Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Имам едно детенце, ова ми е втора бременост

На Anaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ana 33

Ana 33 Активен член

Се зачлени на:
    5 мај 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    211
    Mene mi e treta bremenost..imam dve batkovci doma :) bliznacive mi se treto i cetvrto dete Dali me sleduva nekoja pomos l??

На Kaja991 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    281
    Можеш да поднесеш за трето дете , односно трета бременост. Меѓутоа веќе 2 години има измени во закон , каде може да оствари лице кое вкупен износ од семејството треба да не биде повисок од минималната плата

4. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Порано имаше месечен надомест и за трето и за четврто дете, ама сега е укинато и се дава еднократна помош за прво, второ, трето и најверојатно и четврто дете. Имаат на веб сајтот баш читав денес.

5. skokotlivka83

skokotlivka83 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2020
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    281
    Нема еднократна. Има пак за трето дете ,не за четврто. Но ,претходно не се пресметување приход,а од пред 2 години се пресметува и треба да има едно семејство приходи колку една минимална плата.

6. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Мамички кога прв пат почнавте да ги чувствувате движењата на бебушките? Дали кај близначка бременост може порано да почнат за се забележуваат движењата? Во првата бременост многу доцна почнав да ги чувствувам движењата на синчето па помислив кај близначка бременост да не е поинаку :)

7. Anaskopje

Anaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    521
    Јас после 20 та почнав да ги осеќам :)

На Iva 35 и majavel1 им се допаѓа ова.
  8. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Значи нема разлика :) и првото го почувствував отприлика тогаш.

На Anaskopje му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anaskopje

Anaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    521
    Мене ми беше прва бременост и појма немав какво е чуството. Е после 20 веќе добро осетив :)

На majavel1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Јас исто после 20та почнав слабо да осеќам, но сега после 30та уфф едното пд лево се врти се тегне, ика, другово од десно и е мноогу поразлично од едно бебенце кога носиш. Првата бременост ми беше со едно, воопшто немав вакви тегнења и активности како сега:D
    Баш денес си викам, алал да им е на сите мајки што носат близнаци. Сите сакаат, но воопшто не е така лесно:sweat:

На baby 5, tina2018, majavel1 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Anaskopje

Anaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    521
    Бременоста е гола вода во однос на тоа што те чека после дома :D

На monka_bonbonka, baby 5, mimidjon и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    :D:D:D Верувам, посебно првите неколку месеци:sweat: Совет некој за почеток како поискусна да ни дадеш?:$

На majavel1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Богами секој совет добредојден :) јас уште сега се прашувам како ќе ги дојдам, ќе можам ли две напоредно или мора наизменично. Абе прашалници уште сега :lol:

14. Anaskopje

Anaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    521
    @Lolipop796 @majavel1 мене ми се први деца и никакво искуство немав. Комбинирав доење и дохрана ама кратко време, не бев доволно информирана за правилно доење. Ако имате било каков проблем со доење барајте помош и стручна ако ако треба, јас одбивав некои совети зошто мислев дека се знаев ( хормоните после пораѓај се страшна работа). Многу трпение само и ако имате некој да ви помага барајте помош.

На MilaSs12, mimidjon, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Elena878

Elena878 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    368
    На АД беа моите, со повремено доење првиот месец, после тоа само на ад. Првите месеци се најлесни уствари, затоа што јадат и спијат по распоред, и општо по мирни се. Сега моите се скоро година, и не станува полесно, само тешко на друг начин. И дефинитивно треба двајца да ги чуваат, можеш и сама ама нема да можеш ништо да направиш за себеси. Јас и мм сами ги чуваме затоа што сме двајцата дома, бабите еднаш неделно доаѓаат и тоа е ден за ние да излеземе

На tina2018 и Lolipop796 им се допаѓа ова.
  16. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    А и како ќе ти се погодат мислам, плус распоредот е најважен се во исто време да прават(спијат,јадат) тоа некако ме плаши:D Ќе видиме како ќе биде. Ние спремни сме психички на неспиење и хаотичен период:D

17. Elena878

Elena878 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    368
    Да, распоредот е најважен и не го менувај затоа што одма приметуваат. Кај нас веќе година се јаде, бања и заспива во исто време, така бебињата учат што следува и се многу по опуштени а со самото тоа и ние. Дури и на одмор се трудиме да го следиме и верувај многу подобро е :) Не се секирај, ќе си ја најдете вашата рутина

На tina2018 и Lolipop796 им се допаѓа ова.
  18. seka87

seka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    253
    Девојки, јас вчера прв пат првев ехо. Ми утврдија бременост со близнаци двојајчани, ама едното ембрионче е многу помало од другото. Докторот вика да почекаме уште две недели па ќе видиме.Инаку 5+5 сум. Некој, искуства?
    Ме фаќа мала паника, имам преголема желба да се две. Дај Боже се да биде во ред кај сите :hug:

На tina2018 и majavel1 им се допаѓа ова.
  19. milagrosmila

milagrosmila Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2021
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    8
    Мамички, колку што бев пресреќна кога дознав дека сум трудна со близнаци (по претхоно еден missed abortus) толку сега сум преплашена кога дознав дека сум трудна со МОМО близнаци (monoamniotic twins) и колку тоа е ризична и ретка бременост. Сега сум 8 недела, и отидов во Систина на 2 мислење, докторот ми потврди дека имам момо близнаци и дека обично ваквите бремености немаат шанси.
    Има ли некоја мајка што имала ваква бременост што ќе ми даде малку надеж?

На Ana 33, majavel1 и Anaskopje им се допаѓа ова.
  20. Anaskopje

Anaskopje Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    521
    Ова е многу ретка бременост и ти посакувам да биде се како што треба и да си ги имаш бебињата во раце.

На milagrosmila и Martka им се допаѓа ова.