Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.840
    Допаѓања:
    13.442
    Леле, жал ми е ;(

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    245
    Немој да се вознемируваш,знам дека ти е тешко,и јас сум минувала низ тоа.Ќе си ги имаш или ќе си го имаш твоето бебенце.Знам дека ти е тршко,и ќе ти биде се додека не го гушнеш бебенцето што е твое,и те чека.Секое зло за добро е...:hug::hug::hug:

На Алек*** му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    2.316
    Ах, бе миличка, како некој :l: да ми го откорна. Од лажица потешко не кренав овие 5 месеци и на крај ваков исход. Ваква болка на никој Господ, да недава. ;(

На Lavanda87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Dmristevska

Dmristevska Активен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2022
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    13

34+4 hiten porod bez nikakva inekcija prime a za soztevanje na belite drobovi na bebencata,no za srekja se pomina super so lezenje na intenzivna nega vo unkubator bea skoro mesec dena

На Mag_twins му/ѝ се допаѓа ова.
  5. lia22

lia22 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2010
    Пораки:
    1.325
    Допаѓања:
    2.668
    Mnogu mi e zal.Isplachi se,olesni si,poseti si i psihilog (jas imav potreba posetiv i po ok mi beshe)...Ti pishuvam da te poddrzam za da vo shto poskoro vreme povtorno se vratish vo borbata za postignuvanje na celta da bidesh MAJKA.
    Isto gi izgubiv i jas kako tebe moite bliznachinja vo 5ti mesec,dobieni so ivf i svetot mi se srushi no znaesh kako vikaat gospod najteshkite bitki gi dava na najhrabrite i navistina e taka.Po edna god.od zagubata pravev novo ivf,postignav bremenost teshka mnogu (lezechka) i eve me sega MAJKA na sin koj ushte malku godinka ke napravi
    Vikaat bolkata ke pomine,no ne ednostavno se uchime da ziveeme so nea i ja potisnuvame nekade vo nas.
    Te gyshkam silno i znaj hrabrite,borbenite ke uspeat

На Алек***, Lost angel, viva.la.vida и 5 други им се допаѓа ова.
  6. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    2.316
    Ti blagodaram na podrrdkata milicka. No momentalno se osekam kako ptica so skrseni krilja. Znaes I sama kolku e tezok pat na ivf. I na kraj koga ke ti se sluci vakvo nesto dusava te boli.:u:
    Ke treba vreme da se krenam, no tie traumi si ostanuvaat do kraj...
    Mnogu mi e zal sto si go iskusila toa neubavo custvo. No, sega imas dzvezda vodilka koja ti go osvetluva patot. Da, ti e ziv I zdrav, gordost da Vi bide.

На Lost angel и Lavanda87 им се допаѓа ова.
  7. hope123

hope123 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    35
    Здраво бремена сум со близнаци по пат на ивф сакам да прашам кој доктор ве води, јас сум 10недела и сеуште ме води доктората што ми правеше ивф. Мислам дека кај и да е треба да сменам доктор, па немам поима кај кого да одам посебно бидејќи е близначка бременост

На Lost angel и Mag_twins им се допаѓа ова.
  8. Mag_twins

Mag_twins Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Ако си за приватно кај Гордана Петровска во Систина, а државно Самарџиски мислам беше за близнаци најдобар.

На Monikic19 и hope123 им се допаѓа ова.
  9. hope123

hope123 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    35
    Ти благодарам.

10. Lucky1312

Lucky1312 Активен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    49
    Здраво на сите, ги исчитав сите коментари од прв до последен. Бремена сум 12та недела , со еднојајчани близнаци, една плацента, 2 амниоти. Секоја контрола тресење, се мислам дека нешто ќе се случи , од старт не извадија од памет дека е многу ризична бременост дека многу често се случува да не се доноси и слично. Сега за сега се е во ред со бебушите, минатата недела искрварив малку но ми рекоа дека се е океј со плодовите , ме боцнаа со прогестерон и 3х1 утрогестан. Е сега , бевме кај неколку доктори , Матичната, Трајковски во New Born зошто таму правев инсеминации и на крај останав природно трудна, на дежурен кога прокрварив кај Јовановски во Ремедика, на второ мислење кај Елма во Санте Плус и се ми се испомеша. Сега во среда закажав прв скрининг кај Петрова во Ремедика и сакам да најдам доктор од доверба што ќе му верувам и ќе ме тера до пораѓај, да престанам да лутам. Дали сметате дека Петрова е добра или да пробам и јас кај Петровска ? Инаку крварењето престана одма уште вечерта ама денес некако пак грчеви и како темно жолто накај кафеаво , дали може да е тоа од вагиналетите ? или нешто како засирена крв пак ? Срце ми се кине и сочуствував со сите до една кога ќе прочитам дека не завршило добро и се молам на господ за сите вас, ја загубив мајка ми пред неколку месеци и мислам нема да издржам уште еден таков пораз. На сите ви посакувам лесна бременост и да си пишуваме во другата група за бебешки муабети <3

На Cecko85 и Lost angel им се допаѓа ова.
  11. Mag_twins

Mag_twins Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Здраво, и јас сум со еднојајчани девојчиња зачнати природно. Искрено нс почетокот и јсс бев иста како тебе, прочитав се и свашта, од ризици до што уште не. Се е во божји раце, еднојајчаните некои велат не се генетско преносливи, не мора да значи дека од женска страна имало близнаци па имаш и ти, еднојајчаните се дар од бога. Јас така знам, но докторката ми кажа декА ако имам во фамилија смао така се пренедувало макар и од кај татко, а јас имам од кај татко ми. Не е битно тоа толку, како и да е бремена си со еднојјчани и зошто толку да е ризична ако бебињата се во посебна кеса!? И јас така мислев, но близначка бременост општо се третира како поризична од обична бременост. Најризична е оние еднојјчани што делат и плацента и кеса и немаат преграда и може папочната врвца да им се замота, ама дури и тие мајки ги раѓаат бебињата успешно. Не мисли толку, гледај само оди почесто на прегледи, 2-3 недели од прилика и слушај доктори што ти кажуваат тоа прави. Јас сум 33 недела и со страв сум од почетокот дека нешто ќе се случи, тоа е нормално ама немој да се толку преоптеретуваш бидејќи тие тоа го чувствуваат.

