1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Bulka12

Bulka12 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2017
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    330
    Jas imam ushte 3 doma, ke imam povekje za trchaje :) samo da bide se kako shto treba i da se zavrshi so lesno, pa ke trchame :)
    Jas sum 17+6 od utre 18, pola pat za bliznaci;)

Mene mi e petta bremenost ama isto, nepodgotvena me fati, ne ochekuvav bliznaci hahahaha

На Izzy_0504 и DreamOn им се допаѓа ова.
  2. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    Mashala majka heroj, bravo! Ti veke si imas pomosnici doma, ke nemas gajle :inlove::) Bas na pola sme, samo neka bide dobro i so lesno kaj site :inlove:

На Bulka12 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.515
    Допаѓања:
    4.260
    Да ти се живи и здрави :inlove:
    Со среќа и со лесно до крај :hug::hug:

На DreamOn и Bulka12 им се допаѓа ова.
  4. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    Девојки, дали некоја имала/има потреба да купи нестандардни димензии на креветчиња? Малку сме кратки со простор за две стандардни по 120цм што се и барам алтернатива за нешто пократко? Најдов едни ама 90цм и нема да бркаат долго работа. Ппстои ли нешто нестандардно а да врши работа барем до 2 години?

5. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    Мајки на близначиња како сте? Кој до кај е? Јас почнав 22ра недела, денес поминавме втор скрининг, се е супер, бебушки растат како што треба :inlove: стомакот ми е веќе бааги голем, докторката денес ми препорача да земам појас од медикус хелп. Го користел некој? Ми се отежнува спиењето веќе, ја земав перницата на Сомниа па ќе видиме како ќе се покаже.

На nice-girl, Mila0000, @mekana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. @mekana

@mekana Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    217
    Добри, јас сум 19+4, јас минатат недела бев на ехо, двете се поголеми за 4-5 дена и се супер, само што ми се појави слаѓ и ми измерија цервикс 3.2, па пиев сумамед се надевам дека се исчистил, др не ми рече ништо за лежење и како што читав тука препорачуваат строго мирување ако е помал од 2.5, ама јас малце се испаничив па сега лежам, станувам за терапија тоалет и јадење и тогаш гледам малце да се раздвижам по дома, за 2 дена сум на контрола па се надевам дека немам слаѓ и дека не се крати грлото. Сакав да прашам и јас за некаков појас, меше брзо расте хаха, а за спиење ич не прашувај.

На DreamOn и Mila0000 им се допаѓа ова.
  7. Srna-3

Srna-3 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    360
    Јас сум 31ва недела, во Петок влегувам 32ра што значи 8ми месец :inlove: Бебките се супер си растат нормално, а јас сум за сега 12-13 кг поправена. Стомакот ми е голем ама воопшто не делува како за 8ми месец со близнаци, сите тоа ми викаат дека не ми се познава и дека не сум голема наоколу, а тоа ми беше најголем страв дека сум висока и погабаритна дека ќе се направам бетер поголема:lol: ама ете воопшто не се деси барем за сега такво нешто. Но тоа е мање битно, важно е да сме добро.
    Ме фана вирусов лош, цела недела ме покоси , ама полека ми мине.
    Каде ќе се пораѓате, што ви е план? Јас на Гак здравје.

На DreamOn, Mila0000 и @mekana им се допаѓа ова.
  8. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    За грлото баш вчера и докторката ми рече се што е над 2.5 во оваа фаза го сметаме за нормално. Се надевам дека се исчистило и да синпродолжи се добро

9. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    Машала, ти си при крај :inlove: и јас сум исто висока, и истата мисла ми е којзнае колкава ќе бидам, ама веројатно кај нас и повеќе место има па се компензира:) мене засега напред ми е стомакот само, ќе видиме како ќе биде до крај. Јас Систина планирам за пораѓај.

10. Srna-3

Srna-3 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    360
    Баш така дека сме повисоки па има повеќе простор хаха. И мене ми беше така само напред сега веќе малку се шири и одстрана.
    За пораѓајот во Систина имај предвид дека таму не примаат мислам ако си помалку од 34-35 недели, бидејки немаат таква апаратура за прематурчиња пред 35 недела и ако недај Боже испадне порано да се породиш без разлика што ти е закажано ќе те испратат на ГАК, бидејки само таму има комплетно опремена неонаталогија и прием и нега за бебиња со многу мала родилна тежина. Јас затоа се одлучив дирекно за таму. Да не мислиме лошо, ама дека сме со близнаци шансите за предвремено породување се поголеми, па чисто да си бидеш припремена.

На DreamOn му/ѝ се допаѓа ова.
  11. @mekana

@mekana Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    217
    Да се надевам и јас, лежењево ми ствара нервоза и повеќе сама си правам паника, плус дома почнавме со реновирање на спалната и сме во тотален хаос (facepalm) па кога ќе се заврши сакам да излезам и да разгледам количка креветчиња... не сакам тој период да го поминам во кревет, ама здравје како мора така ќе биде, само се да заврши добро

12. @mekana

@mekana Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    217
    И јас мислам така, прво сакав во некоја од приватниве болници, ама кога ќе размислам не дај боже што и да се случи секогаш праќаат на ГАК, па и јас за таму се одлучив, а и матичната и уште неколку пријатели што се во медицината ме убедија за на ГАК.

