Па тоа ми е поентата само терапија да знам од ивф, а да одам на клиника, ама еве контрадикторни се, во Скопје ми велат остај одма естрофем ако си слушнала срце, а Органџиски вели до 12та ќе се зема 3х2
Ставот на мојот доктор беше дека тоа што е ивф прави разлика само за начинот на забременување, бременоста потоа треба да се третира како бременост постигната по природен пат. Тоа значи дека не треба посебно да е ивф специјалист. Вообичаено ивф специјалистите даваат клексани, но и тоа зависи од повеќе фактори така што мислам да отидеш со сите документи кај Данева или Ќаев на ГАК и да видиш што ќе ти кажат, како да продолжиш понатаму
И јас пиев долго естрофем,сигурно до 13 та недела , ако не и уште некоја. Матичниот и докторите у нашата болница ми беа рекле после срцева акција да го прекинам ,ама докторот што ми го правеше ивф-то си беше дециден дека треба да се пие. И си го слушав него. Така да , мој совет ти е , да си го слушаш Органџиски ,барем за терапија у прв триместар
Пиев одделно од витамините и минералите. Метил Фолати пиев по 1000 ка ( б6 и б12) Вит Ц 1000ка Вит Д мислам по 2000 пиев Е Вит 400 ( само до кај 10та недела ) И магнезиум
Еми веројатно немаш потреба од друго. Јас Д и Е пиев долго време ради други мои состојби. Со лесно нека ти е Сега ми текна дека и ти беше една од борците во темата вонтелесно. Ме израдува ептен Па и близначка бременост ,браво
Може некој да ми каже кои прегледи се прават и кога? Ако го правите тој скапиот преглед 740 евра, дали правите и други
После генетскиот преглед ти е првиот скрининг, јас по таков редослед ги правев. После тоа ехо прегледи по насока на докторот, крвна слика еднаш месечно, хемостаза димери ако имаш потреба, јас сум со мутации. Втор скрининг 20-22 недела, и после со доктор си тераш зависно од тек на бременост.
Три скрининга имаш, прв во 12 недела, втор во 20-21, трет во 32 недела. Пренатален ако правиш се прави до 13 недела, крвна слика и урина секој месец, скриен шеќер во 24 недела, микробиолошки брисеви во 12 недела, и во 34… а во меѓувреме контролни прегледи на 2-4 недели зависи каква ти е бременоста.
Ти одговориле другите членки веќе, ова што го прочитав ми се стемни и не можам да не искоментирам. Значи секоја недела идев на прегледи, не зашто некој ми викал за да ми земе пари него зашто јас паничев, те болки те крварење, идев и кај матичната и во Систина и во Ремедика. Никој никаде не ми наплатил како за две бебиња (освен скрининг 2 во ремедика кај што беше некои 2000 ден плус). Да не му стапнеш во ординација на тој идиот. Секој гинеколог ако треба да ти препише терапија ќе ти препише без разлика што бременоста ти е со ин витро. Јас ин витро правев кај Лазаревски, по позитивен тест бев уште 2 пати кај него, после си продолжив кај друга докторка и си ја слушав неа. Прегледи да си правиш редовно ама иди на гак, кај матичен ако не можеш да си дозволиш приватно. На прв скрининг оди кај Димчев па он нека ти каже дали има потреба да правиш пренатален воошто (тој скапиот тест што ти го кажале). Ако правиш пренатален прави панорама зашто е единствен што за близнаци прави испитување на днк на двете бебиња посебно. Крвни слики редовно, димери и хемостаза, брисеви, скриеш шеќер се да испитуваш. Близначката бременост е позахтевна за телото и доаѓа со ризици така да редовни прегледи и сите испитувања што одат со тоа мораш да ги правиш. На крај, честитки и со лесно да си ја износиш бременоста.
Да, тој скапиот. Јас правев Qualified 360 на Биосејф, задоволна сум, за една недела резултати, и плаќав на рати.
Кај мене беше генетскиот па со резултатот на прв скрининг. Слободно прашај си го гинекологот ќе ти каже по кој ред ќе одите.