Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Со лесно, како ти мина бременоста? Која е тајната да се истурка до 35 и повеќе :D

2. Iva2

Iva2 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    Нема тајна
    Мн се плашев цела бременост дали ќе издржам што повеќе
    Очекував повеќе прегледи дека се близнаци за разлика од првата бременост тогаш имав повеќе прегледи и испитувања димери протоци...
    Освен киселини (кои ми почнаа пред 3 недели) и тоа што сега мн повеќе мрдаат и се истегнуваат и ме боли друга мака немам
    Не работам некоја голема физичка работа, низ дома чистење перење и готвење, се движам и не осеќам некоја тежина дека се две до сега само 13кг сум поправена

На Mumukshava и Limeta им се допаѓа ова.
  3. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Ептен ми е мило кога ќе слушнам вака позитивна приказна:inlove:

4. Iva2

Iva2 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    Која недела си ти
    Мене мн брзо ми помина оваа бременост за разлика од првата
    Дали имав занимација со синот и плус летно време можев да шетам

5. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Bravos ajde do kraj so lesno!

Da ne zaboravite za vo bolnica koa ke zavrste so carskiot rez i ke ve stavan na intenzivna mazot vi da vi donese leden caj i voda vo mali sisinja so cucla. Najlesno ke mozete da piete tecnosti i da iskoci anestezijata brzo. Isto taka glavata nikako mrdanje da moze da nemate glavobolki posle spinalot.
    Ako te interesira nesto pisi slobodno sea najsvezo porodena sum :D:l:

На Limeta му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    26та почнувам од утре. Вака од симптоми навечер имам стврднувања на стомакот (брекстон хикс контракции) овие ги имав и првата бременост, среќа не ми го кратеа цервиксот. Се движам колку можам, дома околу детето сум доста ангажирана и така.
    Се надевам ќе издржам со ова темпо до крај и мене доста брзо ми проаѓа заради обврските кои ги имам

7. Iva2

Iva2 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    Со првото се породив исто царски ама во ремедика и буквално со ташната на рамо друго нишро не ми требаше
    Немав мака од анестезијата освен првото станување е малку тешко како камења во стомакот да имав
    А сега ме ваќа малки паника за во државна нез како оди постапката за царски
    Сигурно ќе бидам со закажано
    Што треба да носам кога ќе одам дали само влошки па после торбицата ќе ми ја донесат или да си понесам се уште пред да се породам
    И за бебињата кога се носи пампер марамици и крема
    Кога ќе имаш време може да пишеш кога и како се носат овие работи и дали еден ден пред закажан царски се лежи во болница

На MariPlanke му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Iva2

Iva2 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    Сега мислам имам повеќе сила за работа и се движам отколку во 6 или 7месец мн брзо се заморував и се задишував
    А цервиксот во 32 недела ми беше 4
    Во понеделник сум на контрола ќе видам што ќе лаже докторот
    Инаку 32 недела беа 1800 и 1750

На MariPlanke му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Prvo koj ke tebporagja na GAK?
    Garant ke bide zakazan carski, i vnjmavaj sea na ishranata u pritisokot oti jas im krenav 3 dena pred zakazanoto (facepalm)
    Ke vidis kako ke ti kazat za sedenje u bolnica na pr mene mi rekoa moze i ne mora da sedam oti beae 28mi avgust a sabajleto na 29ti bev zakazana, otidov u 7 u 8 i 35 veke bev u sala vnatre.
    I da lezis i da ne lezis ke poneses voda i sok i vloski vir so vlazni maramici. Lekovi zemi si ako nesto pies od terapija ili ako se bockas Clexane ili Fraxiparin iako oni sinjmaat trebuvano ke si te bockaat so nivni.
    Odkako ke se porodis ke bides na intenzivna na PIN (taka go vikaat) i ke ti kazat do vecerta koga ke odis na oddelenie e togas na tvoite ke im kazes da donesat torba za tebe i za bebe so pampers i vlazni. Zemi sini onie gloss antibakteriski (za vo wc).
    Gledaj da zemes VIR vloski a ne Boni oti Boni se krs odma ke se natopat a ovie deka jmaat na sredina ona so najlon nema problem. Ti preporacuvam da ne oblekuvas mreza gaki tamu tuku doma da si nosis tamu taka na golo samo vloskata megju noze. inace krema ne zimaat, samo vlzni j pampersi (sleepy bi ti preporacala oti najmali se za nasite kjupcinja so zlato najtocni se :D)
    Inace koa ke stanuvas prvpat obavezno mevot drzi go so ednata raka. Za da ne ti klapne inda ne go osekjas tezok odma.

