Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Бравооо..како издржуваш на работа не знам .јас едвај по дома функционирам..тешко ми е движење седење дишење ама ќе издржам уште еден месец а за тебе браво:):hug:

На seka87 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Јас имам поголемо синче и воопшто не одмарам иако реално би требало, иначе неможеше убаво да ги измери, во принцип мешето го мери и според мерките заостанува неколку недели. Покрупната не е повеќе од 2500 грама.

На Cecko85 и seka87 им се допаѓа ова.
  3. Jovana-95

Jovana-95 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    117
    Здраво
    Бремена со близнаци 29 недела. Должина на цервикс 3cm со омекнување на грлото на матката примав инекции за зреење дали би можело да се десии предвремено породување многу ми е страв
    Примам дабрестон 2×1 и утрогестан 1×1

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. An angel

An angel Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    142
    Здраво, 16+ близначка бременост, од самиот почеток сме разлика една недела, ме интересира дали и вашите се разлика неколку денови, ме уверуваат дека е во ред една недела, каква е вашата состојба со близначињата ?

5. moni49

moni49 Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2022
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Кајј мене од самиот почеток разликата е 4 дена и добро си напредуваат

На An angel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. An angel

An angel Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2019
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    142
    Ти благодарам, да не се грижам значи :) <3

7. seka87

seka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    253
    Да не се грижиш и кај мене беа цело време разлика дури сега во 32 недела се скоро исти. Не секирај се нормално е :inlove:

На An angel му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mag_twins

Mag_twins Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Јас сум нова на форумот и имам едно прашање. Бремена сум 17та недела со еднојајчени близнчиња, една плацента две обвивки, девојчиња. На контроли одам кај Гордана во Систина. Во 16та недела ми кажа дека се е во ред разлика меѓу нив е 4-5дена едното заостанува во стомачетп и ми кажа дека постои голем ризик од тоа едното да заостанува многу повеќе. Ако дојде до тоа ми спомна ласерска операција во Софија.. искрено страв ми е од ова… како се вашите искуства со тоа едниот близнак да заостанува??? Инаку правев и нифти бидејќи без преплашена дека се еднојајачени.

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Само ќе ти кажам да не се вознемируваш и уживај во бременоста. Јас се породив на 04.03 со еднојајчани бчизначиња исто како тебе, делеа една плацента и цело време се разликуваа за неколку дена. Ме породија во 36+4 со царски заради тоа што разликата беше 4 недели, за на крај да се родат со 100гр разлика. Докторката мора да ти каже за ризиците, дека може да дојде до синдром на трансфузија близнак-до-близнак, и едниот да се развива за сметка на другиот, но не значи дека така ќе биде. Јас цела бременост бев во грч и на крај се беше собро. Така да мој совет, уживај во бременоста, и не мисли што би било кога би било. Се ќе биде добро ;)

На Mag_twins, Esterina и An angel им се допаѓа ова.
  10. Esterina

Esterina Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2016
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    57
    Здраво јас имам близначиња еднојајчани како твоите исто нормално е едното малку да е поголемо или помало. Докторката во Грција ми кажа дека се толерира разлика до 200, 300 грама и дека ако е се во ред до 20 недела Понатаму нема ризик едното да расте на сметка на другото. Јас се породив во 37 недела имаа 250 гр разлика сега се 14 месеци и се исто кила и иста висина. Не се оптоварувај со негативни мисли. Со лесно до крај.

На majavel1, happygirl, Mag_twins и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Mag_twins

Mag_twins Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Фала ти многу. Сега за сега се минимално разлика што се толерира, ќе видам што ќе каже на следна контрола. Страв ми е дека еднојајчаните се поредки, размислувам што како ќе биде.. се надевам дека ќе биде се во ред.

На Esterina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Life 018

Life 018 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2021
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    148
    Се породив пред 5месеци со еднојајчани близначки исто со две обвивки..при крај на бременоста докторката ми кажуваше дека едното бебе е 200/250грама помало од другото но немаше паника..На крај (37недела) се родија со 500грама разлика,но највазно и дбете беа зрави бебулки..
    Узивај во бременоста,без многу лоши мисли (fingers)

На Mag_twins му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jovana-95

Jovana-95 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    117
    Здраво
    Би ве замолила за помош премногу ми е страв
    Јас сум 30 недела близначка бременост , но децата ми одговараат на 28 недела дали некоја се сооучила со тоа дали е опасна таква разлика во неделите?
    Исто омекнато грло на матката со должина 3 cm
    Ве замолуваам за помош

На seka87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Life 018

Life 018 Активен член

Се зачлени на:
    16 декември 2021
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    148
    Мое мислење е дека нема нисто опасно,но сепак наредна контрола прашај го докторот!
    а за должината на цервиксот, во 28 недела кај мене беше 1.5cm и толку остана до крај :)
    се најдобро до порагај :hai:

15. seka87

seka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    253
    Кај мене се двојајчени и едното (околу 26-27 недела кога бев) заостануваше во раст за 2 недели за разлика од другото. Докторката ме убеди дека не е страшно иако јас цела бев испаничена. Сега веќе двете се исти и во раст и во кг. Сега сум 33 недела. Мислам дека немаш простор за паники, но секако консултација со доктор. Со лесно и со убаво да ни е на сите девојки:inlove:

На Marija2007 и Лаура82 им се допаѓа ова.
  16. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Majkicki od kade kupivte kolicka za bliznaci? Sakam od tie sto se so transporteri ama nemozam da najdam

17. moni49

moni49 Активен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2022
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Јас ја купив од topolino.mk количката е на chipolino и беше единствена количка која имаше транспортери

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Колку пари ја купи? Јас си купив транспортери бидејќи ми беа многу скапи количките со транспортери

На Marija2007 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Marija2007

Marija2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2009
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    678
    Jas im pisav ama nemaat na zaliha

20. moni49

moni49 Активен член