Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Бременост сo близнаци

Дискусија во 'Бременост' започната од mimidjon, 28 април 2016.

1. Invitro

Invitro Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    54
    Zdravo, 11 nedela sum so bliznavci normalno li e tocno nad papok da e tvrdo kamen i macno da ti e od toa mesto?

2. Limeta

Limeta Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2023
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    234
    Здраво, баш вчера пишував во труднички дека ми се јави кафеав секрет непосредно пред прв скрининг и докторката ми препиша добростан таблети. Ама од утрово не можам да се кренам само повраќам, не знам дали е можно од добростанот да е, како нус појава.
    Што користите против повраќање? Јас зедов некои таблети, демек биле добри помагале ама нема никаков ефект. Тие што ме држеа во живот ги потрошив а ги нема во Мк, дури наредната недела ќе ги добијам...:|

3. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.505
    Да прашаш дали може да ставаш утрогестан вагинално, немаат толку нус појави така. Јас ставав скоро цела бременост. А мачнини и повраќање имав до скоро 20та недела. Ништо не ми помагаше освен вода со малце лимон и ѓумбир да пивнувам. Со лесно нека е, вреди секоја мачнина :inlove:

4. Invitro

Invitro Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    54
    Zdravo normalno li e 13 nedela sum stomakot da mi e tvrd na nekolku mesta ne sekade? Posebno pod i nad papok

5. Iva2

Iva2 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    И јас имам такво чуство околу папокот, не осекам ништо на допир како да не е мој
    Инаку сум 22 недела

6. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Zenski kako se spravuvate so zestinive :sun::sun::sun:
    Jas sum 28+2 i pocnaa otocite, ne se preterani ali ako stojam podolgo gi imam.
    Bebusi besneat i dvete masakar me napravija :D

Mnogu tesko se spie ni na strana ni sedejki nikako ne ja biva. Me udiraat vo besika me boli besikata konstantno.
    Dali ima nekoj blisku ili da go pominal ova? Plus malce imam zgolemen iscedok ama prozoren e tecen nema miris.

7. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    365
    Мила, радувај се на тој период од бременоста, понатаму е се потешко, јас имав огромни отоци, не можев патики да облечам, од 2 минутно стоење ми отекуваа многу. За мрдање на бебињата да не зборам, кога ке пораснат нагло во 8ми, низ ребра мислиш ќе ти искочат. Јас спиев на страна со перница, по саат време, па на другата, дека се здрвував многу и едвај се мрдав, иако мм го отстапи цел кревет за мене за да имам простор. Со лесно да истераш до крај.

На MariPlanke му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Ti blagodaram mila!
    So otocite se spravuvam super pijam mnogu voda so limon i nane, a nozete mi se potkrenati na nekolku pernicinja.
    Me plasat poveke bolkite okolu besikata i dolnilt del od stomakot. Osekjam ko pritisok :(
    Utre sum na doktor ke gi merime bebuskite i ke merime cerviks iako dosega nemav problem i e meren redovno. Se uplasiv da ne osekjam pritisok i da ne imam iscedok ako e skraten cerviksot ;(

9. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    365
    Да, и мене бешиката ми беше премногу притисната, се мислев дека почнале да искачаат бебињата, ама тоа нормално било од тежината. Некаде 30та недела веќе држев само 10 мин, после морав да се испразнам, буквлано по неколку капки имав а мислев дека ќе се помочам. Од шетање уште повеќе ми се притискаше. Затоа лежи си повеќе, кога можеш. И јас мислев дека ми се скратил, ама на секое мерење беше ок. Проверувај си мокрача за бактерии, се задржува поради притисокот на бешиката.

10. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.169
    Со лесно да ти е до крај, сега знам дека ти се чини најтешко, ама потешко и потешко следи, затоа чувај се колку можеш сега. За спиење менувај цело време, јас ако дремнев на една страна цела тежина од стомакот ми одеше натака и болеше, па се вртев на секој пола саат лево десно. На грб никако. Бешиката те боли исто од тежината од стомакот, и сигурно едното си се потпира на неа, кај мене така беше па си нарачував тоалетна секој втор ден. За отоците искрено не најдов лек, кај мене почнаа во 15та недела, завршија дури 4 месеци по породување, а бев бремена во зима. Значи ни од топло, ни од прекумерна килажа, ете така само и откако се породив се зголемија уште повеќе. Пробај со ладни облоги со ациди борици, колку толку да не ги осеќаш ко трупци. Не дека ти помогнав, туку само да те утешам дека ќе помине, ама најди си твој начин да издржиш. И ако се зголемат многу, проверувај си ддимери и хемостаза, јас откако се породив се боцкав со клексани, затоа што многу ми скокнаа ддимерите.

11. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Ti blagodaram mila!
    Sega dojdov od kaj maticnata primiv Rogham za bebusite za zastita. Mi izmeri cervix 3.6cm mi rece deka e odlicno ova. E bebinjava za 28ma nedela se super po 1200gr se dvete. Ednoto e bas legnato na beshika i so racinjata si me udira :D
    Inaku se bockam Fraxiparin 0.6 mi se pojavi dlaboka venska tromboza so trombovi vo leva noga uste vo 9ta nedela.
    Otocite gi reguliram so krevanje noze na zid i pienje voda so limon i nane odlicno mi deluva ko diuretik :).

Za spienje veke so taa pernicata se boram navecer plus dostavam pernici i nekako uspevam da ja drzam tezinata :D

Za suplementi mi dodadoa magnezium citrate po dve na den da pijam a sega rece i nekoj preparat za zelezoto ke mi prepise.

Zasega stiskam zabi za sve se drzam dobro ama sto vika doprva ke rastam ogromna. Sega ne sum voopsto golema vaka na oko ama kako na vo grb da gi nosam a i samo 7 kg sum krenata ne sum popravena premnogu :sun:

Ti blagodam na sovetite :inlove::inlove::inlove:

12. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Sepak od tezinata bilo :D
    Cervix 3.6cm ama bebuski po 1200gr i rece normalno e da pritiskaat. Utre krvna slika i mokraca da napravam. A za 2 nedeli vo 30ta nedela ke mi zeme brisevi i urinokultura ke odnesam. Rece kaj bliznaci porano zimam brisevi da bideme spremni oti ne e edinecen plod. Sega i za zelezoto ke mi dade so treba da pijam pa ke vidime.
    Fala ti za sovetite mila :inlove::inlove::inlove:

13. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Zdravo, vo koja nedela pochnavte da osekate dvizenja na bebushkite?

14. MariPlanke

MariPlanke Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2022
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    103
    Sekoj razlicno iskreno. Moite mn rano promrdaa vo 15ta nedela. Tek vo 17 onaka bas osekjav dvizenja i se isplasiv mnogu :D ne znaev dali stvarno mrdaat ili nesto se desava vnatre. Ali vikaat za bliznacinja najcesto porano se osekjalo.

На MAjche87 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    365
    Дури во 19-20 ги осетив како скокоткање, а баш мрдање во 22.

16. Iva2

Iva2 Активен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    Од 17 недела почнав да ги осеќам, а веќе од 20 недела убаво си мрдаат и се истегнуваат, секој на различна страна

17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.558
    Допаѓања:
    5.505
    Мене никој не ми веруваше ама јас почнав да ги осеќам во 12-13 недела. Матичната ми викаше нема шанси, гасови осеќаш ама јас сум сигурна дека беа бебињата зашто беше такво чувство како рипки да пливаат што само се интезивираше како одеа неделите. Такви беа немирни во стомак до само породување не застанаа, се прашував спијат ли некогаш тие деца. Веројатно си има разлика од организам до организам ама до кај 20та недела сигурно ќе ги осетиш.

На Milce89 и Suze18992 им се допаѓа ова.
  18. Invitro

Invitro Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2023
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    54
    Zdravo. Tie sto se porodile so bliznaci carski mora ili? I kolku dena ste vo bolnica?

19. Japonka9

Japonka9 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    365
    Јас сите лично што ги познавам и имале близнаци се породиле со царски. Јас исто со царски се породив,ама мислам дека е можно и природно, најубаво да се консултираш со доктор. Јас се породив ден среда, недела ме пуштија, значи 4 ноќи.

На Invitro му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MAjche87

MAjche87 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    29
    Sega sum 15+5 i gi cuvstvuvam mislam skoro dve nedeli veke ama poslednite denovi nekako poslabo.. U ponedelnik bev na kontrola se bese vo red ama mn mi je u misla i mn sum zagrizena