taka rekol.. jas sum razbrala pogresno ne e deteto nikakov uslov za brak ne e taka rekol jas sum taka svatila samo vo mojata glava deka jas mnogu sakam dete pa mislam ako ne bidi I ete ke me ostavi, si kaza toj nikoj nikoj ne ostava moze I posle 5 godini ke imame nikoj ne bara odma ama neli da sum srekna moze da probuvame pa ako se fati pak ke si zememe I da ne se fati sekako ke bideme zaedno.. vo moja glava se tia misli I pogresno gi svakam rabotite on vikase I vo brak dete ama jas neli cela godina lani bev zapnala dete zosto dete ne pravime koga ke pravime sakam da sum majka, znae deka sakam I saka da mi ja ostavri zelbata I zatoa taka kazal deka moze I pred zaprosuvanje da probuvame ama neli blisko vreme do zaprosuvanje oti zaprosuvanjeto ke bide nesto po specijalno taka si planira I vo druga zemja.. ke bide se neka ima zdravje samo koga ke bide ke bide ete ke se smiram I jas I veke ne zboram za toa nitu pak ke mislam na toa koa ke pocneme da pravime neka pravime koga ke se fati koga Bog ke dade togas, svativ na sila ne biduva nisto I taka sigruno ke bidam majka eden den sepak sum mlada iako ne sum premnogu ama sepak mlada sum I se nadevam na dobro, I jas go porenav toj moabet togas toj nikogas ne ni pokrenuva takvi moabeti, on samo zbori na sala naskoro ke gi praveme decata ama toa da sum srekna jas oti znae deka toa me pravi srekna inaku ne me presiluva
Навистина ми е жал што си имала лош период во школските денови.Ти оставиле трауми и несигурност.Почни да работиш на самодовербата.Почни да се сакаш себеси за да те сакаат и другите.Биди борец иако си била жртва.Секој сака да е сакан и да сака ама се почнува од самиот себеси.Првин среди се сама себе,имаш многу стравови.И самата си прави стрес,ако имам ова,ако не добијам,дали ќе останам бремена.Некои работи се случуваат и не можеме да ги контролираме колку и да сакаме да ги знаем предвреме.Ќе бидеш и сопруга и мајка кога ќе дојде време,зошто се брзаш.Голема грешка ти што не разговараш со твоите дома како се чуствуваш,и сигурно те сакаат и не сакаат се да проживуваш сама.Ете вработена си заработуваш за тебе шетајте со дечкото,по одмори по викенди уживајте.остави времето да си го направи своето.Никој не рече дека не те сака дечкото,можеби навистина те сака и планира иднина,ама отвори си ги очите кажуваш дека прв пат добиваш внимание.Тенка е линијата на сакање и манипулација за да се чуствуваш сакано.Може да си има земено здраво за готово оваа ме сака и сега се ќе прави по мои желби.И уште нешто ќе ти кажам да не треба само да те сака треба пред се да те почитува.Мене мажот да ми го земи телефонот и да ми чита ми е непочитување на мојата приватност т.е нема доверба во мене па затоа ме проверува.Ако не си дал повид нема потреба од толкава љубомора и тоа не е здраво.Поработете на добербата.
Како се чувствуваш среќно покрај дечко кој те тепа? Извади ги розевите наочари! И почни да употребуваш интерпункциски знаци!
Не треба да бараш виновници за твојата состојба ниту опширно да го кажуваш тоа, треба само да се помириш за тоа и дека е минато и да ја направиш сегашноста и иднината подобри места за себе. Твојот страв да не останеш сама те контролира тебе и сметаш дека ако имаш дете ќе ги реши страдања и стравови. Си слушнала за породилна депресија? Би требало да прогуглаш. Што кога твоето дете ќе е отфрлено во школо? Тоа може да јави гнев во тебе. Незрела си за мајка,тоа е факт. Не може да се оспори и сигурна сум дека ако одиш на сеанси редовно ќе прогледаш многу работи. Немој да мислиш дека на форумов па и пошироко сите имале идеално детство, напротив секој нешто преживеал, та се издигнале во посилни личности, учеле, работеле на себе и станале тоа што се денес, зрели и стабилни луѓе. Дечко ти можеби те сака,меѓутоа не е љубов ако те шамара и не е љубов ако ти има кажано “ ако јас имам проблем за дете ти оди со друг и обратно”, туку е само манипулација. А ти не сакаш да го видиш тоа, и затоа се контраш. Очекуваше поддршка, ќе речам дека не е себичен ама двајца зрели партнери со силна љубов се борат до крај. Никој овде не ти зборува за лошо,само ги гледаме објективно од страна работите. Ти си одлучуваш, сигурна сум дека по некое време ќе плачеш по темите.
Ти имаш проблем. Ти треба психолог а не дете. Среди се психички прво себе па поссле ке мислиш на брак.
@Milickaa555 Токму и затоа е со тебе твојот "принц". Бидејќи ти толку себеси не се сакаш, поради минати искуства и имаш 0 самодоверба. А таква личност, за еден недоквакан манипулатор е благо кажано - премија. Прави со тебе што сака. Мој совет е да излезеш од менталитетот на жртва, да се засакаш себеси, да се избереш. И кога ќе престанеш да прифаќаш минимум и шамари, ќе видиш дека таква ич нема да му одговараш.
Девојче, далеку сме од среден живот на нас со триесет и кусур години и со 300 проблеми од типот ин витра и инсеминации ти замараш дали си плодна. Без брак, без ниеден обид, без никаква перцепција во животот. Дури и во амх темава се активира, дали е можно поради доцнење на циклус да имаш проблеми со амх. Земи гуглај и читај, прашај гинеколог, а не жени со реални проблеми и по 10 инвитра, да не’ тупиш дека си неплодна, на ниеден обид, на ниедно испитување и на 24 години. Не си толку мала за вака да размислуваш.
Океј се извинувам можеби претерав и можеби не размислив и дека можам да повредам некого со тоа ако сум повредила се извинувам и ете веќе не пишувам поради сумњи во мојата глава
Девојче те читам веќе со недели по темиве. Прво пишувај со интерпункциски знаци. Второ, траумата од тоа предходно е валидна, убаво е што си свесна дека таа траума постои. Исто така треба да разговараш со некој стручен. Ние на форумов - не сме. Трето, целата поента на бременоста мене ми се чини е начин да го заврзеш дечкото за тебе. А што врзуваш уствари? Најди си помош, и излези од "жртва менталитетот", тоа е најлошо нешто што човек може на себе да си го направи. Самата кажуваш дека неправедно те третирале лошо, тогаш зошто не им покажеш на другите дека стварно не биле у право, наместо да си пукаш у нога со деца, брак со сомнителни ликови?