Pisuvajte so drugo ve zanima

На Iva2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Ne se sekjavam moite kolku bea togas ali vo 36ta 3 dena pred poroduvanje bea po 2500 taka nesto i dvete, pa se rodija po 2100. zemi protein vo prav i pocni dvapati na den kako uzina so vodicka smuten i ovosje zamrznato isto moze da porasnat pogolemki.

На Iva2 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Iva2

Iva2 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    Dali treba i spavaci od doma da si nosam i peskiri la lice i telo
    Za gumeni vlecki znam deka treba da ponesam
    I kolku dena lezese vo bolnica

12. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Peskiri moze za kapenje i za lice oti ke se tusiras i mies sekoj den. 4-7 dena se lezi vo zavisnostnod toa kako reagiras na terapija i kako se vospostavuva red posle operacijata. Jas lezev 5 dena. Gumeni vlecki obavezno a spavaci oni davaat

На nikja и Iva2 им се допаѓа ова.
  13. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    34.010
    Има некоја нова мама скроз на почеток со близнаци?

На *Perla и Limeta им се допаѓа ова.
  14. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Mamicki 27 nedela sum ,I osekam veke dva tei dena bolki dole nisko kqko na jajnici I vo polovinata.. bebuskite mrdat celo vreme mislam uste tolku pritisok mi stvarat. Normalno li e? Pred edna nedela bev na.kontrola se bese vo.red..

15. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Можно е бебињата да се местат во канал па затоа чувствуваш такви болки, кај мене девојчето беше спремно за излегување уште од 28 недела и притискаше доле не можев да седам.
    Одмарај повеќе и консултирај се да зголемиш доза на магнезиум.

На Limeta и MAjche87 им се допаѓа ова.
  16. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    И јас сум во 27ма :) истите болки ги осеќам неколку дена, навечер посебно, се ме боли, јајници, колкови,половина... во понеделникот бев на контрола во ред беше.
    Наредно сум за недела дена..
    Водечкото бебе од 20та недела се сврте со главчето надолу и така си седи директно над цервикс... ама и доста голем притисок надолу осеќам...
    Магнезиум земам 1000-1200мг
    Како се осеќаш ти? Имаш ли сила за движење и слично?

На Slonce91 и MAjche87 им се допаѓа ова.
  17. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Jas 800mg magnezijum zimam... sega mi e nekako sve poteshko,nekako funkcionirav do pred nekolku dena,imam I dete I.od 3god .ama sega samo lezam iskreno,planiram pojas da zemam ,oti vaka nekako ne biva pa ke vidam kako ke bide,ti kako si?

18. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    И моето е 3 години, некогаш дури ми е жал, само ме вика мама ајде дојди да си играме, а јас едвај да фатам некоја позиција на креветот и не можам да мрднам...:doh:
    Повеќе сум во полулегната положба и јас, штом подолго седам или стојам почнува половината да боли а и притисокот надолу е огромен. Појас земав пред 2 недели и така кога излегувам, да однесам дете на градинка и слично го носам понекогаш.
    Нема споредба меѓу единечна и близначка бременост дефинитивно:smirk:
    Само се надевам дека ќе седат што е можно подолго внатре :l:

На MAjche87 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Nema.sporedba.mnogu e poteshko iskreno I najgolem strav mi e dal.ke.izdrzeme bar do nekoja sigurna nedela.. odmaram ,primam terapija,pa so Gospod napred da gi izdrzime ovie slatki maki.. nervozno e ,zivcite mi se na granica hahah...

20. Aleksandra**

Aleksandra** Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    74
    Здраво идни мајки на близнаци, доколку на некоја мајка и треба продавам количка, купена е лани во декември од Прилеп и искрено малку користена, моиве баш и не се некои што сакаат да седат :^)
    Доколку ви треба нешто повеќе инфо слободно пишете, ви закачив и линк со повеќе информации за количката
    П. С. И да напоменам дека е без транспортери, имам други транспортери кои ги купив во локо кроко ако ви се потребни
    https://topolino.mk/product/kolicka...-transporteri-duo-smart-anthracite-chipolino/
    IMG_20231003_110348_edit_233435949008650.jpg IMG_20231003_110242_edit_233464023514896.jpg IMG_20231003_110233_edit_233456278032605.jpg