Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    505
    Честитки мама :) јас имам две креветчиња амс уште не спијат убаво во нив, имам и гнезда во нив им е подобро дека просторот е мал и им е по cosy на почеток дури се помали. Гнездата нема да ти бркаат работа за ако си сама туку за спиење и за дремки на секоја позиција. Јас имам релаксатор што засега ми брка работа за да одставиш едно бебе да се занимава, некогаш успева и ми купува пола саат.
    Јас имам еднојајчани близнаци и бев со една плацента, се родија 34+4, и беа во инкубатор неколку дена, на интензивна две недели ради хранењето, другото беше ок, примив два пати за зреење. Моите се родија околу 1900 двајцата.
    Облека сеуште сме на 50ка скоро два месеци се, и помали 56ки, ако носиш двојајчани може да тераш до 38 недела и тогаш побрзо ќе ти ги надраснат 50ките. Не брзај со облеката види како ќе тера бременоста. Која недрла си?
    Јас се породив кај Петровска во Систина и сум задоволна. На време ми даде за зреење и немаа децата никаков проблем со дишењето. Ако имаш плус прашања слободно пиши. Одмарај и чувај сили:^)

На Amelia., SimV и Mila0000 им се допаѓа ова.
  2. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8

Дали можеби знаеш колку ти беа д-димерите и тромбоцитите пред да се породиш? Дали имаше проблем со нив ниски/високи? Мене моментално ова многу ме загрижува и ме фаќа страв од предвремено пораѓање.

3. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    505
    Јас примав клексани цела бременост и највисоко до 800 ми сњ качија, така да не сум веројатно релевантен пример.

На SimV му/ѝ се допаѓа ова.
  4. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.713
    Допаѓања:
    6.014
    Еве мое искуство, цела бременост примав клексани и димерите ми беа до 3000, пред да се породам ми беа 9000 зашто не примив една вечер клексан, после пораѓај исто примав па сигурно уште месец дена зашто ми одеа до 8000. После тоа си паднаа.

На SimV и DreamOn им се допаѓа ова.
  5. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8

Мене ми се сега 4000 и не ми дадоа клексани затоа што ми се ниски тромбоцитите, а ехото е добро. Не знам што да пијам за да ми се покачат тромбоцитите.

6. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.713
    Допаѓања:
    6.014
    Колку ти се тромбоцитите? На трансфузиолог беше? Која недела си?

7. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8

Бев на трансфузиолог ништо посебно не ми кажа остава на гинеколог што ќе одлучи. 30та недела сум, а тромбоцитите ми се 74.

8. portokal*

portokal* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2019
    Пораки:
    102
    Допаѓања:
    40
    Дали имало некоја мајка во групава со монохориати и моноамниати,што значи еднојајчани со заедничка една плацента и заедничка една амнионска кеса,ситуација што е многу ретка и ризична.Прашувам за искуства...

9. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.713
    Допаѓања:
    6.014
    Не се секирај, само оди на редовни прегледи да пратат протоци и ќе биде се во ред.

На Amelia., DreamOn и SimV им се допаѓа ова.
  10. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    1.447
    Јас сум од утре 28ма недела, затоа така некако ме фаќа паника дека ништо скоро не ни е спремно. И моите се еднојајчани, исто една плацента ама се во посебни ќесички.

Сакав полека да купувам облека за да имам време да исперам и средам сѐ.
    А кажи ми, дали ги доеше, ако да, дали имаше доволно за двете или мора комбинација со адаптирано?

11. DreamOn

DreamOn Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2022
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    505
    Исто беше и мојата бременост, една плацента две ќеси. Таман си на време да почнеш да купуваш. Не ги дојам, на анти рефлукс формула се, имаат доста изразен рефлукс од раѓање. Со лесно да ти е

На Amelia. му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    Zdravo na site, jas sum 26+4 dvojajceni, masko i zensko.
    Premnogu mrdaat, ponekogas mi e strav da ne se se spremat za izleguvanje.
    Mnogu imam bolki vo kukovi i polovina, ama dr mi rece nema lekovi za toa.
    Sakam da ve prasam dali odmaravte, lezevte celo vreme ili si funkcioniravte normalno? isto za preporaka na ginekolog vo Gak.
    Inaku nisto ne sum kupila, zdravje da se rodat, planiram spisok da mu ostavam na mm i majka mi da ovezbedat za pocetok sto ke ni treba.