На Srna-3 и DreamOn им се допаѓа ова.
  13. Ljiljana1986

Ljiljana1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    693
    Да се пријавам и јас, 25+5 денес. Имам повремени болки во стомакот, тешко се вртам на спиење, не можам ни да седам ни да лежам понекогаш, ама докторката вели се тоа е нормално. Почнувам по малце да се спремам со алиштенца, за крупните работи рано е. Мм ми купи појас од Славеј, мене стомак ме болеше од него и отидов во продавницата да прашам дали ми е мал или неправилно го местам. Високо сум го местела, ама и за кратко рече продавачката овој појас ќе ти е мал подобро земи си поголем број, па сега чекам да стигне немаа на лагер.Инаку многу помага појасот, една минута што го поносив подруго ми беше. За пораѓај не размислувам многу, ако е се во ред ќе си се пораѓам со Др што ме води, ако нешто тргне побрзо ќе му ја мислиме тогаш. Едвај чекам да ги видам :sun::sun:

На Mila0000 и DreamOn им се допаѓа ова.
  14. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    Значи вреди да се земе појасот. Мене докторката ми рече ке одиш таму да те измерат и да ти дадат соодветен број и баш и она ми покажа дека ептен ниско каконда го поткрене стомакот нагоре, да се намести. Која цена е во Славеј? Јас само медикус хелп гледав

15. Ljiljana1986

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    693
    1300 денари е, ама може и на рецепта мислам да го пишат 140 денари, ама маж да ме изненади го земал, само што еве цела недела чекам да стигне, требаше денес сега во петок ми велат.

16. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    На рецепта од матичен гинеколог? Тоа само во Славеј или и во Медикус?

17. Ljiljana1986

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    693
    Мислам двата дан може, специјалист ги препишува. Ама прашај за посигурно.

18. Srna-3

Srna-3 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2011
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    360
    Кај мене и двете се моментално на десна страна едното буквално под ребра со главата од со му е тесно сиротко бебенце :drunk:, пукнав, ама ете за појас не сум размислила до сега. Овие два дена гледам неможам на страна, на десна ради нивнава положба не спиам одамна, а и секако не се препорачува нели, спиам на лева и на грб, па ставам перница коа сум на грб за да не сум скрос право, па се здрвувам се ме боли, ама сега па на страна ич неможам многу нелагодност осеќам, најубаво ми е на грб, незнам зошто сите трубат дека не смее, јас сум за тоа да се слуша телото, али тоа е пак од пуст страв гледам да се придржавам на правилото.

Инаку јас веднаш после втор скриниг почнавме со припреми од тој пуст страв да не биде пред време, а со две па и не спремна. 90% сум со се спремна, уште торбата за во болница да ја спремам и некои ситници.

Мој совет ви е ако немате помош, полека да почнете со спремање додека сте помали, за посепено секој ден по нешто да си спремате, зошто јас еве полека осеќам дека се повеќе ќе неможам. Еден кревет да наместам се задишувам и заморувам, така да арно направив се што средив, исправ, испеглав неодамна. Сега последниов период да се фокусирам на пораѓајот и детали. Не дека немам помош, мајками и сестрами ми помагаат многу, ама за почеток сакав редот сама да си го направам. Живееме со свекорми само тој нема да може во женски работи многу да помага, па морам да сум спремна дека ќе бидам многу пати и сама.

На Ljiljana1986 и DreamOn им се допаѓа ова.
  19. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    479
    Јас пак знам баш дека Систина примаат и прематурчиња а Ремедика прима за после 34та недела само. Ке потврдам баш уште еднаш.

На Izzy_0504 и Srna-3 им се допаѓа ова.
  20. JasminaKK

JasminaKK Активен член

Се зачлени на:
    24 август 2022
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    43
    Како не примаат прематурчиња во Систина??? Имаат посебна едицина за неонатална интензивна нега баш за прием на предвремено родени бебиња, сите искусни доктори неонатолози и медицински сестри работат таму. Има инфо кај нив на страна...https://acibademsistina.mk/mk/home/oddel/8

Единицата за неонатална интензивна нега е опремена со најсовремена апаратура како инкубатори, апарати за инвазивна и неиванзивна механичка вентилација, тотална парентерална и ентерална исхрана. Грижата за вашето бебе е овозможена од најискусниот тим неонатолози – интензивисти во државава. Одделот за интензивна нега и терапија е отворен за прием на надворешни пациенти (новороденчиња породени во други медицински центри) кои имаат потреба од услугите за специјална нега и терапија што ги нуди нашата болница.

А згора на тоа имам близок член од семество со прематурче ...жената беше со високоризична бременост и се породи предвреме во систина 28 недела...бебенцето таму беше згрижено на интензивна се до испуштање дома... Никаков муабет немаше дека ќе ги пратат на ГАК, имаат спремен тим гинеколози и неонаталози...а искуството со нивните доктори и сестри од семејствово се само пофалби и убави зборови.

На Ladyme, Izzy_0504 и DreamOn им се допаѓа ова.