Pozdrav mamicki i od mene nie sme 37+4 utre sum na kontrola pa ke vidime sto ke bide....ana poslednite cetiri dena mnogu mi e tesko stomakot mi se stvrdnue,celiot me boli a ne mozem da se dvizim....CTG mirno ne sum ni otvorena....ama tesko...i jas ke bidam carski....
Со лесно на сите да ви биде пораѓајот! Се возбудив од помислата на тој ден. Јас сум денес 12 недели така да имам уште многу пред мене додека да дојде тој ден, но многу сум радосна кога ќе видам вака убави приказни за близначиња. И кај мене се како на спрат поставени и тоа погорното бебе е понапредно малку. Дали тоа значи дека царски ќе биде пораѓајот? Јас и онака не сакам да ризикувам со природен ама сепак да си прашам. Двојајчани се, пол уште на знам (важно е да се здрави и живи) и се си е ок до сега Фала му на Бога! Ама ете нетрпение имам некое и едвај чекам да ги видам за прв пат!
Zdravo na site, Bremena sum 17+4, momce I devojce so invitro. Posledniot pregled mi kazaa deka plodovata voda bila gusta. Ima nekoj so isto iskustvo??
Zdravo, Jas sum 30nedela I kaj mene od Sam pocetok bebinata si imaat razlika,konkretno ovaa nedela se razlika so 300 grama(Ednoto e 1500 Drugoto 1250) ama doktorkava mene nisto ne mi dava terapija..Ne znam dali da prevzemam nesto. Inaku didimerite mi se 1400 Pozdrav do site
Здраво Јасмин, ако има разлика во старт обично го сметаат дека едното (помалото) е покасно зачнато и не гледаат дека има проблем, можеби затоа не ти даваат терапија. И кај мене едното е цело време помало, ама досега растеа пропорционално, без заостанувања. Сега прв пат се јави разлика во развојот, затоа ми даваат клексани. Инаку, д-димери мене ми се 2.14, што е нормално во бременост, а aPTT (брзина на коагулација) е 20 секунди, што е многу брзо и затоа мора антикоагуланти. Извини за долгиот пост, ама сакам да објаснам, бидејќи и мене ме мачеле работиве. Зборувај со докторката, спомни и колку ти се д-димерите, ќе ти каже дали треба нешто да се преземе. Со лесно!
Majki bremena so bliznaci vo 31 nedela polna,vo 29 ned napraven pregled dvete vo red ,se do togas gi osekav i dvete kade mrdaat no od togas pa do denes imam cuvstvo deka ednoto sto bese gore kako da ne osekam udar dali ima mesto za griza se tamu mi e pamet dali moze da se svrtelo ili sovet teba da odam na kontrola za nedela ipol sto da pravam da cekam ili cela sum prasalnici nesakam da panicam inaku osekam vo dolniot del od dvete strani ima mrdanje.
Ako ne ti e mirna dusata odi na pregled i ke si znaes najdobro. Jas ako ne go osekjav nekogas bebeto, malku ke go razmrdav so race stomakot da vidam dali ke reagira. Ama sega vikas se 2 pa zatoa najdobro da si go sledis instinktot i da si proveris so doktor. Ti posakuvam se najdobro!
Slusnav deka imalo nekoja inekcija valjda hormonalna koja sto moze da te bocnat i poveke jajce kletki da se formiraat pa pogolema e verojatnosta i da se oplodat i po priroden pat da zacnes so bliznaci. Dali imate slusnato ili nekoe iskustvo da spodelite za po priroden pat za bliznacinja? Voedno so maz mi mnogu sakame bliznaci dokolku moze po priroden pat i da napomenam za prva bremenost se raboti i seuste ne sme pocnale da rabotime na slucajot sobirame info Fala vi odnapred na site
До ден денес не е јасно зошто една оплодена јајце клетка се дели на две и настануваат близнаци. Ако толку многу сакате тогаш нека ти извадат јајце клетки и нека ги оплодат, па ќе те оплодат со повеќе одеднаш. Ама тоа не се еднојајчани. Еднојајчани само Бог дава колку што знам. Поправете ме ако грешам. Јас сум бремена со близнаци, ама природно и не се еднојајчани. Пред да ги зачнам нив го иизгубив бебето. Во рок од 1 месец пак останав бремена. Мислам дека организмот беше збунет и испушти 2 јајце клетки во исто време и двете се оплодени. Друго објаснување немам. Инаку не примав никаква терапија апсолутно, и дека беше спонтаниот во многу рана фаза, самиот организам го исфрли и не бев на киретажа. Сето тоа мислам придонесе за близнаците. Со среќа нека Ви е и да ви даде Бог она што го посакувате да ви се оствари!
Blagodaram od srce za iskreniot odgovor. Premnogu im se raduvam na trudnicite opshto a osobeno na onie so bluznaci. So lesno bremenosta
Devojki zdravo,ne znam za kade e temava no e povrzana i so ovaa.Vaka jas sega sum bremena a pred ovaa bremenost imav spontan abortus.Ovaa bremenost pocnala da se razviva kako bliznacna bremenost no ednoto se razvilo kako sto treba dosega a drugovo ne.Inaku sum vo 4ta nedela od bremenosta nakaj 5ta.Ginekologov mi gi prepisa utrogestan da gi pijam do 12ta nedela bez prestan za dokolku se razvielo srceva reakcija da nemalo komplikacii.Iskreno mene nisto ne mi e jasno sto ke bide so drugoto sto ne e razvieno kako sto treba dali ke ima nekoi komplikacii nekoi problemi,dali moze da se zadrzi i toa?Ve molam iskustva na vaa tema i vase mislenje
Devojki zdravo,ne znam za kade e temava pa zatoa napraviv nova.Vaka jas sega sum bremena a pred ovaa bremenost imav spontan abortus.Ovaa bremenost pocnala da se razviva kako bliznacna bremenost no ednoto se razvilo kako sto treba dosega a drugovo ne.Inaku sum vo 4ta nedela od bremenosta nakaj 5ta.Ginekologov mi gi prepisa utrogestan da gi pijam do 12ta nedela bez prestan za dokolku se razvielo za 2nedeli srceva reakcija da nemalo komplikacii ponatamu.skreno mene nisto ne mi e jasno jas sum mnogu isplasena i zbuneta sto ke bide so drugoto sto ne e razvieno kako sto treba dali ke ima nekoi komplikacii nekoi problemi za drugoto,dali moze da se zadrzi i toa sto ne e razvieno i da se razvie?Ve molam iskustva na vaa tema i vase mislenje
Ne ke se resorbira drugoto I nema da Imas posledici megutoa cudno mi e kako dr na eho se vide vo 4 ned neli e mnogu rano
Ginekologov veli deka mi gi dala tie apcinja za da se razvie i drugoto sto ne e razvieno ako se razvie za 2nedeli,no ako ne se razvie sto ke bide?