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    1.447
    Најпрво, со лесно бременоста :f:
    Две недели разлика сме, инаку нормално е да мрдаат, баш е добро што се активни, треба да се загрижиме по 30та ако ги нема. Мене ме фаќа страв дека се спремаат кога маваат онака скроз доле ама знам дека си правам филмови и ништо нема. За брзо пак ги чувствувам ударите горе.
    Болки во колкови и половина, за среќа, немам ама следи ги и оди си редовно на прегледи.

Јас до 6ти месец работев и функционирав како да не сум трудна, сега последниов период ми е малце потешко, што ради големина, ради време и притисок, па поголемиот дел од времето лежам.

Препорака за доктор на ГАК немам, немам искуство со ниеден.

Во врска со купување, мој совет почни си со нешто ситно барем да имаш за почеток, не оставај на други, посебно затоа што они веќе кога ќе дојдат работите треба да им бидат испрани, средени и сортирани.

На Will Be му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2019
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    11.898
    Во бременост секоја болка е нормална, секако ако е издржливо, а посебно пак со две бебиња.
    Сум имала и единечна и близначка бременост па можам да споредам.
    Имав и јас јаки болки,кукови,грб,газ,нози ,раци..се ме болеше, нормално е.
    Јас се движев често,а со оглед на тоа што имам и др.дете тогаш беше 3 год.одмор немав баш кој знае каков, ама секогаш кога имав прилика одмарав.
    Таму прикрај кога бев тешко ми беше движењето,дека големи беа бебињата и едвај чекав да се родат :D

Моја препорака почни да си купуваш по нешто барам тоа основното да си го имаш,бидејќи кога ќе се родат.....збркани ќе бидете хахаха мала шала.
    Со лесно до крај.
    И моите се двојајчени машко и женско.

Колку убави спомени ми наидуват вака кога се сетам на тој период.
    Гооолем предизвик е да се чуваат близнаци и не е ни најмалку лесно.
    Не дека те плашам, него чисто да си бидеш спремна душо.
    За било што тука сме да си споделуваме искуство.:inlove:

На Will Be и Amelia. им се допаѓа ова.
  15. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28

16. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28

Daa, ke se sledime, zdravje ti pa jas
    Jas sum u sistina, ama sakam da imam nekoj back up i na gak za poragjaj.
    Prva bremenost mi e i ne znam da gi razlikuvam grcevite vo stomakot dali se laznite konrrakcii, odma me faka panika.
    Na kolku vreme odis na pregled? go proveruvase li skrieniot seker? Jas utre ke odam

17. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    Jas taka velam, Gospod dava na toj sto moze taka da veruvam deka ke dade i sila.
    Jas ne mozam da sporedam, prva bremenost mi e, bas mi znaci tvojot sovet. Fala mnogu

На DELFINA81 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    1.447
    Паметно, имај си затоа што со близнаци не се знае што и како.
    И мене ми е прва, само што моите се еднојајчани, мислам дека уште е рано за лажните контракции, барем кај мене не почнале.

На прегледи одам на две ипол, три недели од прилика. Ти?
    Скриен шеќер немам проверено, со лесно утре.

19. SimV

SimV Активен член

Се зачлени на:
    19 јули 2025
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8
    Здраво,
    Дали некој има примено флостерон инекции дали случајно сте имале негативно искуство од истите?
    Дали имате искуство со пораѓајње на близнаци во Ремедика и колку ве чинел целиот пораѓај.

20. Will Be

Will Be Активен член

Се зачлени на:
    5 март 2025
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    28
    I jas odam na 2/3 nedeli na pregled, deka sum na patoloska, pa moram i kaj maticna za komisiskoto boleduvanje i plus kaj Dimcev vo Sistina.
    Mi se pokaza skrien seker, sega me stavija na stroga dieta. Eve se educiram sto smeam da jadam a sto ne.

На Amelia. му/ѝ се допаѓа ова.