Не дека нема шанса ваквата бременост. Ова е стварно реткост кај близначката бременост, ризична е до кај 24та недела, но не е невозможно да се изгура. Имам во подалека фамилија роднина со момо близначки. Како јајце на јајце се. Ја породија во 34та недела, идеше редовно на контроли, т.е појќе лежеше во болница него дома , ама истурка. Ова во Словенија беше пред 4 год. Само верба во Бога, одмарање, примање терапија и ќе се молите све да биде како што треба. Ти пуштам најубави мисли да си ги донесеш на свет дечињата
Zdravo majki vlegov vo 28nedela,bebinjata mi se ednoto 1100 a drugoto 1000,doktorot mi kaza deka nakaj 31nedela ke me pusti da primam inekcii za zreenje za da ako resat da izlezat porano bidejki ova mi e treta bremenost da si disat sami.dali nekoj ima iskustvo so ovie inekcii kako si primat itn...blagodaram so lesno na site
Со лесно. Ич да не те секираат тие инекции, може само корист да имаш од нив ако ги примиш, а лошо е ако не ги примиш, а се породиш пред време. Јас примив две дози, од третата доза ја примив само првата инекција, не стигнав за втората инекција од третата доза, бидејќи се породив во 31+. Бебенцата си дишеа самостојно, благодарение на тие инекции, си качија на килажа само и си ги земав дома. Со лесно и подобро да ги примиш и превентивно за секој случај Инаку се примаат по две во една доза, мускулно и си одиш дома. Јас првата доза ја примив во 28ма.
Здраво мамички. Јас денес бев кај матичната, 5+4 сум, видовме два сакуса, за срценца уште е рано. Веќе пишав во прво тромесечие но не добив мислења, пак ќе прашам. На ехо ми виде дека јајниците ми се отечени и се поголеми од матката, исто имам и фоликули, со ивф сум. Ми рече дека не е опасно дека ми е од стимулациите. Сакам да прашам дали некој се соочил со такво нешто и во која недела му спласнале јајниците?
Zdravo majki pak jasdenes bev na kontrola 30+6 ednoto bebce e 1600 a drugoto 1440doktorot mi rece deka e sosema normalna tezina za bliznaci.mi rece deka se veke zavrteni so glavite nadole spremni za prirodno,no bidejki imam vekje dva carski reza posledniot pred 8godini,ke me pusti pak na carski,Jas iskreno ne se ni nadevav za bidam prirodno,drugo mi izleze vo mokraca +acetoni dali nekoj ima iskustvo so ova mi rece za pijam dosta tecnosti Voda caevi i za Edna nedela za odam pak da me proveri
Мамички дали е нормално во 13 недела пулсот да ми е над 80 најчесто 85 а после раздвижување и 95.Притисок низок обично околу 100 со 70. Исто така некогаш имам тахикардии кои кратко траат и се како прескокнување.
И мене истото ми се случува. Притисок нормален пулс повисок и како тахикардии. И јас сум 13та недела. Мислам дека е нормално пулсот да се покачи
Absolutno normalno e pulsot da se pokaci vo bremenost zatoa sto volumenot na krvta se zgolemuva I srceto pumpa poveke krv
Здраво на сите. Дали можете да ми препорачате добри доктори од Плодност и од Систина за пораѓај со близнаци? Т.е. за водење близначка бременост првично, па здравје и за пораѓај. Ваши или искуства на некои блиски?
Dr Vlatko Gorgievski najdobar! Da ne ziveevme vo stranstvo, on ke ni ja vodese bremenosta. I ako vidis na Facebook komplimenti za Vlatko ima iljadnici prezadovolni majki. Doktorot e dostapen sekogas, I e najstrucen za se vo sekoe vreme !!
Не ми ја водеше бременоста, но ме породи др Панчевски од Систина, имам пишувано и порано во оваа тема.
Мене ми ја води бременоста матичниот во мојот град во консултации со ивф доктор.Е сега кажете ми како се чувствувате и што ви препорачуваат вашите лекари оти сепак се работи за близначка бременост.Јас полека влегуваме во 4 месец и веќе ми се намалени мачнините, грчевите и болките во кичма но повеќе на спиење ме тера. Е сега ради тоа што имав крварење во 7 недела бев на строго мирување но после прв скрининг ми кажа докторот дека можам да се раздвижувам по малку три пати по 20 мин.пешачење,да не стојам во место долго и да избегнувам седење секогаш кога ќе седнам да прилегнувам.Уште ми е некако страв со пешачењето а многу сакам да се раздвижам. Споделете ваши искуства па може ќе се опуштам малку.
Јас со две раце потпишувам за Петревска од Систина, најстручна за ризична бременост, а секако бремеността со близнаци така ја водат. Се гушкаме дома веќе 4 месеци, благодарение на неа.
Со лесно до крај Мене ми забранија вежбање, пешачење секој ден, полека без напрегање.. Јас немав потешкотии до крај, супер се чувствував.. Имав неколку неуспешни инвитра, и толку бев позитивна цела бременост. Според мене, најважно е да му веруваш на докторот кој ти ја води бремеността, редовно контроли и ништо друго. Слушај го докторот и уживај до крај