Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.201
    Nez cetiri ned e rano da se vide na eho I da se kaze nesto pet sest ned da ama cetiri ne ako si vomoznost odi na privaten gin inace na mene istoto mi go rekoa ama vo sesta nedela I ednoto embrionce se resorbira I go ispustiv a drugoto ostana I se rodi zivo I zdravo

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.195
    Се разградува едното ембрионче и се ресорбира (ова се учи по биологија, поедноставно да ти образложам е изразот-се впива) од плацентата или од другиот ембрион, или просто кажано- се користи како исхрана и за развиток на другото ембрионче.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Crnokosataa

Crnokosataa Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    40
    Mene tie apcinja mi gi dala za da se razvie toa drugoto sto ne e razvieno kako so treba ako ima sansi kaza deka toa bi trebalo za 2nedeli da se sluci i da znaeme sto i kako ke bide.Znaci ako ne se razvie nema da mu steti na drugoto sto e vo red taka ke bide se vo red

4. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.059
    Како бе тоа со неполни 5 недели виде дека не се развива бебето. Барај второ мислење. Не им верувај слепо на докторите. Јас со полни 7 недели отидов и видовме само две празнини и две мали точкички. После 2 недели бев пак и дури тогаш видовме срцева акција. Плус едното е неколку дена покасно зачнато од другото и затоа е помало. Не земај здраво за готово. Особено не толку рано. Тие само што се прикачиле, сега треба да се развиваат. Значи докториве се забегани, немам друго објаснување.

На Meckicja и Crnokosataa им се допаѓа ова.
  5. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    Нека ти е честито, уживај и не си стегај душичката без потреба.
    Кај мене во 5-та недела лекарот не ни беше сигурен дека се две, мислеше или близнаци или хематом. Тек 6-та ги виде, ама и мене ми коментираше дека не гледа ембриони, дека не значи оти и двете ќе се задржат... Исто, ми предлагаше Утрогестан, но јас ни тоа земав, ни воопшто, ама знаеш што значи, воопшто не си ги ставив коментарите на памет. И, на крај излезе дека навистина се две и сé беше во ред.
    Прерано си отишла на преглед, почекај барем недела-две да поминат, па и тогаш не земај сé здраво за готово.

На Crnokosataa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Crnokosataa

Crnokosataa Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    40
    Kaj mene se gleda ednata praznina so jasni linii i jasno se gleda embrionce taka mi rece ama kaj drugovo ne se gledalo jasna linija od okolu i ne se razvilo kako drugoto deka tie prazninite bile razlicni..na toa so se razvilo kako sto treba e 10 a na drugoto e 3

На NewMommy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Рано е за заклучоци, но сепак утрогестан да си земеш обавезно!

8. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    245
    Мамички да се пријавам и јас во темава,двојајчни близнаци 17та недела.:*Со лесно нека ни е на сите дупли мами.:clap:

На Broki5, Cherry blossom89, NewMommy и 5 други им се допаѓа ова.
  9. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.059
    Честито мајка! Ме интересира дали земаш магнезиум? Мене сега ми препиша докторката, а сум 15 недели бремена. Пијам ПреМама и утрогестан. Магнезиум до сега не

На Lavanda87 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    245
    Да земам од 16та недела 2×300мг,ми рече ако осетам болки или грчеви во нозете и стомакот можело и до 3пати од тој од 300.Јас пијам вит Ц 2×500,фемибион 2,Б комплекс×1,утрогестан×1навечер,до 16та недела боцкав и прогестерон депо1 неделно заради размекнат цервикс.Со лесно и на тебе:inlove:

11. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.059
    Која недела се породивте со близнаци? Дали утрогестанот и магнезиумот помагаат за подолго да се износат бебињата? И од која недела би било безбедно да се родат близнаци? Мислам со полни 34 недели дека е ок :wasntme:

На Moce19 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Moce19

Moce19 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    2.815
    Здраво мами, јас се породив во 37ма +1. Користев утрогестан и магнезиум до 35та недела. :inlove:

На Meckicja, Lavanda87, NewMommy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Esterina

Esterina Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    57
    Здраво после 35 недела веќе се оформени белите дробови мислам најдобро е околу 37 недела. Утрогестан не користев. Магнезиум пијам два сабајле два вечер ублажува контракции ми кажа гинекологот. Веќе сум 35 недела па се спремам полека полека :) Поздрав и со лесно :)

На NewMommy и Moce19 им се допаѓа ова.
  14. Esterina

Esterina Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    57
    Како си @Moce19 дали се опорави? Како се бебчињата? Поздрав

15. Moce19

Moce19 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    2.815
    Ее мила, па да веќе трета недела како сме дома, јас сум супер, летам што се вика, раната топ. Болки веќе нема. Бебчињата се супер, јадат, спијат, какаат и се така во круг. Ајде вие уште малку имате па после ќе се гушкате. Нема нешто поубаво ќе видите :inlove::inlove:

На Broki5, tina2018, Esterina и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.662
    37+4, не користев Утрогестан.
    Како што е за едно бебе полн термин 40 недели, за близнаци е 37, а од кога е ок не знам. Пријателка се породи со близнаци во 31+3, децата се потполно здрави и супер си напредуваат.

На NewMommy и Moce19 им се допаѓа ова.
  17. Esterina

Esterina Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    57
    Супер баш ми е Мило што сте добри и немаше болки. Се надевам и јас ќе поминам лесно и со рана и со цицање. . .

18. Jasmin12

Jasmin12 Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    52
    Dali znaete kako e so ednokratnata pomos so bliznaci I koii dokumenti se potrebni
    Fala

19. monka_bonbonka

monka_bonbonka Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    4.013
    Јас се породив во полна 37ма недела. Мислам дека во 34 се оформуваат белите дробови и после е безбедно. Не дека и порано не е, но доколку постои ризик од предвреме, а често во близначка бременост и ги препорачуваат, се примаат инекции за зреење на белите дробови ( флостерон ). Јас ги примив во 32 ра.
    Инаку утрогестанот е за да не се крати цервиксот нагло и го прави еластично грлото на матката, но сепак не е сигурност за предвремено породување, јас примав до 12 недела па пауза направив до кај 18та и после до крај ги примав. Магнезиум е за да немаш грчеви во екстремитети најчесто и стомак. Сепак се е индивидуално. Со 1 мм цервикс истерав уште 2 недели.
    Јас препорачувам мерење цервикс еднаш месечно и многу одмор и релаксација поготово во ова стресно време/невреме ;) Со лесно!

Последна измена: 3 јануари 2021
    На Broki5, Slonce91, NewMommy и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Jasmin12

Jasmin12 Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2020
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    52

Draga Moni,se nadevam deka ste dobro so bliznacite I deka si napravivte nekakov red. Sakam da te zamolam koga mozis da pisi pokonkretno za carskiot rez, kako pominam so toa, kateter, klizmi, anastezija.. Dali odma gi vide bebinata? Dali gi stavaat vo inkubator.. Bi ti bila Blagodarna ako mi odgovori.. Pozdrav