Јас сум 35 недела и го пијам од 5 та недела заради покачена афа.Кога се консултирав со Петличковски и реуматолог ми рекоа нема потреба после бременост,ама ако се планира бременост да се почне.Заради што ги пиеше плакенилот?
Јас ги пијам исто заради афа покачена, планирам бременост и ми рече ревматологот кога ќе родиш дете тогаш ќе ги прекинеш. Кажи ми колку време пред бременост ги пиеше? Дали може да ми кажеш кај кој гинеколог одиш, јас секаде каде што сум била не им се познати апчињата… а кога ќе ги проверат ми велат овие не се пијат во бременост.. И уште нешто во Мк некаде дали ги наоѓате?
Еве јас ке го споделам моето искуство.Почнав да пијам плакенил кога донзав дека сум бремена односно 5 та недела во консултација со реуматлог.Гинеколозиве не многу имаљат познавање.Сега сум 35 недела и сеуште ги пијам ми рече немаш штета во бременост,Иначе кај нас ги нема ама имаш замена резохин,а јас ги набвував од Косово и Србија.
Знам душо за твоето искуство, пишувавме во лп. Моментално тие што ги имам се од Србија, па сега се мислам дали тука ги има некаде затоа што лани летото ги купував од зегин. Резохин исто имам пиено, но ми е многу лошо од него. Појаки апчиња се од Plaqenilot.
Значи само мојата докторка ме тера и пред бременост да пијам… Стварно немаат поим гинеколозите…Се чудам зар не одат на некои семинари, симпозиуми, нешто ново да се науче… Кај кој гинеколог да одиме ние комплицираните Како и да е, со лесно да ви е и на двете @ivani30
Тебе гинеколог или ревматолог ти даде терапија? Ако имаш некакви симптоми, тогаш да, треба да се пијат и пред.
Јс бев бремена во 3месец, бев ма ревматолог бидејки имам автоимуни антитела, ми рече нема потреба да пијам ништо, после настанаа компликации, се породив пред време, после 3 дена ми почина бебето. Сега бев на контрола пак ма ревматолог кај друг доктор и тој ми рече дека бебето ми починало бкдејки не сум пиела терапија за тие антитела, плакенил или резохин, бидејки од тија антитела бебињата се раѓаат предвреме или мртви или брзо починуваат од срцев блок. Јас сам го прашав првиот др дали да ги пијам, ги имам дома, мк рече не, и сега моето бебе е мртво
Жалам за твojata загуба. Господ да ги дарува бебче во рацете. Јас заради афа покачена пијам пламени од почеток до крај
Жал ми е за загубата.. Исто и јас загубив бебе лани во март, пред време се роди и почина по 6 дена. Но, јас не знаев дека имам антифосфолипиден синдром и не примав терапија.. Сега пијам Plaquenil по едно навечер, не сум сеуште бремена. Сакам да те прашам дали во наодот од аутопсијата пишуваше нешто поконретно што е поврзано со антителата? Бидејќи кај мене пишува: непосредна причина за смртта е белодробна инсуфициенција. Ништо што е поврзано со афа, не пишува…
Почнав да пијам плакенил пред 2.5 месеци. Првите 2 кутивчиња ги имав набавено од Грција. Третото сега што го пијам го набавив преку Жива фарм од Велес, ама чудно некако премногу горчат апчињата, имаат рок, ист производител иста амбалажа со предходните.Ги пијам ама со мисла, др избор немам.Има ли некој слично искуство сега што пие да ми каже дали горчат така нормално?
Јас лани пиев. Ама колку шо се сеќавам беа грди и горчливи. Како ги нарачуваш од велес и која цена се?
Од жива фарм Велес ги нарачав 600 ден, а во Грција се 3,6 еур. Веќе не ли ги пиеш? Јас 3 месеци ги пијам веќе ама никакви промени не приметувам да ми е подобро од нив, цело време сум уморна, немам енергија ич како малаксана сум постојано.
Да не ти е од апчињата? Мене првите месеци ми беше така кога ги почнав во бременоста. Сега не ги пијам ради бебето. Која недела си мами сега? Ми текнува на тебе. Ако не си била кај драшко во систина да одиш за срцето на плодот, зависи која недела си. Јас цела бременост одев.
Од утре сум 12 недела, закажав кај Димчев прв скрининг. Кој е тој Драшко, кога се оди за срцето, колку често? Мене ми рекоа да направам плус некој дополнителен скрининг на срцето после 2риот скрининг.