На Cecko85 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mag_twins

Mag_twins Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Да де нсдоврзам за докторите… не џнам за Петровс во ремедика, јас одам кај Петровска во Систина, таа ми ја води цела бременост и кај матичниот си одам чат пат на консултации. Јас се одлучив за Петровска дека неколку другарки ги породи и се задоволни, па и се изначитав дрка ја фалат за близначка бременост и така де одлучив за Петровска. Распрашај се каде мислиш таму оди, секој е со различно искуство. Само кај се одлучиш таму оди до крај, тој доктор/ка ќе знае се за твојата бременост низ што поминуваш. Ова е мое мислење не значи дека е така. Со среќа и со лесно до крај:inlove:

13. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    245
    Јас топло ви ја препорачувам Др Снежана Адам7вска Клисаровска,јас со нејзина пимош си ги износив бебчињата до 37ма,Докторката е стручњак и никогаш ме нема испаничено....Стручност,умереност и желба за работа го красат нејзиниот карактер

14. Mag_twins

Mag_twins Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Здраво, и јас сум со еднојајчани, може да споделиш како помина на пораѓај, при крај сум па веќе сум во паника што како ?

На Gabrielle... му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.483
    Допаѓања:
    12.829
    Многу ,премногу ми е жал верувај.И јас истото го поминав 28 недела ја изгубив нејзе.Сега веќе требаше 6год.да наполни.Пробав потоа пак ама не сакаше ,и се откажав.Се надевам дека ти нема да се откажеш како мене.Не си сама знај имаш подршка од сите нас.Јас ги разлистувам сите теми се радувам и растажувам со секоја приказна....Така да исплачи се и главата горе

16. Алек***

Алек*** Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    2.316
    Многу ми е жал што си го искусила истото. Потребно е време да се опоравиме, но нема откажување Господ ќе ни ги слушне молитвите.

17. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    245
    А ти зошто се откажа?Извини што те прашувам вака,но зашто се откажа од најголемата желба твоја.Јас бев 10години во борба и сега имам близначиња,имав еден голем неуспех.Но не се откажав,зашто откажувањето знам дека само ќе ми донесеше поголемо разочарување,а потајно желба за понатамошна борба.За сето тоа време на тага не дозволував лошите мисли да ми ја нарушат вербата дека ќе успеам еден ден.Во душата тагував за загубата,но мислите и енергијата ми беа насочени кон нив,кон моите бебчиња кои некаде ме чекаа.Еден ден како фитил во мене блесна искрата за ново ин витро од кое ги добив нив.Цело време знаев дека најтешките борби се за нас најјаките.Тоа е тест кој Господ ни го дава.Ако го поминеме наградата нема збор кој би ја опишал.Ве молам и те молам дај си макар уште една шанса.

На lia22 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lavanda87

Lavanda87 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2020
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    245
    Ако ме прашувате мене на пораѓај отидов неспремна,на рутинско цтг кое го правев со мојата докторка се покажа дека имам контракции кои јас воопшто не ги ни сетив.Можеби зашто и онака имав неиздржливи болки во половината,и долниот дел...И мојата докторка онака смирено ми вели "наскоро ќе ги видиме бебките"Јас си велам сигурно ќе правиме ехоТаа не не вели нека ти донесат се од дома неопходно ќе те задржиме.Утредента влегував во 37ма.Бебчињата беа лошо поставени карлично,и мораа со цезареа.Ми ставија спинална,почекаа да делува,ги извадија,ги доближија до моето лице,тие плачеа најсилно што можеа.Прво едното,по неполна минута и другото.Ептен плачеа се бараа едно со друго оти кога ги доближија се смируваа.Потоа со вормер ги пренесоа на оделение.Таму во вормер поседоа 4дена,ги следеа,едното ми доби физиолошка жолтица,па си поседовме сите уште 5дена.Тоа ми дојде супер бидејки се зближив со нив,си фатив темпо,едното цицише добро,другото послабо.Но полека се се среди...И така прекрасно чувство,постоеше страв кај жене но си се тешев со зборовите "околу мене се еден куп искусни доктори,и Господ,Мајка Богородица ќе ми помогнат мене и на моите бебчиња зашто верувам во нив".Вербата е таа што ми помогнаВи праќам позитивни мисли на сите дупли мамички.

На Mateas и Mag_twins им се допаѓа ова.
  19. Lost angel

Lost angel Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2016
    Пораки:
    1.483
    Допаѓања:
    12.829
    Па останав 5 ивф бремена и имав миссед и толку веќе немам сила да губам пак.Плус 38 наполнив од кои 13 се борам активно...Мило ми е за тебе...

20. Mag_twins

Mag_twins Активен член

Се зачлени на:
    12 март 2022
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    34
    Фала ти на одговорот:inlove: само дали е неопходно да седат бебињата во инкубатор и покрај тоа што си се породила во 37ма недела или тоа е индивидуално? И каде се пораѓаше државно или приватно? Со оглед на тоа што се еднојајчани личат многу или имаат многу разлики и како ги разликуваш? Се извинувам на многуте прашања:?: